Ο Ολυμπιακός υποκλίθηκε στην ανωτερότητα της Φενερμπαχτσέ, χάνοντας έδαφος στην προσπάθεια που καταβάλει να διατηρήσει την επαφή με την 4άδα.
Πιο συγκεκριμένα οι «ερυθρόλευκοι» ηττήθηκαν την Πέμπτη με 90-75 από την πρωτοπόρο της Euroleague, για την 20η αγωνιστική της διοργάνωσης, βλέποντας το ρεκόρ τους να υποχωρεί σε 12-8.
Στον αντίποδα, η ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς παρέμεινε αήττητη στην έδρα της, αυξάνοντας με αυτή τη νίκη το ρεκόρ της σε 18-2.

Πρώτος σκόρερ της ομάδας του Μπλατ ήταν ο Τίμα με 14 πόντους, ο Στρέλνιεκς πρόσθεσε 13,  ενώ οι Μιλουτίνοφ και Σπανούλης είχαν 11 και 10 πόντους αντίστοιχα.

Από την άλλη, μεγάλη ζημιά έκανε ο πρώην «ερυθρόλευκος», Έρικ Γκριν, καθώς είχε 17 πόντους χωρίς να χάσει σουτ (1/1διπ., 4/4τρ.!), με τον Κάλινιτς να έχει 16, τον Ντίξον να κάνει νταμπλ-νταμπλ με 13 πόντους και 10 ασίστ, ενώ ο Σλούκας είχε 12 πόντους.


Ο αγώνας
Αν και ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το ματς με 2/2 τρίποντα του Κώστα Παπανικολάου, 6-6, η Φενερμπαχτσέ επέβαλε το ρυθμό της και διατηρούσε το προβάδισμα έκτοτε.
Η ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς επιβεβαίωσε… τη φήμη της ως προς την ευστοχία της στα δίποντα, την ώρα που οι ηγέτες των Πειραιωτών (Σπανούλης και Πρίντεζης) έμειναν στο μηδέν όχι μόνο στην 1η περίοδο, αλλά σε ολόκληρο το πρώτο μέρος.
Μάλιστα, ο αρχηγός του των «ερυθρόλευκων», Βασίλης Σπανούλης κάθισε στον πάγκο με 2 φάουλ μετά το 10-6, ενώ νωρίς αντικαταστάθηκε, από τον Μπόγρη, και ο Μιλουτίνοφ που τα έβρισκε… σκούρα απέναντι στον Γιαν Βέσελι.
Πριν το καταλάβει η ομάδα του Πειραιά βρέθηκε στο -9, 15-6, από τρίποντο του πρώην παίκτη του, Ερικ Γκριν, το οποίο ολοκλήρωσε σερί 11-9 για τους γηπεδούχους, από το 4-6.
Ο Μιλουτίνοφ επέστρεψε και μαζί με τον Ουίλιαμς-Γκος μείωσαν σε 17-13, οι Βέσελι και Γκούντουριτς διαμόρφωσαν το 21-13 για να μειώσει σε 21-15 ο ΛεΝτέι, με την ολοκλήρωση του 1ου δεκαλέπτου.

Η ομάδα του Πειραιά αντέδρασε, χάρη σε 2 σερί τρίποντα του Γιάνις Τίμα (23-21), ενώ κατάφερε και να ισοφαρίσει σε 23-23 με τον ΛεΝτέι, στο 13ο λεπτό.

Από τη στιγμή, όμως που ο Ολυμπιακός δεν αξιοποιούσε την υπεροχή του στον τομέα των ριμπάουντ (1ος στη διοργάνωση με 36,4 ανά αγώνα πριν το τζάμπολ) με τον Μιλουτίνοβ να έχει 2 πόντους και 2 ριμπάουντ στο πρώτο ημίχρονο, έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο (10 στο α΄ μέρος) και έμεινε στο μηδέν σε κλεψίματα, ήταν θέμα… χρόνου να δει και πάλι την… πλάτη των παικτών του Ομπράντοβιτς.
Με σερί 9-0 η Φενέρ, διά χειρός Σλούκα, Βέσελι, Ντατόμε κι ένα τρίποντο του Ντίξον οι γηπεδούχοι ξέφυγαν με 32-23! Ο Μπόγρης ξεκόλλησε τον Ολυμπιακό μειώνοντας σε 32-25, αλλά ο Ντίξον είχε πάρει «φωτιά» στο 2ο δεκάλεπτο, φτάνοντας τους 11 προσωπικούς πόντους, όταν η Φενερμπαχτσέ ξέφυγε με +11, 38-27.
Ο Ντατόμε έδωσε τη μεγαλύτερη τιμή στη διαφορά έως τότε, 40-27 (+13), πριν μειώσει σε 40-28 με 1/2 βολές ο Ουίλιαμς-Γκος που ήταν και το σκορ ημιχρόνου. Oι 28 πόντοι στο α΄ μέρος αποτελούν τη χειρότερη επίδοση σε παραγωγικότητα σε ένα 20αλεπτο για τον Ολυμπιακό αυτή τη σεζόν!

Το -18, 46-28, με 6 διαδοχικούς πόντους του Αχμέτ Ντουβερίογλου ήταν… ηχηρό χαστούκι από την πρωτοπόρο και αήττητη στην Πόλη, Φενέρ, την τρέχουσα σεζόν. Νέο τρίποντο του Ντίξον είχε ως αποτέλεσμα το +18 των γηπεδούχων εκ νέου, 49-31.

Με τρίποντο του Τουπάν και 2 βολές του Σπανούλη, έριξε τη διαφορά στους 13 πόντους ο Ολυμπιακός (49-36), αλλά η Φενέρ είχε τις απαντήσεις ή μάλλον της επέτρεπε να τις βρίσκει η… ασυνήθιστα κακή άμυνα του Ολυμπιακού.
Αν και το τρίποντο ήταν η αχίλλειος πτέρνα της έως τότε, ο Ερικ Γκριν «βομβάρδισε» δύο φορές έξω από τα 6.75 (πέτυχε 9 πόντους στην 3η περίοδο φτάνοντας τους 15), ενώ το παράδειγμά του ακολούθησε και ο Κώστας Σλούκας για το +20 της Φενέρ, 64-44!
Το επιμέρους σκορ 4-10 του Ολυμπιακού, με λύσεις από τους Μιλουτίνοφ, Σπανούλη και Στρέλνιεκς, απλώς έριξε την τιμή της διαφοράς στους 14 πόντους, 68-54.

Στο τέταρτο δεκάλεπτο οι Πειραιώτες προσπάθησαν να μειώσουν ακόμη περισσότερο και με 2/2 βολές του ΛεΝτέι έριξαν κάτω από τους 10 τη διαφορά, 72-63, 7 λεπτά πριν τη λήξη.

Ένα τρίποντο του Γκούντουριτς και δίποντο αμέσως μετά το Ντίξον έκαναν το 77-63 και ο Μπλατ κάλεσε τάιμ άουτ. Με 5 διαδοχικούς πόντους ο Γιάνις Στρέλνιεκς μείωσε σε 79-68 και ο Κάλινιτς απάντησε έξω από τα 6.75, 82-68.
Ο Μπλατ έριξε τον Βεζένκοφ στα τελευταία 3 λεπτά, αλλά ο Ερικ Γκριν έδωσε τη «χαριστική βολή» στην πρώην ομάδα του, με τρίποντο, 85-70! Το τρίποντο του Σπανούλη, 85-73, με εναπομείναντα χρόνο 1:41, ήταν άνευ ουσίας πια, ο Κάλινιτς έφτασε τους 16 πόντους, 87-73.
Στα 37΄΄ ο Σπανούλης πήγε στη γραμμή του φάουλ, αλλά ήταν άστοχος και στις 2 βολές. Ο ίδιος, στα 18’’… διόρθωσε, 87-75, με τον Σλούκα να κερδίζει φάουλ από τον ΛεΝτέι πάνω σε σουτ τριών πόντων για το 90-75, αφού ήταν εύστοχος και στις 3 βολές! Ο Παπανικολάου ήταν άστοχος για 3 και μία άσχημη βραδιά για τον Ολυμπιακό είχε ολοκληρωθεί.
Τα δεκάλεπτα: 21-15, 40-28, 68-54, 90-75
ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Γκριν 17 (4), Μέλι 6, Μαχμούτογλου, Κάλινιτς 16 (2), Σλούκας 12 (1), Γκούντουριτς 5 (1), Βέσελι 7, Ντίξον 13 (1), Ντουβερίογλου 8, Ντατόμε 4, Λοβέρν 2

Ουίλιαμς-Γκος 3, Τουπάν 8 (2), Σπανούλης 10 (2), Τίμα 14 (4), Μιλουτίνοφ 11, Στρέλνιεκς 13 (2), Βεζένκοφ, Πρίντεζης, Παπανικολάου 8 (2), Μάντζαρης, Μπόγρης 2, ΛεΝτεϊ 6

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης