Ορισμένα άτομα με διπολική διαταραχή ενδέχεται να εμφανίσουν συμπτώματα που σχετίζονται με το σεξ. Η διπολική διαταραχή χαρακτηρίζεται από επεισόδια μανίας και κατάθλιψης. Κάθε επεισόδιο μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στην προσωπικότητα ενός ατόμου αλλά και να επηρεάσει τη σεξουαλικότητά του.

Δεν έχει γίνει μεγάλη έρευνα σχετικά με τη σχέση μεταξύ διπολικής διαταραχής και φύλου. Ωστόσο, οι συγγραφείς μιας μικρής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο «International Journal of Bipolar Disorders» αναφέρουν υψηλά ποσοστά σεξουαλικής δυσφορίας και δυσαρέσκειας μεταξύ των γυναικών συμμετεχουσών με διπολική διαταραχή. Παράλληλα, τα αποτελέσματα μιας μελέτης του 2018 στο «The Journal of Sexual Medicine» δείχνουν ότι οι άνδρες με διπολική διαταραχή είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν συμπτώματα στυτικής δυσλειτουργίας από εκείνους χωρίς τη διαταραχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα σεξουαλικά συμπτώματα συνήθως αλλάζουν, ανάλογα με τα άλλα συμπτώματα της διαταραχής.

Κατά τη διάρκεια καταθλιπτικών επεισοδίων γενικά ένα άτομο έχει αρνητική διάθεση, νιώθει ανήσυχο ή απελπισμένο. Η καταθλιπτική φάση της διπολικής διαταραχής μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υποσεξουαλικότητα, η οποία είναι μια χαμηλή ή σχεδόν ανύπαρκτη σεξουαλική ορμή.

Ένα άτομο με υποσεξουαλικότητα μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα όπως:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • πλήρης έλλειψη ενδιαφέροντος για σεξ
  • να νιώθει μη ελκυστικό ή ανεπιθύμητο
  • αδιαφορία για προσωπική υγιεινή ή περιποίηση
  • να αισθάνεται ευάλωτο ή άχρηστο σεξουαλικά 
  • σωματική εξάντληση, η οποία κάνει το σεξ δύσκολο

Το άτομο μπορεί επίσης να αισθάνεται ένοχο για την έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας, το οποίο θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον κύκλο της αυτοαμφιβολίας και την αίσθηση ότι είναι μη επιθυμητό.

Ορισμένες παρενέργειες των φαρμάκων μπορεί να συμβάλουν στην εμφάνιση υποσεξουαλικότητας. Οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), για παράδειγμα, ενδέχεται να προκαλέσουν μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας. Αυτές οι παρενέργειες μπορούν, επίσης, να οδηγήσουν σε σωματικές αλλαγές, όπως δυσκολία στη διέγερση.

Μπορεί να είναι δύσκολο για το άτομο να αναφέρει αυτές τις αλλαγές στον σεξουαλικό σύντροφο ή σύζυγο. Επίσης, ο σύντροφος ενός ατόμου μπορεί να αισθανθεί απόρριψη ή απογοήτευση.

Κατά τη διάρκεια μανιακών επεισοδίων, ένα άτομο μπορεί να έχει αυξημένη όρεξη για πορνογραφία. Ένα μανιακό επεισόδιο μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση υπερσεξουαλικότητας. Σε αυτήν την περίπτωση τα άτομα αισθάνονται τη σεξουαλική τους επιθυμία να είναι πάντα πολύ υψηλή, κάτι που μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες.

Οι άνθρωποι που βιώνουν υπερσεξουαλικότητα δεν είναι ικανοποιημένοι με το σεξ. Θέλουν να συνεχίσουν τη σεξουαλική δραστηριότητα με σύντροφο ή τον αυνανισμό για ώρες, χωρίς να αισθάνονται πραγματικά ότι έχουν ολοκληρώσει την πράξη. Αυτό μπορεί να είναι αγχωτικό για το άτομο και τους συντρόφους.

Κατά τη διάρκεια των μανιακών επεισοδίων, ορισμένα άτομα εμπλέκονται σε επικίνδυνες σεξουαλικές πρακτικές ή δυσκολεύονται να ελέγξουν τις σεξουαλικές παρορμήσεις. Για παράδειγμα, οι συγγραφείς μιας μελέτης στο «Psychiatry Journal Trusted Source» αναφέρουν ότι οι άνδρες συμμετέχοντες με διπολική διαταραχή έτειναν να έχουν περισσότερες συντρόφους και είχαν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν σεξ χωρίς προστασία από εκείνους χωρίς τη διαταραχή.

Όταν ένα άτομο με διπολική διαταραχή βιώνει υπερσεξουαλικότητα, μπορεί να αυνανιστεί ή να έρθει σε επαφή με νέους σεξουαλικούς συντρόφους με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο την εργασία του ή τις υπάρχουσες σχέσεις του.

Παραδείγματα υπερσεξουαλικής συμπεριφοράς περιλαμβάνουν:

  • αυξημένη σεξουαλική εμπιστοσύνη
  • μεγαλύτερη προθυμία να πειραματιστούν σεξουαλικά
  • σεξ με πολλαπλούς συντρόφους
  • σποραδικό σεξ με αγνώστους
  • συνεχείς σκέψεις γύρω από το σεξ
  • πολύ συχνό αυνανισμό, στον βαθμό που μπορεί να διαταράξει τις καθημερινές δραστηριότητες
  • αυξημένη όρεξη για πορνογραφία
  • καταναγκαστικό σεξ με εργαζομένους του σεξ
  • συχνές επισκέψεις σε καταστήματα με σεξουαλικά προϊόντα
  • επικίνδυνες σεξουαλικές πρακτικές, όπως σεξ χωρίς προφυλάξεις με πολλούς συντρόφους

Οι νεαροί έφηβοι ή τα παιδιά με υπερσεξουαλικότητα μπορεί να παρουσιάζουν σεξουαλική συμπεριφορά όπως φλερτ, ακατάλληλη επαφή με ενήλικες και υπερβολική χρήση σεξουαλικών όρων κατά την επικοινωνία τους.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό επίσης να τονιστεί ότι ενδέχεται να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των φαρμάκων που λαμβάνονται για τη διπολική διαταραχή και της σεξουαλικότητας. Για παράδειγμα, οι γιατροί συνήθως συνταγογραφούν SSRIs για τη θεραπεία διαταραχών της διάθεσης όπως η κατάθλιψη. Τα φάρμακα αυτά ενδέχεται να επιφέρουν μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας. Αυτή η παρενέργεια μπορεί να προβληματίσει ιδιαίτερα ένα άτομο που βιώνει υποσεξουαλικότητα κατά τη διάρκεια ενός καταθλιπτικού επεισοδίου.

Όποιος πιστεύει ότι η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να επηρεάζει τη σεξουαλική του ορμή μπορεί να επικοινωνήσει με τον ιατρό του και να εξεταστεί το ενδεχόμενο άλλων θεραπευτικών επιλογών. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να γίνει διακοπή της αγωγής χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τον ιατρό, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόκλησης μανιακού ή καταθλιπτικού επεισοδίου.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης