Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία του σώματος, συμπεριλαμβανομένων αυτών που διατρέχουν τα αναπαραγωγικά όργανα. Επίσης σχετίζεται με την αρτηριοσκλήρωση, η οποία προκαλεί μείωση της διαμέτρου των αγγείων και καθιστά την κυκλοφορία του αίματος δυσχερέστερη.

Κατά συνέπεια, πολλοί άνθρωποι με υπέρταση αντιμετωπίζουν σεξουαλικά προβλήματα. Η ελλιπής ροή του αίματος στο πέος μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες. Στις γυναίκες μπορεί να διαπιστωθεί ελλιπής λίπανση του κόλπου, κάτι που δυσχεραίνει σημαντικά την συνουσία. Επίσης το άγχος που συσχετίζεται με την υψηλή πίεση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την σεξουαλική λειτουργία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι οι φαρμακευτικές αγωγές για την αντιμετώπιση της υπέρτασης μπορούν και αυτές με την σειρά τους να παρουσιάσουν σεξουαλικές παρενέργειες.

Ευτυχώς πλέον υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για τα περισσότερα σεξουαλικά προβλήματα και ήδη η ορθή διαχείριση της υπέρτασης μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό του κινδύνου εμφάνισης σεξουαλικών δυσλειτουργιών.

Ακολουθούν κάποιοι πρακτικοί τρόποι με τους οποίους οι πάσχοντες από υπέρταση μπορούν να βελτιώσουν την σεξουαλική τους ζωή:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Να επισκέπτεστε τακτικά τον επιβλέποντα ιατρό σας. Κάνετε τακτικές μετρήσεις και καταγράφετε τα αποτελέσματα και μην διστάσετε να τα αναφέρετε στον γιατρό σας.
  • Πάρτε μέτρα για να μειώσετε την πίεσή σας: 
  1. Να λαμβάνετε τα φάρμακά σας ακριβώς όπως και όταν σας έχει συστηθεί.
  2. Υιοθετήστε μια υγιεινή διατροφή φτωχή σε αλάτι.
  3. Να εξασκήστε τακτικά.
  4. Διατηρείστε τον έλεγχο του βάρους σας.
  5. Αν καπνίζετε, διακόψτε το.
  6. Μειώστε την πρόσληψη αλκοόλ.
  7. Βάλτε στην καθημερινότητά σας τεχνικές χαλάρωσης και προσπαθήστε να κρατήσετε το στρες υπό έλεγχο.
  • Αν πιστεύετε ότι τα φάρμακά σας παρουσιάζουν σεξουαλικές παρενέργειες, συζητήστε με τον γιατρό σας πιθανές εναλλακτικές. Κάποια φάρμακα για την πίεση (όπως οι β-αναστολείς και τα διουρητικά) μπορεί να μειώσουν την ερωτική σας διάθεση. Ο γιατρό σας μπορεί να σας συστήσει διαφορετικά φάρμακα. (Σημαντικό: Μην κάνετε ποτέ την οποιαδήποτε αλλαγή στα φάρμακά σας χωρίς την επίβλεψη και την καθοδήγηση του γιατρού σας)
  • Αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες με την στύση, αναζητήστε βοήθεια ειδικού ανδρολόγου. Υπάρχουν ποικίλες θεραπευτικές επιλογές για την στυτική δυσλειτουργία όπως χάπια, ενέσεις, αντλίες κενού και πολλές ακόμα. (Σημαντικό: Οι άνδρες που λαμβάνουν φάρμακα που περιέχουν νιτρικά δεν πρέπει να λαμβάνουν χάπια για την στυτική δυσλειτουργία, καθώς η αλληλεπίδρασή τους μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη πτώση της αρτηριακής πίεσης).
  • Αν διαπιστώνετε κολπική ξηρότητα, δοκιμάστε κάποιο λιπαντικό. Τα λιπαντικά μπορούν να μειώσουν την τριβή και να κάνουν την σεξουαλική επαφή πιο ευχάριστη. Τα λιπαντικά είναι ευρέως διαθέσιμα στα φαρμακεία, τα καταστήματα ειδών καλλωπισμού και φυσικά διαδικτυακά.
  • Επικοινωνήστε με τον/την σύντροφό σας. Μοιραστείτε τις ανησυχίες σας. Μαζί μπορείτε να βρείτε λύσεις πιο εύκολα. Μπορείτε επίσης να εμπλέξετε τον/την σύντροφό σας στις προσπάθειές σας να ελέγξετε την πίεση σας. Για παράδειγμα, δοκιμάστε να προετοιμάσετε μαζί ένα υγιεινό γεύμα ή δεσμευτείτε ότι κάθε απόγευμα θα πηγαίνετε μαζί για έναν περίπατο. Επιλέξτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής που θα ωφελήσει και τους δυο σας τόσο από σεξουαλικής άποψης, όσο και από άποψη υγείας και ευεξίας.
  • Αν εσείς και ο σύντροφός σας δυσκολεύεστε να συζητήσετε για σεξουαλικά ζητήματα, σκεφτείτε την πιθανότητα να επισκεφτείτε μαζί έναν ειδικό σεξουαλικής υγείας.

https://andrologia.gr/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης