Αλλάζουν καθημερινά χέρια. Μπαινοβγαίνουν σε πορτοφόλια, αποθηκεύονται σε συρτάρια και εντοπίζονται «ξεχασμένα» μέσα σε τσέπες μπουφάν και παντελονιών. Τα χαρτονομίσματα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και για πολλούς η απόκτησή τους έχει μετατραπεί σε αυτοσκοπό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στο εργοστάσιο «Louisenthal» τυπώνονται κάθε χρόνο δισ. χαρτονομίσματα τα οποία προορίζονται για περίπου 100 διαφορετικές νομισματικές ζώνες Το προνόμιο της παραγωγής αυτού του «πολύτιμου» μέσου συναλλαγής διαθέτουν ελάχιστες εταιρείες παγκοσμίως. Μια από αυτές είναι η «Giesecke & Devrient». Στο χαρτοφυλάκιό της βρίσκεται σε περίοπτη θέση το εργοστάσιο «Louisenthal». Βαθιά στη βαυαρική εξοχή, περιτριγυρισμένο από πυκνή βλάστηση, το συγκεκριμένο εργοστάσιο διαθέτει ειδικά τυπογραφεία στα οποία παράγονται κάθε χρόνο τα τραπεζογραμμάτια που προορίζονται για περίπου 100 διαφορετικές νομισματικές ζώνες.

Περίπου 160 δισ. χαρτονομίσματα τυπώνονται σε ετήσια βάση, με τις Κεντρικές Τράπεζες του κόσμου να διατηρούν το μονοπώλιο στις άδειες για την εκτύπωση του τοπικού νομίσματος πάνω στον ειδικό πολτό που μπαίνει μεταξύ άλλων και στα μηχανήματα του Louisenthal».

Η υφή του χρήματος – Show me the money

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των τραπεζών για την προώθηση της αγοράς αγαθών και υπηρεσιών με κάρτα, πολύς κόσμος επιμένει στην άμεση… επαφή με το χρήμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι η παγκόσμια οικονομική ύφεση. Πολίτες του κόσμου εμπιστεύονται αυτό που αντιλαμβάνονται με περισσότερες από μια αισθήσεις. Ένας αριθμός στην οθόνη και το κλικ ενός ποντικιού δεν φαίνονται αρκετά να υποσκελίσουν την ακαταμάχητη αίσθηση σιγουριάς από το κράτημα του χαρτονομίσματος και την οπτική επαφή μαζί του. Για αρκετούς αναντικατάστατη είναι και η μυρωδιά που -θεωρητικά όπως πιστεύουν- αναδύεται από τα τραπεζογραμμάτια.

Η Giesecke & Devrient αναμένει ότι η παραγωγή χαρτονομισμάτων θα ανεβαίνει κατά 5% τον χρόνο «στο προσεχές μέλλον», παρά τον σχεδιασμό για διψήφιες αυξήσεις στη χρήση καρτών και άλλων μορφών ηλεκτρονικών πληρωμών. «Τα μετρητά είναι 100% αξιόπιστα σε καιρούς κρίσης. Είναι κατά τις περιόδους πανικού που το στέρεο χρηματοπιστωτικό σύστημα πρέπει να αποδείξει την αξία του», ξεκαθαρίζει ο Ralf Wintergerst, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Giesecke & Devrient».

«Σε μία κατάσταση κρίσης, η ζήτηση για μετρητά συνήθως αυξάνεται απότομα. Ο λόγος γι’ αυτό είναι η εμπιστοσύνη στο πραγματικό νόμισμα» προσθέτει.

Τα λόγια του δεν φέρουν μεγάλα περιθώρια αμφισβήτησης, κρίνοντας από τις εικόνες που εκτυλίχτηκαν σε πρατήρια υγρών καυσίμων στην Ελλάδα των capital controls, όπου κυριάρχησε το… show me the money -στην προκειμένη περίπτωση χαρτονομίσματα του ευρώ.

Εργοστάσιο… αστακός

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. Απαιτείται επίδειξη διαβατηρίου και ταυτότητας. Οποιοσδήποτε εισέρχεται στο εσωτερικό του εργοστασίου πρέπει να αφήσει το κινητό του τηλέφωνο στην είσοδο. Η μυρωδιά του διαλύτη που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία των πολλαπλών στρωμάτων του τραπεζογραμματίου κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα και γίνεται αισθητή άμεσα από τον επισκέπτη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των τραπεζών για την προώθηση της αγοράς αγαθών και υπηρεσιών με κάρτα, πολύς κόσμος επιμένει στην άμεση… επαφή με το χρήμαΣύμφωνα με τους Financial Times, ορισμένες από τις πρέσες του εργοστασίου φθάνουν σε μήκος ακόμα και τα 30 μέτρα και τα 5 μέτρα σε ύψος. Οι εργάτες έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από μηχανές που στριφογυρίζουν. Αυτές γυρνούν κυλινδρικά τις δεσμίδες από πολύχρωμο χαρτί ασφαλείας, που τελικά θα γίνει τραπεζογραμμάτια για μία αφρικανική χώρα ή χαρτί που αργότερα θα χρησιμοποιηθεί για την εκτύπωση του χαρτονομίσματος των 20 ευρώ, σημαδεμένο με την ένδειξη μιας ασπίδας που θα αντικατασταθεί από ένα διαφανές παράθυρο.

Τα σχέδια των τραπεζογραμμάτιων γράφονται με μελάνι ξεχωριστά. Όταν αυτό ολοκληρωθεί, τα χαρτονομίσματα στέλνονται μέσω των κεντρικών τραπεζών και των λεγόμενων εμπορικών κέντρων μετρητών σε καταστήματα τραπεζών σε όλη την περιοχή των 19 μελών και φορτώνονται στα 3 εκατ. των αυτόματων ταμειακών μηχανών της περιοχής.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης