Πρωταθλήτρια Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία της αναδείχθηκε η Τσέλσι, καθώς επικράτησε με 1-0 της Μάντσεστερ Σίτι στον τελικό του Champions League, που διεξήχθη το βράδυ του Σαββάτου στο «Ντραγκάο» του Πόρτο.

Την πλάστιγγα στον αγγλικό «εμφύλιο» έγειρε προς τη μεριά των Λονδρέζων το γκολ του Χάβερτζ στο 42ο λεπτό, το οποίο αποδείχθηκε αρκετό, ώστε να δώσει στο συγκρότημα του Τούχελ το βαρύτιμο τρόπαιο, μετά από εννέα χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Η ομάδα του Γκουαρντιόλα μπορεί να μπήκε στον τελικό, έχοντας τον τίτλο του φαβορί, ωστόσο το συγκρότημα του Τούχελ παρέδωσε σε ακόμη ένα ματς μαθήματα σεμιναριακής άμυνας και, εξουδετερώντας πλήρως τα επιθετικά ατού των «πολιτών», έφτασε στην κορυφή της ποδοσφαιρικής Ευρώπης.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε έναν τελικό, που είχε εκπληκτικό ρυθμό στο ξεκίνημά του, η Σίτι, η οποία σημειωτέον παρατάχθηκε στο ματς χωρίς καθαρόαιμο αμυντικό χαφ, μπήκε φουριόζα στον αγωνιστικό χώρο και άρχισε να πιέζει πολύ ψηλά την Τσέλσι, ψάχνοντας ένα λάθος στην άμυνα των «μπλε», που θα της άνοιγε τον δρόμο για το 1-0.

Oι Λονδρέζοι όμως ήταν πολύ προσεκτικοί στα αμυντικά τους καθήκοντα και, όχι μόνο κατάφεραν να βγάλουν αναίμακτα στα μετόπισθεν το πρώτο τέταρτο του ματς, αλλά, παίζοντας εκπληκτικά το παιχνίδι των αντεπιθέσεων έκαναν αισθητή την παρουσία τους στα καρέ του Έντερσον, με τα σουτ όμως του Βέρνερ στο 14′ και στο 15′ να μην βρίσκουν στόχο.

Η Τσέλσι στη συνέχεια κατάφερε να παγώσει κάπως τον ρυθμό, ισορρόπησε το παιχνίδι, περιορίζοντας δραστικά τον Ντε Μπρόινε, την ώρα που οι Μαχρέζ και Μπερνάρντο Σίλβα έμοιαζαν απενεργοποιημένοι.

Πάντως ο Βέλγος στο 27ο λεπτό λίγο έλειψε να δημιουργήσει το 1-0, καθώς τροφοδότησε τον Φόντεν, ο οποίος όμως την ώρα που σούταρε είδε τον Ρούντιγκερ να πέφτει με αυτοθυσία στα πόδια του και, βάζοντας την κόντρα, απέτρεψε τα χειρότερα για τον Μεντί, που μπλόκαρε την μπάλα.

Στη συνέχεια η ομάδα του Τούχελ έχασε τον Τιάγκο Σίλβα, καθώς ο Βραζιλιάνος αμυντικός τραυματίστηκε και στο 39ο λεπτό έγινε αναγκαστική αλλαγή (ο Κρίστενσεν πήρε τη θέση του). Αυτή η εξέλιξη όμως ουδόλως την πτόησε και μάλιστα λίγο αργότερα ευτύχησε να προηγηθεί, τιμωρώντας την αμυντική αδράνεια της αντιπάλου της.

Μετά από τρομερή πάσα του Μάουντ στον κενό χώρο ο Χάβερτζ βγήκε τετ-α-τετ με τον Έντερσον, και, αφού πέρασε και τον Βραζιλιάνο γκολκίπερ, που βρήκε την μπάλα χωρίς όμως να καταφέρει να της αλλάξει πορεία, δεν δυσκολεύτηκε να παραβιάσει την ανυπεράσπιστη εστία των «πολιτών».

 

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Γκουαρντιόλα είδε τα πράγματα να γίνονται ακόμη χειρότερα για την ομάδα του. Κι αυτό γιατί χτύπησε στο πρόσωπο ο «εγκέφαλος» της ομάδας του, ο Ντε Μπρόινε, μετά από σύγκρουση με τον Ρούντιγκερ και αποχώρησε από το ματς.

 

Η Σίτι δυσκολευόταν να απειλήσει την Τσέλσι, η οποία είχε καταφέρει να… χαλάσει το μυαλό των «πολιτών», φέρνοντας το παιχνίδι εκεί που ήθελε.

Πάντως στο 68ο λεπτό η πρωταθλήτρια Αγγλίας «φλέρταρε» με το γκολ της ισοφάρισης, όταν ο Μαχρέζ έκανε το γύρισμα από τα δεξιά, με τον Αθπιλικουέτα όμως να διώχνει σωτήρια σε κόρνερ.

Πέντε λεπτά αργότερα όμως η Σίτι στάθηκε τυχερή, καθώς η ομάδα του Τούχελ έφτασε μία ανάσα από το 0-2, με τον Πούλισικ όμως να μην μπορεί να μετουσιώσει σε γκολ τη εξαιρετική πάσα του Χάβερτζ, στέλνοντας την μπάλα άουτ.

 

Στη συνέχεια ο Γκουαρντιόλα, βλέποντας τον κλοιό να στενεύει για την ομάδα του, πέρασε στο παιχνίδι και δεύτερο επιθετικό, στην προσπάθειά του να βρει το γκολ, με τον Αγουέρο να παίρνει κι αυτός θέση στον αγωνιστικό χώρο, στον τελευταίο αγώνα του με τη φανέλα της Σίτι.

Στα λεπτά που ακολούθησαν η Τσέλσι αμύνθηκε υποδειγματικά, κι έτσι έφτασε στην κατάκτηση του τροπαίου αφού ούτε το σουτ του Μαχρέζ στο έβδομο λεπτό των καθυστερήσεων δεν βρήκε στόχο.

Έτσι ο Τούχελ, ο οποίος ανέλαβε την Τσέλσι στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου έγινε ο πρώτος τεχνικός στα χρονικά του Champions League που έφτασε σε δύο διαδοχικούς τελικούς με διαφορετικές ομάδες, καταφέρνοντας φέτος να πετύχει ό,τι δεν μπόρεσε πέρυσι ως προπονητής της Παρί (ηττήθηκε από την Μπάγερν).

Στον αντίποδα ο Πεπ Γκουαρντιόλα απέτυχε να γίνει ο έκτος προπονητής στην ιστορία της διοργάνωσης που κατακτάει το τρόπαιο με δύο διαφορετικές ομάδες.

ΜVP του τελικού αναδείχθηκε ο Καντέ, ο οποίος ήταν πανταχού παρών στο γήπεδο.

Μάντσεστερ Σίτι-Πόρτο 0-1

Γκολ: 42′ Χάβερτζ (Τσέλσι)

Κίτρινες: Γκουντογκάν (Σίτι), Ρούντιγκερ (Τσέλσι), Ζεσούς (Σίτι)

Μάντσεστερ Σίτι: Έντερσον, Γουόκερ, Στόουνς, Ντίας, Ζιντσένκο, Γκουντογκάν, Ντε Μπρόινε (60′ Ζεσούς), Μπερνάρντο Σίλβα (64′ Φερναντίνιο), Φόντεν, Μαχρέζ, Στέρλινγκ (77′ Αγουέρο)

Τσέλσι: Μεντί, Αθπιλικουέτα, Τιάγκο Σίλβα (39′ λ.τ. Κρίστενσεν), Ρούντιγκερ, Τζέιμς, Καντέ, Ζορζίνιο, Τσίλγουελ, Μάουντ (80′ Κόβατσιτς), Βέρνερ (66′ Πούλισικ), Χάβερτζ

 

 

 

 

 

Eπιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης