Πληροφορίες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τίτλος: eFootbal PES 2020
Διαθέσιμο σε: PlayStation 4 / Xbox One / PC
Δοκιμάστηκε σε: PC
Εταιρεία Ανάπτυξης: PES Productions
Εκδότρια Εταιρεία: Konami
Είδος: Sports
Ηλικίες: 3+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 10 Σεπτεμβρίου 2019
Μετάφραση/Μεταγλώττιση: Ελληνικά μενού και ελληνικός σχολιασμός αγώνα
 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Το Pro Evolution Soccer επιστρέφει, φέτος, φρεσκαρισμένο και με νέα ονομασία! Το eFootball PES 2020 θα περίμενε κανείς, ακούγοντας το όνομά του, να εστιάζει στις online λειτουργίες του. Παραδόξως όμως, το ποδοσφαιρικό simulation της Konami διαπρέπει για ακόμη μια φορά στο αθλητικό κομμάτι, ενώ δυσκολεύεται σημαντικά να εξυπηρετήσει τα standards που έχει θέσει στις online πτυχές του.

Είναι ηλίου φαεινότερο πως ο στόχος της ιαπωνικής εταιρείας είναι να κερδίσει κόσμο από τον αιώνιο αντίπαλο στην κατηγορία, το FIFA. Έχοντας χάσει προ πολλού τη «μάχη των επίσημων αδειών» για τα πρωταθλήματα και τις ομάδες που περιλαμβάνονται στο παιχνίδι, βασικό μέλημα της Konami είναι να δημιουργήσει ένα online mode, αντίστοιχο του Ultimate Team της EA, το οποίο θα προσφέρει την ίδια εμπειρία, χωρίς να γίνεται άδικο με τις pay-to-win τακτικές που συναντούμε στο FIFA.

Το MyClub εδώ και χρόνια αποτελεί μια πολύ δελεαστική εναλλακτική πρόταση σε όσους αρέσκονται στο να μαζεύουν κάρτες παικτών και να τις συνδυάζουν για να συνθέσουν την ανίκητη ομάδα των ονείρων τους. Λαμβάνοντας υπόψη πως η Konami συνηθίζει να κυκλοφορεί το συγκεκριμένο Mode ως free to play παιχνίδι μέσα στη χρονιά, αλλά και την τάση του να γίνεται πιο προσιτό σε όσους δεν προτίθενται να καταβάλουν χρήματα σε μικρο-συναλλαγές, το PES καταλήγει αρκετά τίμια επιλογή μεταξύ των διαθέσιμων τίτλων ποδοσφαίρου.

 

Παρά την ανανεωμένη όψη και τις μικρές αλλαγές στον τρόπο που δουλεύει το συγκεκριμένο είδος παιχνιδιού, δεν καταφέρνει να αγγίξει τις υψηλές προσδοκίες που δημιουργήθηκαν, κυρίως λόγω των υποδομών της Konami. Συγκεκριμένα, οι servers δείχνουν να μην μπορούν να διαχειριστούν τον όγκο των παικτών, καθυστερώντας σημαντικά στη διαδικασία του matchmaking. Η αναζήτηση αντιπάλου μπορεί να διαρκέσει, μερικές φορές, όσο ένα ημίχρονο του αγώνα που σκοπεύετε να βρείτε. Πολλοί χρήστες διαμαρτυρήθηκαν πως υπάρχει και αρκετό lag στους αγώνες, όμως, δεδομένου του ότι δεν συναντήσαμε εκτεταμένο lag στα δικά μας παιχνίδια, οφείλουμε να κρατήσουμε μια επιφύλαξη, θυμίζοντας παράλληλα πως τέτοια προβλήματα μπορούν να διορθωθούν μελλοντικά. Σημαντική αλλαγή στην online εμπειρία μας, σε σχέση με πέρσι, έφερε ο νέος μηχανισμός υπόδειξης της ποιότητας σύνδεσης πριν την έναρξη του κάθε αγώνα. Έτσι, μπορούμε να αποφασίσουμε εμείς αν θα ρισκάρουμε το lag με έναν αντίπαλο που δείχνει να έχει μέτρια σύνδεση ή αν θα ψάξουμε για κάποιον άλλο.

Εκτός των ανεπαίσθητων αλλαγών στο MyClub, σημαντικές αισθητικές διαφοροποιήσεις συναντάμε στο -διαχρονικά αγαπημένο- offline mode «Master League». Η λειτουργία «προπονητή», που μας επιτρέπει να διαχειριστούμε τα πάντα εντός της αγαπημένης μας ομάδας, φέρει τον υπότιτλο «Remastered». Αυτός ο χαρακτηρισμός μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους, αφού οι αλλαγές που συναντάμε είναι κυρίως αισθητικές, την ώρα που ο βασικός πυρήνας του mode παραμένει ίδιος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 

Είναι γεγονός πως το Master League χρειάζεται ένα ουσιαστικό φρεσκάρισμα. Στη νέα του μορφή, μπορούμε να επιλέξουμε έναν προπονητή – σταρ, μεταξύ πασίγνωστων φυσιογνωμιών του αθλήματος (Μαραντόνα, Κρόιφ, Ρομπέρτο Κάρλος κ.ο.κ.) και να οδηγήσουμε την ομάδα μας στην κορυφή. Μας δίνεται η δυνατότητα να αλληλεπιδράσουμε με τη διοίκηση, τους παίκτες και τους δημοσιογράφους, μέσα από τυποποιημένα events που οδηγούν στη λήψη αποφάσεων μεταξύ τριών δοθέντων επιλογών. Ενώ τα νέα cut-scenes είναι πολύ όμορφα, η «ψευδαίσθηση» της επιλογής χάνει τη μαγεία της μετά από την πρώτη σεζόν, όταν πλέον έχουμε μάθει όλα τα πιθανά σενάρια εμφάνισής τους, όπως και τον αντίκτυπο της κάθε επιλογής. Κατά τα λοιπά, μικρές διαφορές υπάρχουν στον τρόπο διαχείρισης του club, όπως και στον τρόπο που πραγματοποιούμε τις συζητήσεις για μεταγραφές. Τίποτα, όμως, δεν αλλάζει ριζικά την εμπειρία, αφήνοντας το Master League σχετικά στάσιμο, απλά με άλλα… ρούχα.

Στην ίδια μοίρα βρίσκονται όλα τα υπόλοιπα modes που, στη δική τους περίπτωση, δεν παρουσιάζουν καμία απολύτως βελτίωση, ούτε καν… αισθητική. Παρόλα αυτά, έχετε ακόμα τη δυνατότητα να παίξετε online με φίλους σε διάφορες λειτουργίες, να παίξετε σαν ποδοσφαιριστής στο Become a Legend κλπ.

Πώς συμπεριφέρεται το PES 2020, όμως, εντός των γραμμών του γηπέδου; Μπορεί το καλύτερο simulation ποδοσφαίρου να γίνει καλύτερο; Η σύντομη απάντηση είναι «ναι».
 

Πιο αναλυτικά, η αίσθηση που είχαμε με «την μπάλα στα πόδια» ήταν αξεπέραστη. Σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό, στο PES έχουμε ένα σημαντικά πιο αργό, ρεαλιστικό και «μυαλωμένο» ποδόσφαιρο, χωρίς αλλεπάλληλες αλλαγές κατοχής και σοβαρή «φυσική μπάλας». Τα παραπάνω είναι χαρακτηριστικά που συνοδεύουν τη σειρά εδώ και χρόνια, ωστόσο, φέτος υπάρχουν σε μεγαλύτερο βαθμό.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στα φυσικά χαρακτηριστικά των παικτών, που «βγαίνουν στο γρασίδι». Μια ομάδα με τακτικό πλάνο αντεπιθέσεων δεν λειτουργεί σωστά με μεγαλόσωμους και αργούς παίκτες, ενώ μια ομάδα χωρίς ποδοσφαιριστές με υψηλή τεχνική κατάρτιση και δύναμη δεν μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο κατοχής. Η σωστή διαχείριση των παικτών με τις κατάλληλες επιλογές τακτικής γίνεται… επιτακτική στον φετινό τίτλο PES, ενώ τα λάθη δεν συγχωρούνται.

Η A.I. δείχνει να έχει αναβαθμιστεί σημαντικά, ιδιαίτερα όσον αφορά την αντίπαλη άμυνα, που μοιάζει να καλύπτει τους χώρους πολύ πιο έξυπνα. Επιθετικά, θα πρέπει να ανεβείτε στις υψηλότερες ρυθμίσεις δυσκολίας για να βρείτε σοβαρό ανταγωνισμό, αν και σε γενικές γραμμές μιλάμε για ένα πιο δύσκολο παιχνίδι που προσφέρει αμέτρητες στιγμές ποδοσφαιρικής συγκίνησης.

Η ομορφιά του ποδοσφαίρου εκφράζεται έτσι παραστατικά στο PES 2020, χάρη στη βελτιωμένη μηχανή του τίτλου, που δίνει μοναδική φυσική στην μπάλα και τους παίκτες, υποβοηθούμενη πάντα από ένα τεράστιο σύνολο animation που συνδράμουν στο ρεαλιστικό αποτέλεσμα που βλέπουμε στις οθόνες μας.

 

Τα γραφικά φέτος χαίρουν βελτίωσης που γίνεται αντιληπτή από το πρώτο κιόλας ματς. Υπάρχει, ως είθισται, το δεδομένο contrast μεταξύ licensed και unlicensed περιεχόμενου. Αυτό σημαίνει πως κάθε ομάδα που βρίσκεται σε συμφωνία με την Konami για αποκλειστικά δικαιώματα και face-scans παρουσιάζεται με μια αισθητά πιο πειστική απόδοση, ποιοτικά. Όταν, ειδικά, συγκριθεί με μια generic ομάδα χωρίς δικαιώματα και άσημους παίκτες, μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε το χάσμα.

Ευτυχώς, η κατάσταση με την ομοιότητα των προσώπων έχει λάβει την απαραίτητη προσοχή. Αριθμητικά, οι scanned παίκτες είναι περισσότεροι από ποτέ, ενώ όπως και πέρσι γνωρίζουμε πως με τακτικά updates θα προστεθούν επιπλέον scans σε παίκτες που έχουν, για την ώρα, engine built πρόσωπα.

Κάπως έτσι φτάνουμε στο πρόβλημα των αδειών και το πώς επηρεάζει το παιχνίδι. Ας μη γελιόμαστε, είναι κομβικής σημασίας για τα simulation games να παρουσιάζουν πειστικά αποτελέσματα πάνω στο αντικείμενο που πραγματεύονται. Στην προκειμένη περίπτωση, είναι αποκρουστικό να παίζεις αγγλικό ντέρμπι χωρίς τα λογότυπα της Premier League και με ψεύτικες φανέλες. Οι κάτοχοι PlayStation 4 και PC θα χαρούν να μάθουν πως για ακόμη μια χρονιά είναι δυνατή η χρήση patch και option files που… μεταμορφώνουν το παιχνίδι από ένα χαμό απομιμήσεων στο πιο ολοκληρωμένο lineup ομάδων και πρωταθλημάτων. Πρακτικά, μπορείτε να εισάγετε όποια ομάδα θέλετε στο παιχνίδι. Ιστοσελίδες όπως το PES Universe ή το «δικό μας» WeHellas ετοιμάζουν κάθε χρόνο τα σχετικά αρχεία και μπορείτε να τα εγκαταστήσετε άνετα στο παιχνίδι σας, αφού οι οδηγίες είναι απλές και οι διαδικασίες πανεύκολες. Στην περίπτωση του Xbox, λόγω της πολιτικής δεδομένων της Microsoft, δεν είναι δυνατή η προσθήκη περιεχομένου στην κονσόλα και έτσι δεν γίνεται δυνατή η επεξεργασία των ομάδων.

 

Ηχητικά, υπάρχει μια αντίστοιχη βελτίωση στο παιχνίδι, τουλάχιστον όσον αφορά τους ήχους εντός του γηπέδου. Η αγγλική περιγραφή έχει ανανεωθεί και παρουσιάζει κάποια ποικιλία, αν και δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για την ελληνική έκδοση του τίτλου.

Το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται οι ίδιες ακριβώς ατάκες για την περιγραφή τα τελευταία 5-6 χρόνια μαρτυρούν πως δεν ανανεώνεται συνολικά η σειρά, αλλά κάθε χρόνο οι αλλαγές εστιάζουν σε συγκεκριμένα πράγματα. Το ίδιο συμβαίνει και με ορισμένα cut-scenes, όπως όταν δίνεται κάρτα ή χάνεται μια ευκαιρία, αφού οι σκηνές που βλέπουμε έχουν… ανακυκλωθεί από παιχνίδια προηγούμενων ετών.

 

Συμπέρασμα
 

Το eFootball PES 2020 κάνει μικρές αισθητικές αλλαγές χωρίς να αλλάζει ουσιαστικά τις διαθέσιμες λειτουργίες του. Εντός του γηπέδου, ωστόσο, επισφραγίζει την κυριαρχία του ως το καλύτερο ποδοσφαιρικό simulation, εμπλουτίζοντας το ήδη εξαιρετικό gameplay του και συνθέτοντας το πιο ρεαλιστικό αποτέλεσμα που έχουμε συναντήσει ποτέ σε «ποδοσφαιράκι».

Βαθμολογία:  8/10

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη Zegetron S.A. για τις ανάγκες του review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης