Με πρόσφατη μελέτη στην οποία συμμετείχαν πάνω από 8600 μαθητές γυμνασίου και λυκείου αποκάλυψε πως οι έφηβοι που είναι θύτες, ή θύτες-θύματα του σχολικού εκφοβισμού, γνωστού και ως bullying είναι πιο πιθανό να έχουν ευκαιριακή σεξουαλική δραστηριότητα υπό την επήρεια αλκοόλ , ή ουσιών , σε σύγκριση με άλλους συνομήλικους τους.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι έχει έρθει η ώρα να αναγνωριστεί επίσημα το bullying ως ζήτημα υγείας και κατά συνέπεια να επισημανθεί η ανάγκη και η σημαντικότητα των μεθόδων πρόληψης και βοήθειας προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων. Είναι άλλωστε ευκόλως εννοούμενο ότι οι ριψοκίνδυνες συμπεριφορές των εφήβων μπορούν και έχουν μακροχρόνιες συνέπειες τόσο για τα ίδια τα παιδιά, όσο και για την κοινωνία. Τα προγράμματα που στοχεύουν στην πρόληψη του bullying και στη μείωση των επικίνδυνων για την υγεία σεξουαλικών πρακτικών θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαχείριση της πιθανής σύνδεσης ανάμεσα στο σχολικό εκφοβισμό και την επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει τεκμηριωθεί μέχρι στιγμής κάποια σχέση αιτίου-αιτιατού ανάμεσα στα δύο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν πως τα ευρήματα τους συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση των τρόπων με τους οποίους ο σχολικός εκφοβισμός μπορεί να επηρεάσει τους νέους και να αυξήσει τον κίνδυνο υιοθέτησης επικίνδυνων σεξουαλικών συμπεριφορών. Τονίζουν ωστόσο, το ενδεχόμενο τα ευρήματα τους να μην μπορούν να γενικευτούν στους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους έφηβους. Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι τα θύματα του bullying που δεν έγιναν θύτες, δεν αναπαρήγαγαν δηλαδή τη συμπεριφορά του εκφοβισμού δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο να ενδώσουν σε μη ασφαλή σεξουαλική δραστηριότητα.

Σε γενικές γραμμές το 6% των συμμετεχόντων παραδέχτηκε ότι είχε υιοθετήσει κάποια συμπεριφορά σχολικού εκφοβισμού, το 6% δήλωσε ότι έχει υπάρξει και θύμα και θύτης, ενώ το 9% ανέφερε ότι ήταν μόνο θύμα σχολικού εκφοβισμού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ένας στους 4 θύτες και ένας στους 5 θύτες-θύματα του σχολικού εκφοβισμού είχαν ενδώσει σε ευκαιριακό σεξ, σε σύγκριση με το 7% των εφήβων που ήταν μόνο θύματα και το 8% των εφήβων που δεν είχαν καμία εμπλοκή με το bullying. Παράλληλα, η σεξουαλική πράξη υπό την επήρεια ναρκωτικών και ουσιών αναφέρθηκε από το 34% των θυτών, το 23% των θυτών-θυμάτων, το 11% των θυμάτων και το 12% των εφήβων που δεν είχαν καμία εμπειρία εκφοβισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι πολύ πιθανό η σχέση του σχολικού εκφοβισμού με την επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά να αντανακλά ένα μηχανισμό διαχείρισης στρεσογόνων παραγόντων που δεν μπόρεσαν να αποτυπωθούν στα πλαίσια της μελέτης, όπως είναι για παράδειγμα η αυστηρή γονεϊκή πολιτική. Πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, η σχέση παρέμεινε στατιστικά σημαντική ακόμα και μετά τον έλεγχο άλλων παραγόντων, όπως είναι για παράδειγμα το ιστορικό σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης.

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας η υιοθέτηση ριψοκίνδυνων συμπεριφορών εγείρει επιπλέον ανησυχίες, γιατί ως γνωστόν ο προμετωπιαίος φλοιός του εγκεφάλου των εφήβων είναι υπό ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να μην είναι ακόμα σε θέση να κρίνουν σωστά και να πάρουν αποφάσεις με γνώμονα τη λογική και την ασφάλεια. Η νέα αυτή μελέτη λοιπόν, δείχνει πως τα άτομα που υιοθετούν συμπεριφορές σχολικού εκφοβισμού, έχουν περισσότερες πιθανότητες να υιοθετήσουν επικίνδυνες συμπεριφορές συμπεριλαμβανομένων και των σεξουαλικών.

Πηγή :nlm.nih.gov

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης