Πληροφορίες

Τίτλος: A Plague Tale: Innocence
Διαθέσιμο σε: PS4 / PC / Xbox One
Δοκιμάστηκε σε: PS4
Εταιρεία Ανάπτυξης: Asobo Studios    
Εκδότρια Εταιρεία: Focus Home Interactive
Είδος: Action-Adventure / Stealth
Ηλικίες: 18+ 
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 14 Μαΐου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εισαγωγή

Βρισκόμαστε σε μια εποχή που οι εμπειρίες για έναν παίκτη και τα παιχνίδια που δίνουν έμφαση στο σενάριο τους, τείνουν να εκλείψουν από την gaming βιομηχανία. Όλο και περισσότεροι τίτλοι είτε λιγοστεύουν είτε αφαιρούν τελείως το single-player κομμάτι και δίνουν τεράστια βάση στο online μέρος που δελεάζει περισσότερο το κοινό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H Focus Home Interactive αφού δοκίμασε τις δυνάμεις της σε online μονοπάτια με το World War Z, επιστράτευσε την Asobo Studio, μια σχετικά άσημη εταιρία με ελάχιστους τίτλους στο ενεργητικό της, ώστε να μας παρουσιάσει μια αυθεντική αφηγηματική ιστορία δυο ανήλικων αδερφών, οι οποίοι ενώ τα είχαν όλα, από το πουθενά έχασαν τα πάντα. Καλώς ήρθατε στο A Plague Tale: Innocence.

Σενάριο

Βρισκόμαστε στο 1348 μ.Χ σε μια περιοχή της Γαλλίας, το Aquitaine. Η Amicia de Rune έχει βγει βόλτα με τον πατέρα της, ο οποίος είναι ο ηγεμόνας της περιοχής, ώστε να περάσουν μερικές χαρούμενες στιγμές πατέρα-κόρης, καθώς λόγω υποχρεώσεων η Amicia βλέπει τους γονείς της ελάχιστα. Μετά από ένα μικρό tutorial που θα αποτελέσει σοκ για την πρωταγωνίστρια, αλλά και για τον παίκτη, κάποιες εξελίξεις θα αναγκάσουν την πρωταγωνίστρια να φυγαδευτεί, παίρνοντας μαζί της τον μικρότερο αδερφό της, Hugo.

Η Amicia πλέον είναι ο κηδεμόνας και ο προστάτης ενός αδερφού που γνωρίζει ελάχιστα και πρέπει να φροντίσει πάση θυσία να μην τους πιάσουν. Μέσα σε όλα αυτά, θα πρέπει να αποφύγουν και ένα σωρό μολυσμένα ποντίκια που έχουν προσβάλει την περιοχή με πανούκλα, κάτι που στην αρχή της ιστορίας φαντάζει ακατόρθωτο για δυο ανήλικα παιδιά.

Δίχως αμφιβολία, το σενάριο του A Plague Tale: Innocence είναι ένα από τα δυνατότερα χαρακτηριστικά του. Ο τρόπος που εξελίσσεται η ιστορία μέσα από τις περιπέτειες των δυο αδερφών de Rune, οι οποίοι από την ζεστασιά και την ασφάλεια του αριστοκρατικού τους σπιτιού, βρέθηκαν στον δρόμο παλεύοντας για την επιβίωση τους, είναι αριστοτεχνικός. Το σενάριο είναι γεμάτο πόνο, βάσανα, γκρίνιες, φόβο και ανατροπές, ενώ η μεταμόρφωση της Amicia από ένα ανέμελο έφηβο κορίτσι σε προστάτιδα του μικρότερου αλλά αγνώστου αδερφού της, αξίζει πραγματικά άπειρα μπράβο στην Asobo Studio. Το σενάριο είναι καθηλωτικό και θα σας κρατήσει σε αγωνία μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Gameplay

Το A Plague Tale: Innocence είναι ένα action-adventure παιχνίδι που δίνει τεράστια έμφαση σε stealth τακτικές. Η Amicia εφοδιασμένη με την σφεντόνα που της έκανε δώρο ο πατέρας της, πρέπει να προστατεύσει τον μικρό της αδερφό και ο τρόπος για τον επιτύχει αυτό, είναι είτε να σκοτώσει όποιον μπει στον δρόμο της, είτε θα πρέπει να καταφύγουν σε τακτικές κρυφτού και αποφυγής.

Στο ταξίδι σας θα βρείτε αρκετά υλικά, ώστε να αναβαθμίσετε τον εξοπλισμό σας σε workbenches που υπάρχουν διάσπαρτα στον κόσμο του παιχνιδιού, ενώ θα γνωρίσετε και αρκετούς χαρακτήρες οι οποίοι θα σας βοηθήσουν και θα σας μάθουν πράγματα για να επιβιώσετε τόσο από τα ποντίκια όσο και από τους ανθρώπους. 

Προχωρώντας το παιχνίδι, εκτός από τους χαρακτήρες, θα δείτε και τον κόσμο να αλλάζει, καθώς θα προσβάλλεται όλο και πιο πολύ από την αρρώστια των τρωκτικών: οι κάτοικοι της περιοχής θα σταματήσουν να εμφανίζονται στους δρόμους, ενώ θα διαπιστώσετε έναν φόβο στους διαλόγους των ανθρώπων.

Όπως αναφέραμε πιο πάνω, το A Plague Tale: Innocence δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο stealth κομμάτι αλλά και στους γρίφους. Η Amicia με τον αδερφό της κινούνται σε αρμονία, αλλά μπορούν και να χωριστούν ώστε να περάσει ο μικρός Hugo από μικρά περάσματα και να ανοίξει τον δρόμο για την αδερφή του. Το stealth του παιχνιδιού, αν και στοιχειώδες, λειτουργεί αρκετά καλά. Κατά κύριο λόγο θα κρύβεστε πίσω από αντικείμενα και ψηλά χόρτα και σκοπός θα είναι να ξεγελάσετε τους αντιπάλους σας είτε πετώντας κάποιο αντικείμενο αλλού, είτε απλά ακολουθώντας τον βηματισμό τους και προσπερνώντας τους. Από την άλλη αν επιθυμείτε μπορείτε να σκοτώσετε τους αντιπάλους σας με κάποια αντικείμενα και φίλτρα που θα μάθετε στην πορεία, ενώ αργότερα με διάφορους τρόπους θα μπορείτε να κατευθύνετε τα ποντίκια πάνω τους, ώστε να τους κατασπαράξουν. 

Αν παρόλα αυτά τύχει να σας ανακαλύψουν τότε το πιθανότερο είναι να δείτε την Amicia να πεθαίνει καθώς το παιχνίδι δεν λειτουργεί σχεδόν καθόλου καλά σε μάχες σώμα με σώμα. Η Amicia πεθαίνει με μόλις ένα χτύπημα, ενώ η σφεντόνα είναι αρκετά αργή για να προλάβετε να σκοτώσετε τους αντιπάλους σας, που πεθαίνουν μόνο με χτύπημα στο κεφάλι. Βέβαια ο σκοπός του παιχνιδιού δεν είναι αυτός, οπότε δεν μπορούμε να το εκλάβουμε ως αρνητικό.

Τι γίνεται όμως με τα τρωκτικά που προφανώς δεν μπορείτε να προσπεράσετε με stealth; Εχθρός των ποντικιών είναι η φωτιά και το φως γενικά, οπότε οτιδήποτε φλέγεται κοντά στο μέρος που βρίσκονται, είναι ασφαλές. Για να τα προσπεράσετε θα χρειαστεί είτε να πάρετε κάποια δάδα ανά χείρας είτε θα χρειαστεί να ανάψετε εσείς κάποιες φωτιές με τα φίλτρα που θα έχετε μάθει. Η Asobo Studios έχει κάνει εξαιρετική δουλεία στα τρωκτικά, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν από ασφυκτικά μικρά μέρη, έως μεγάλες κοιλάδες και πάντα καταφέρνουν να προκαλέσουν το αίσθημα της ανησυχίας και το φόβου.

Οι γρίφοι του παιχνιδιού αν και αρκετά απλοϊκοί είναι ιδιαίτεροι και ευχάριστοι. Δεν θα σας δυσκολέψουν όμως, καθώς κατά κύριο λόγο έχουν να κάνουν με τα τρωκτικά και την απέχθεια τους για το φως. Τέλος κατά την διάρκεια της περιπέτειάς σας εκτός από υλικά που θα σας χρησιμεύσουν για διάφορα παρασκευάσματα, θα βρείτε και collectibles τα οποία δίνουν κάποιες παραπάνω πληροφορίες σχετικά με την εποχή και την κατάσταση που επικρατεί, δίνοντας έτσι παραπάνω βάθος στο σενάριο.

Από άποψη διάρκειας το A Plague Tale: Innocence είναι ικανοποιητικό καθώς διαθέτει 17 chapters, τα οποία θα σας απασχολήσουν για περίπου 13-14 ώρες. Για όσους φαίνεται μικρή η διάρκεια θα σας πούμε ότι δεν είναι, καθώς το παιχνίδι τελειώνει ακριβώς εκεί που πρέπει χωρίς να κάνει την παραμικρή κοιλιά. 

Τεχνικός Τομέας

Οπτικά, το A Plague Tale: Innocence εντυπωσιάζει. Η Asobo Studio έχει χρησιμοποιήσει μια δική της μηχανή γραφικών και το αποτέλεσμα είναι τόσο εκπληκτικό που πλησιάζει ΑΑΑ τίτλους, χωρίς να έχει το απαιτούμενο budget. O κόσμος που έχει δημιουργήσει η εταιρεία είναι καλοσχεδιασμένος και όσο προχωράει το παιχνίδι αλλάζει και αυτός μαζί με τους χαρακτήρες. Ξεκινώντας από πιο ηλιόλουστα μέρη καταλήγουμε σε μέρη που βρίθουν από θάνατο και απελπισία.

Μερικές ατέλειες στερούν την πλήρη ταύτιση με κάποιον ΑΑΑ τίτλο και αυτές είναι το αρκετά μέτριο lip sync και η “ξύλινη” κίνηση των χαρακτήρων. Επίσης τα textures των ρούχων των δευτερευόντων χαρακτήρων δεν είναι το ίδιο προσεγμένα όσο των δυο αδερφών.

Τεχνικά το A Plague Tale: Innocence στις απλές κονσόλες τρέχει στα 1080p, όπως και στο PS4 Pro (με υψηλότερης ποιότητας settings), ενώ στο Xbox One X η native ανάλυση είναι στα 1440p. Σε όλες τις εκδόσεις, οι επιδόσεις στοχεύουν τα 30 fps. Ένα ανεπαίσθητο tearing σε μερικά cutscenes δεν είναι ικανό να χαλάσει την οπτική πανδαισία του τίτλου.

Ηχητικά βρισκόμαστε σε παρόμοιο επίπεδο με τον οπτικό τομέα, καθώς τόσο τα ηχητικά εφέ όσο και οι ερμηνείες (ειδικά της Amicia) είναι απολαυστικές. Το soundtrack του παιχνιδιού έχει επιμεληθεί ο Olivier Deriviere (Vampyr – επίσης της Focus Home Interactive) και πραγματικά οι δημιουργίες του ταλαντούχου συνθέτη είναι κομμένα και ραμμένα με αυτά που διαδραματίζονται στην οθόνη. Οι μουσικές αλλάζουν από καταθλιπτικές μελωδίες σε αρκετά γρήγορα και αγχωτικά κομμάτια για τις στιγμές που σας κυνηγάνε. Το A Plague Tale: Innocence δεν θα ήταν το παιχνίδι που είναι χωρίς αυτό το εκπληκτικό soundtrack.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, το A Plague Tale: Innocence ήρθε από το πουθενά και από μια σχετικά άγνωστη εταιρία και έβαλε τα γυαλιά σε πολλούς ΑΑΑ τίτλους. Παρουσίασε με εκκωφαντικό τρόπο πώς πρέπει να είναι ένα άρτιο αφηγηματικό single-player παιχνίδι, σε μια βιομηχανία που έχει γεμίσει από multiplayer παραγωγές.

Παρόλα τα μικροπροβλήματα του, το φανταστικό του σενάριο με τις ανατροπές και τις ανησυχίες που θα προκαλέσει και η εξέλιξη της Amicia από άμυαλο έφηβο κοριτσάκι σε μια ανεξάρτητη ηρωίδα είναι δοσμένα καταπληκτικά. Όλα αυτά παρέα με ένα υψηλότατο οπτικοακουστικό τομέα, συνθέτουν μια φανταστική συναισθηματική περιπέτεια.

Βαθμολογία: 9/10

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την IGE S.A. για τις ανάγκες του review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης