Του Παύλου Κρούστη

Πληροφορίες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συσκευή:  Creative SXFI Theater
Συμβατά με: PC / Mac / PlayStation 4 / Nintendo Switch (υποστηρίζεται SXFI)
Οποιαδήποτε συσκευή μέσω 3.5mm (δεν υποστηρίζεται έτσι SXFI)
Δοκιμάστηκαν σε: PC / PlayStation 4

Τεχνικά Χαρακτηριστικά: 

Τύπος: Ασύρματα over-ear ακουστικά
Τύπος ασύρματης σύνδεσης: Low-latency 2.4 GHz Wireless Technology (έως 30 μέτρα απόσταση)
Οδηγοί: Μαγνήτες Νεοδυμίου 50mm
Συχνοτικό εύρος: 20 Hz – 20 kHz
Ωμική αντίσταση: 32Ω
Βάρος: 346 γρ. (μαζί με το μικρόφωνο)
Σύνδεση: USB-C / Line-in 3.5mm
Κανάλια: 2.0 / 5.1 / 7.1 (PC / Mac)
Διάρκεια Ζωής Μπαταρίας: έως 30 ώρες
Συχνοτική Απόκριση Μικροφώνου: 100 Hz – 8 kHz
Ευαισθησία στο 1 kHZ: -42dBV / Pa
Χρώμα: Μαύρο με RGB δαχτυλίδια (16 εκατ. χρώματα)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τιμή: €199,99 (Creative.com)

 

 

Η αγορά των over-ear ακουστικών διανύει μια εξαιρετική περίοδο, αφού οι ασύρματες τεχνολογίες και η βελτιστοποίηση της απόδοσης των codecs έχουν φέρει νέα πνοή στον χώρο. Η άνοδος του gaming, αλλά και οι όλο και περισσότερες δυνατότητες συνδεσιμότητας με τις συσκευές, με τις οποίες καταναλώνουμε το περιεχόμενό μας έχουν ανοίξει τους δρόμους για να απολαμβάνει ο χρήστης ακριβώς όπως θέλει τα παιχνίδια, τις ταινίες και τη μουσική του.
 

Το ένα κομμάτι στο οποίο πρέπει να αναφερθούμε είναι η συνδεσιμότητα, αφού η χρήση ταχύτερων τεχνολογιών Bluetooth, έχουν εκμηδενίσει τις αποστάσεις, αλλά και πιο πρακτικά ζητήματα, όπως την απλή σύνδεση με τη συσκευή μας, είτε είναι κινητό, είτε μιλάμε για άλλες συνδέσεις. Παρόλα αυτά, παραμένει το ζήτημα της καθυστέρησης.

Το έτερο θέμα που θα έπρεπε να μας προβληματίζει ακόμη περισσότερο είναι ο εικονικός περιβαλλοντικός ήχος ή αλλιώς virtual surround, που τόσες εταιρείες τελευταία διατείνονται ότι έχουν βρει τη “χρυσή” λύση και τις περισσότερες φορές το αποτέλεσμα έρχεται να πέσει φαρδύ πλατύ κάτω από το βάρος των προσδοκιών. Όσο βελτιώνονται οι τεχνολογίες, τόσο καλύτερα αποτελέσματα παίρνουμε, όμως σπάνια το εικονικό 7.1, που απευθύνεται κυρίως σε gamers όταν κάνουμε λόγο για ακουστικά, καταφέρνει να αποδώσει όπως πρέπει. Αυτό που γίνεται τις περισσότερες φορές είναι απλά να ξεγελά κάποιο σύστημα καθυστέρησης τα αυτιά μας, ενώ ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται τους διαφορετικούς χρόνους που έρχονται οι ήχοι από τα 2 σημεία των ακουστικών.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω προβλήματα, δεν μπορώ παρά να δηλώσω ενθουσιασμένος με αυτό που κατάφερε η Creative με τα νέα της ακουστικά, Creative SXFI Theater.

Επιτέλους “διαφορετικός” surround ήχος σε ακουστικά

O εικονικός ήχος, όπως αναφέραμε και πιο πάνω έρχεται έπειτα από τη μετατροπή του σήματος του ήχου μέσω αλγόριθμου για τον επαναπροσδιορισμό του ως “surround” στα αυτιά μας. Αυτός ο αλγόριθμος είναι το παν. Μετά από διάφορες προσπάθειες, που ναι μεν έχουν δημιουργήσει ικανοποιητικά αποτελέσματα για να πείσουν τα αυτιά μας ότι ακούμε ήχους από διάφορες μεριές, είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την τεχνολογία SXFI της Creative.
 

 Η εταιρεία κατάφερε να αποσπάσει με την “ολογραφία SXFI” στην περσινή έκθεση CES πάνω από 15 βραβεία. Οφείλω να ομολογήσω ότι ήμουν σκεπτικός πριν δοκιμάσω αυτήν την τεχνολογία που κατάφερε να ξεχωρίσει μέσα στο πλήθος τα τελευταία χρόνια, όμως για πρώτη φορά ένιωσα “χώρο” μέσω ακουστικών.

Η ολογραφία που χρησιμοποιεί το SXFI, πρακτικά απαιτεί από τον χρήστη να χρησιμοποιήσει την αντίστοιχη εφαρμογή SXFI για κινητά για να σκανάρει το σχήμα του προσώπου του με φωτογραφίες από το πρόσωπο και τα αυτιά του. Αφού εισάγει τις φωτογραφίες στην εφαρμογή, θα δημιουργηθεί ένα προφίλ, το οποίο έπειτα θα “κατεβάσει” στα ακουστικά και ο ήχος θα έχει προσωποποιηθεί συγκεκριμένα για το δικό του σχήμα και μέγεθος, ώστε να λάβει όσο πιο σωστά γίνεται την ηχητική πληροφορία.

Κι ενώ τα ακουστικά SXFI Theater έχουν αρκετά καλές επιδόσεις ακόμη κι όταν δεν χρησιμοποιούν την SXFI λειτουργία, ο ήχος απογειώνεται όταν την ενεργοποιείτε. Δοκιμάσαμε το SXFI με μουσική, ταινίες και παιχνίδια και το αποτέλεσμα ήταν ασύλληπτο. Ένα από τα παιχνίδια που μας έκαναν εντύπωση την περασμένη χρονιά ήταν το Call of Duty: Modern Warfare. Ήδη αναφερθήκαμε και στο review μας στον απίστευτο ήχο που έχουν δημιουργήσει οι μηχανικοί ήχου της Infinity Ward, όμως τώρα είχαμε τη δυνατότητα να τον απολαύσουμε με τα ακουστικά της Creative.

Το SXFI δημιουργεί την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε ένα πολύ μικρό δωμάτιο με ιδανικό ήχο. Διώχνει κάθε ίχνος ψευδαίσθησης από τον ακροατή και πείθει τόσο με την λαμπρότητα (clarity), όσο και με την πολύ καλή για τα δεδομένα συχνοτική απόκριση, αλλά και την ένταση φυσικά. Δεν έχετε ακούσει ξανά τέτοιο ήχο από καραμπίνα και δεν έχετε νιώσει ξανά τον περιβαλλοντικό ήχο κατά αυτόν τον τρόπο (ambience). Μια δοκιμή στην πίστα Piccadilly του Campaign θα σας πείσει.

Το αντίτιμο για το “θαύμα” που αναφέραμε παραπάνω έρχεται με την έλλειψη της ιδανικής κατευθυντικότητας των ήχων. Ενώ είναι εξαιρετικά καθαροί, το “μπλέξιμο” του περιβαλλοντικού ήχου, που το κάνει πολύ πιο ρεαλιστικό και φυσικό έρχεται με το τίμημα της μικρότερης ανάλυσης κατευθύνσεων. Δεν μιλάμε φυσικά για ήχους που έρχονται από ευθεία ή δεξιά σας στις 90 μοίρες. Αλλά αν ένας ήχος έρχεται από τις 45 μοίρες κι ο άλλος από τις 60 για παράδειγμα, είναι λίγο δύσκολο να συνειδητοποιήσετε τι απόσταση έχουν. Δεν απογοητεύει σε καμία περίπτωση, απλά για την εν λόγω λεπτομέρεια έχουμε και καλύτερα παραδείγματα. Για την ακρίβεια, αν απενεργοποιήσετε το SXFI, θα εντοπίσετε καλύτερα την κατευθυντικότητα. Σε καμία περίπτωση δεν το προτείνουμε, καθώς η εμπειρία που πήραμε από το SXFI δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο “virtual surround” σύστημα που έχουμε ακούσει σε συσκευή αυτής της κατηγορίας. 

Εντύπωση μας έκανε και η αναπαραγωγή μουσικής, αφού πλέον ήταν “ντυμένο” το equalizer για τα δικά μας αυτιά. Το SXFI προσάρμοσε κοινώς στη δική μας φυσιολογία τις συχνότητες για να τις απολαμβάνουμε ακόμη καλύτερα. Κι ενώ μπορεί μια τέτοια λύση να μην είναι δελεαστική για τους audiophiles που ψάχνουν πιστότητα, για τους περισσότερους από εμάς κάνει τους ήχους πιο γοητευτικούς. Παράλληλα φυσικά, μπορείτε μέσω της εφαρμογής SXFI να προσαρμόσετε το EQ, όπως θέλετε. 

Τέλος, όσον αφορά τις surround δυνατότητες, τα SXFI Theater υποστηρίζουν ήχο έως 5.1 για PS4 και Switch και έως 7.1 για PC και Mac.

Μηδενική καθυστέρηση

Κι ενώ η Creative διαθέτει στην αγορά κι άλλες λύσεις εκτός των SXFI Theater, μέσω των οποίων μπορείτε να απολαύσετε την τεχνολογία της SXFI, τα Theater έρχονται να διαφοροποιηθούν στη χρονική απόκρισή τους.
 

Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα των ασύρματων ακουστικών είναι η καθυστέρηση. Καθώς μπορεί να μην είναι εύκολο να παρατηρήσει κάποιος την καθυστέρηση αυτή όταν για παράδειγμα ακούει μουσική με κάποια τυπικά Bluetooth ακουστικά, το πρόβλημα αρχίζει να γίνεται έντονο όταν ο καθυστερημένος ήχος κατά μερικά ms θα σημαίνει ότι θα χάσετε στο multiplayer παιχνίδι σας, επειδή αργήσατε να ακούσετε τα βήματα του εχθρού ή ακόμα χειρότερα σε περιπτώσεις όπου μπορεί να κάνετε μοντάζ και να δείτε στο τέλος ότι ο ήχος είναι μετατοπισμένος σε σχέση με την εικόνα και δεν θα ξέρετε τι συμβαίνει.

Η Creative δημιούργησε τα SXFI Theater για να δώσει στους χρήστες ακουστικά που χρησιμοποιούν την τεχνολογία SXFI και παράλληλα λειτουργούν με low-latency. Πόσο low; Σχεδόν μηδενικό. Χρησιμοποιώντας ένα proprietary πρωτόκολλο σύνδεσης μέσω ενός ασύρματου πομπού στη μορφή USB stick, τα ακουστικά συνδέονται στα 2.4 GHz απευθείας με αυτό το USB stick, το οποίο θα πρέπει να το έχετε εισάγει στη συσκευή σας, είτε αυτό είναι το PC/Mac σας, είτε σε μία από τις θύρες του PlayStation 4, είτε σε μία από τις USB θύρες του dock του Nintendo Switch. Χρήστες αναφέρουν ότι τα ακουστικά λειτουργούν αν χρησιμοποιήσετε και αντάπτορα σε USB-C και τοποθετήσετε τον πομπό στην Type-C θύρα του Switch σε φορητή λειτουργία, όμως δεν είχαμε τη δυνατότητα να το δοκιμάσουμε.

Το συγκεκριμένο transmitter μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και με την επέκταση USB που δίνεται μαζί στο πακέτο, σε περίπτωση που οι θύρες της συσκευής σας είναι δυσπρόσιτες ή απλά δεν βολεύει. Μια ευκολία που εκτιμήσαμε αρκετά. Να αναφέρουμε επίσης ότι έπειτα από την αρχική “εγκατάσταση” εφαρμογής, δημιουργίας προφίλ κλπ., θα διατηρήσετε το προσωποποιημένο προφίλ ήχου ακόμα κι αν αλλάξετε συσκευή. Μπορείτε απλά να βγάλετε το dongle από το PS4, να το βάλετε στο PC σας και τα ακουστικά θα δουλέψουν απευθείας, χωρίς να χρειάζεται να κάνετε τίποτα.

Δυστυχώς, παρότι το low-latency είναι επιθυμητό σε πολλαπλά σενάρια, όπως αναφέραμε, το έξτρα USB που πρέπει να τοποθετήσετε αποτελεί μια “δυσκολία” ενδεχομένως για κάποιους αφού η συνδεσιμότητα δεν είναι δεδομένη. Εν αντιθέσει με άλλα bluetooth ακουστικά, τα SXFI Theater, ακριβώς επειδή χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο USB transmitter δεν έχουν συμβατότητα με σωρεία συσκευών, με το μεγαλύτερο πλήγμα να είναι το Xbox One, ακόμα περισσότερο η τηλεόραση και χειρότερο από όλα… το κινητό μας. Ο πόνος μεγαλώνει από τη στιγμή που γνωρίσαμε τον μαγικό ήχο του SXFI και μας έλειψε όπου δεν τον είχαμε διαθέσιμο.

Ευτυχώς, η Creative διαθέτει στην αγορά ποικιλία λύσεων. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα SXFI Theater με τηλεόραση, μπορείτε να αγοράσετε το hub SXFI TV, το οποίο βέβαια διαθέτει πολλές ακόμη δυνατότητες ή το SXFI AMP, που μπορεί να δώσει το SXFI σε όλα τα ακουστικά. Η καλύτερη λύση είναι το άλλο μοντέλο βέβαια της Creative, τα ακουστικά SXFI Air, που λειτουργούν με Bluetooth και κατά συνέπεια εξαλείφεται το πρόβλημα της συνδεσιμότητας. Αυτό που λείπει όμως στα παραπάνω είναι το low-latency. Τα Theater είναι τα μόνα που μπορούν να το προσφέρουν αυτό και τα προτείνουμε σε όσους απαιτούν μηδενική καθυστέρηση.

Σχεδιασμός

Ο σχεδιασμός των SXFI Theater, όπως δηλώνει κι η τιμή τους, είναι αρκετά premium. Τόσο τα υλικά κατασκευής, όσο και η στιβαρότητα, αλλά και το design, προδιαθέτουν τον χρήστη θετικά. Παρότι είναι κατασκευασμένα από πλαστικό κατά βάση, έχουμε premium αποτέλεσμα και υπάρχει δέρμα τόσο στη στήριξη της κεφαλής, όσο και στα μαξιλάρια για τα αυτιά, τα οποία φαίνονται και ανθεκτικά, αλλά και με αρκετά καλή αναλογία πάχους/μαλακότητας.

Επάνω στο ακουστικό θα βρείτε ροδέλα για την ένταση, κουμπί για την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση, αλλά και το κουμπί για την ενεργοποίηση της SXFI λειτουργίας, το οποίο έχει διαφορετική υφή για να το ξεχωρίζετε. Το μικρόφωνο είναι αποσπώμενο και συνδέεται με μια θύρα 3.5mm, ενώ είναι και εύκαμπτο με αρκετά καθαρή απόκριση.

Η άνεση είναι δεδομένη γιατί είναι σχετικά ελαφριά, στα 346 γρ., ενώ βρήκαμε τα μαξιλαράκια εκπληκτικά. Το πάχος τους είναι αρκετό ακόμη και για μεγάλα αυτιά και καταφέραμε να τα φοράμε για πολλές ώρες χωρίς να μας κουράσουν καθόλου. Η παθητική ακύρωση θορύβου δεν είναι πολύ καλή, αλλά από την άλλη, η Creative δεν τα προωθεί γι’ αυτήν τους την ιδιότητα.

Τα ακουστικά έχουν RGB κύκλους τους οποίους μπορείτε να τους ρυθμίσετε μέσω της εφαρμογής για να έχουν ό,τι χρώμα θέλετε, αλλά προτείνουμε να τα κρατήσετε σβηστά για να επωφεληθείτε από την καλύτερη δυνατή αυτονομία, η οποία μάλιστα φτάνει και τις 30 ώρες. Τα ακουστικά φορτίζουν μέσω της θύρας USB-C που υπάρχει στο κάτω μέρος τους.

Χωρίς SXFI;

Τα ακουστικά, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, επιτρέπουν την απενεργοποίηση του SXFI, ενώ παράλληλα, στις συσκευές με τις οποίες δεν είναι συμβατά τα ακουστικά, όπως Xbox One, τηλεόραση και κινητό, μπορείτε να συνδεθείτε μέσω απλής αναλογικής θύρας 3.5mm, ενώ παρέχεται και έξτρα καλώδιο στο πακέτο γι’ αυτόν τον λόγο. 

Φυσικά, όλο το νόημα είναι η χρήση του SXFI. Παρόλα αυτά, αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τα ακουστικά μέσω σύνδεσης με το jack των 3.5mm ή απλά απενεργοποιήσετε το SXFI, τα ακουστικά παραμένουν αρκετά καλά. Χάνουν λίγο από τα μπάσα και φυσικά χάνεται η μοναδική αίσθηση του χώρου που αναφέραμε, όμως είναι καλύτερα από πολλά άλλα ακουστικά της κατηγορίας. 

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το SXFI αποτελεί εντυπωσιακή τεχνολογία και θα συνεχίσει να βελτιώνεται με ενημερώσεις ακόμα και για τους υπάρχοντες κατόχους. Η αίσθηση της φυσικότητας του χώρου που δημιουργεί είναι μοναδική και ανεβάζει το επίπεδο του surround ήχου. Μαζί με την πολύ καλή ποιότητα κατασκευής και τη λειτουργία low-latency που είναι ταμάμ για όσους έχουν δεινοπαθήσει από την καθυστέρηση των Bluetooth ακουστικών, τα SXFI Theater αποτελούν πρακτικά ένα πολύ δελεαστικό προϊόν για την κατηγορία του.
 

Θα θέλαμε να δούμε συμβατότητα των Theater και με άλλες συσκευές, αλλά γι’ αυτό υπάρχουν και τα άλλα προϊόντα της εταιρείας. Στη μέση μπαίνει ελαφρώς η αρχική διαδικασία για τη δημιουργία ηχητικού προφίλ, αλλά η “ολογραφία” που δημιουργείται κάνει πραγματικά τη διαφορά.

Βαθμολογία:  9/10

Το προϊόν μάς παραχωρήθηκε για τις ανάγκες του review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης