Στο σημείο που οι Κυκλάδες συναντούν τα Δωδεκάνησα, βρίσκεται το πανέμορφο νησί της Αστυπάλαιας, σε σχήμα «πεταλούδας», και με μία από τις πιο όμορφες Χώρες του Αιγαίου. Με χαρακτηριστικά που θυμίζουν κυκλαδονήσι, λευκά σπίτια με μπλε παράθυρα, ανεμόμυλους, λιθόστρωτους δρόμους, η δωδεκανήσια Αστυπάλαια, που οι ντόπιοι αποκαλούν και Αστροπαλιά, προσφέρεται για εναλλακτικές διακοπές που συνδυάζουν πολλές διαφορετικές δραστηριότητες, αλλά και για απόλυτη χαλάρωση.

Από τη γραφική Χώρα, τη «βασίλισσα» της Αστυπάλαιας, ως τα γραφικά ψαροχώρια και τις ειδυλλιακές, ήρεμες παραλίες, το νησί προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στον επισκέπτη: βουτιές σε καταγάλανα νερά, περιπάτους σε καλντερίμια, πεζοπορίες και ορειβασία, επισκέψεις με σκάφη σε κοντινά νησάκια, καλό φαγητό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γνωρίστε τους οικισμούς του νησιού

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κρεμασμένη σ’ ένα βράχο και με θέα το απέραντο γαλάζιο, βρίσκεται η Χώρα με τα γραφικά της σπίτια να απλώνονται από το παλιό λιμάνι (Πέρα Γιαλό) μέχρι το εντυπωσιακό Ενετικό Κάστρο στην κορυφή του λόφου. Η επίσκεψη στο Κάστρο, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού, που χτίστηκε τον 13ο αιώνα από την οικογένεια των Κουερίνι, θα σας αποζημιώσει με τη μοναδική θέα από ψηλά, ενώ μόλις διαβείτε τη ξύλινη πύλη θα αντικρίσετε και τις δύο εκκλησίες που υπάρχουν εκεί, τον ναό του Αγίου Γεωργίου, την παλαιότερη εκκλησία του νησιού, και τον ναό της Παναγιάς του Κάστρου. Στη Χώρα, επίσης, θα σας υποδεχτούν οι 8 παραδοσιακοί ανεμόμυλοι, στην κεντρική πλατεία, ενώ εδώ και στα γύρω καλντερίμια θα βρείτε πολλές επιλογές για φαγητό και ποτό.

Ο Πέρα Γιαλιός είναι το παλιό λιμάνι του νησιού (πριν δημιουργεί το νέο στον Άγιο Ανδρέα), και βρίσκεται στους «πρόποδες» της Χώρας ενώνοντας της με την παραλία. Η παραλία προσφέρεται για μπάνιο, ενώ μετά τις βουτιές σας μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας ή τον καφέ σας στα μαγαζιά που απλώνονται ακριβώς από πάνω της. Εδώ βρίσκεται και το Αρχαιολογικό μουσείο του νησιού, που μπορείτε να επισκεφτείτε.

Άλλος σημαντικός οικισμός, το Λιβάδι, που βρίσκεται μετά τη Χώρα, κατηφορίζοντας τη μεγάλη πλαγιά, και διαθέτει την πιο μεγάλη οργανωμένη παραλία του νησιού. Εδώ μπορείτε να απολαύσετε τις βουτιές σας, να φάτε στις παραδοσιακές ταβέρνες και το βράδυ να απολαύσετε το ποτό σας με θέα τη φωτισμένη χώρα και το Κάστρο. Το Λιβάδι είναι, επίσης, ωραία τοποθεσία για τη διαμονή σας αφού διαθέτει πολλά καταλύμματα.

Δέκα χλμ από τη Χώρα, και αφού διασχίσετε το «Στενό», μια στενή λωρίδα γης, θα βρεθείτε στη Μαλτεζάνα (Ανάληψη) με το γραφικό λιμανάκι με τα ψαροκάικα, ενώ αξίζει και μια επίσκεψη στη μικρότερη, πιο απομακρυσμένη κοινότητα του νησιού, το Βαθύ, με τον κλειστό όρμο που θυμίζει λιμνοθάλασσα, και το οποίο χωρίζεται σε δύο οικισμούς, το Έξω Βαθύ, που βρίσκεται στην είσοδο του όρμου, και το Μέσα Βαθύ, στο εσωτερικού το κόλπου.

Οι παραλίες που θα κάνετε τα μπάνια σας

Η Αστυπάλαια διαθέτει πανέμορφες παραλίες και τεράστια ποικιλία ως προς τη φυσική τους διαμόρφωση. Από τις μεγάλες και οργανωμένες, όπως αυτές στο Λιβάδι, όπου θα βρείτε τα πάντα, και στον Πέρα Γιαλό, που είναι και η καλύτερα προσβάσιμη του νησιού, μέχρι μικρότερους κολπίσκους, όπως η βοτσαλωτή παραλία Πλάκες στην οποία θα φτάσετε κατηφορίζοντας μονοπάτι, και τις απομακρυσμένες παραλίες στα νησάκια Κουτσομύτη και τους Κουνούπες στις οποίες φτάνει κανείς με καΐκι, σίγουρα θα βρείτε την παραλία που θα λατρέψετε.

Μία από τις πιο διάσημες παραλίες του νησιού, για την οποία θα ακούσετε και τα καλύτερα λόγια από τους ντόπιους, είναι τα Καμινάκια που διαθέτει άμμο στο μεγαλύτερο μέρο της και βαθιά νερά. Η παραλία Βάτσες είναι μία ακόμα δημοφιλής παραλία του νησιού, με βότσαλό στο μεγαλύτερο μέρος της, ενώ εδώ θα βρείτε και το σπήλαιο του Νέγρου.

Η Παραλία του Αγίου Ιωάννη είναι επίσης πολύ γνωστή και πήρε το όνομά της από το εκκλησάκι που βρίσκεται στο βουνό πάνω από την παραλία. Η ευκολότερη σχετικά πρόσβαση είναι με καραβάκι ή σκάφος, διαφορευτικά θα πρέπει να πεζοπορήσετε για να φτάσετε εκεί.

Ο Κουστομύτης και το νησάκι Τηγάνι δίπλα του προσφέρονται για ημερήσιες εκδρομές με σκάφος, για βουτιές στα καταγάλανα νερά τους, ενώ στο νησάκι Κουνούπες θα βρείτε μια πολύ όμορφη διπλή παραλία (που τις ενώνει μια στενή λωρίδα γης) με γαλανά νερά. Τα τρία αυτά νησάκια αποτελούν την «εξωτική» ζώνη του νησιού.

Άλλες παραλίες όπου μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας: η παραλία του Άη Γιάννη του Ριχτή, στην οποία θα φτάσετε μετά από κατάβαση 30 λεπτών, η άγρια, στρωμένη με βότσαλό παραλία Πάνορμος, η παραλία Στενό στο κέντρο του νησιού, που είναι ρηχή και οργανωμένη, η παραλία Χρυσή Άμμος με την αμμουδία και τα καθαρά νερά, η μικρή και όμορφη παραλία Βαλάνη, στην οποία φτάνει κανείς με πεζοπορία, αλλά και τα Τζανάκια με τα μεγάλα βότσαλα και τα βαθιά νερά, που θεωρείται και η παραλία των γυμνιστών.

Μη φύγετε χωρίς:

Να επισκεφτείτε: Τα λουτρά του Ταλαρά στη Μαλτεζάνα με τα πανέμορφα ψηφιδωτά της ελληνιστικής εποχής, το αρχαιολογικό μουσείο, τη Ναρκίσσειο Δημοτική Βιβλιοθήκη, την Παναγιά Πορταΐτισσα στη Χώρα, μία από τις ομορφότερες των Δωδεκανήσων, το μοναδικό σε ολόκληρο τον κόσμο βρεφικό νεκροταφείο στην περιοχή Κυλίνδρα.

Να κάνετε πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση: Η πεζοπορία (υπάρχουν χαραγμένα με σήμανση μονοπάτια παντού στο νησί) αποτελεί μοναδική εμπειρία στο νησί της Αστυπάλαιας αφού οι εναλλαγές του φυσικού τοπίου, ο συνδυασμός βουνού – θάλασσας και οι μοναδικές εκπλήξεις που κρύβουν τα μονοπάτια θα σας ενθουσιάσουν.

Στην Αστυπάλαια μπορείτε, επίσης, αν είστε λάτρεις της ορειβασίας και της αναρρίχησης, να δοκιμάσετε και τα δυο, αφού το φυσικό τοπίο με τις βραχώδεις ακτές και τους απότομους βράχους σας δίνουν αυτή τη δυνατότητα. Ειδικά για αναρρίχηση, στο νησί υπάρχει το αναρριχητικό πεδίο «φτερά», χωρισμένο σε δύο κομμάτια λόγω του ανάγλυφού του.

Να εξερευνήσετε τα σπήλαια του νησιού: Στο νησί υπάρχουν τρία σπήλαια, ξεχωριστής ομορφιάς, το σπήλαιο του Νέγρου στις Βάτσες με τους μοναδικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες, που η παράδοση το θέλει συνδεδεμένο με μύθους πειρατών και κρυμμένων θησαυρών, το σπήλαιο του Δράκου, ή αλλιώς Δρακοσπηλιά, στο Βαθύ, με εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες και στο οποίο θα φτάσετε είτε με καΐκι ή με πεζοπορία. Και τέλος, στο υψηλότερο βουνό του νησιού, στο Καστελάννο, βρίσκεται η σπηλιά της Παναγιάς της Πουλαριανής.

Να διασκεδάσετε σ’ ένα από τα πολλά πανηγύρια: Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, οι Αστυπαλίτες διοργανώνουν πανηγύρια για να τιμήσουν τις εκκλησίες τους. Τον 15αύγουστο γίνεται το πανηγύρι της Παναγιάς της Πορταΐτισσας, το μεγαλύτερο του νησιού, που διαρκεί τρεις μέρες στη διάρκεια των οποίων πραγματοποιούνται πολλές δραστηριότητες, ενώ, φυσικά, δεν λείπει η παραδοσιακή μουσική, οι χοροί και η ντόπια σπεσιαλιτέ (“λαμπριανό”) που προσφέρεται στο περίβολο της εκκλησίας ανήμερα της γιορτής.

Χρήσιμα links:

http://www.visitastypalea.com

http://www.astypalaia.gr/files/homegr.htm

Δείτε τιμές και δρομολόγια ΕΔΩ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης