Πληροφορίες

Τίτλος: FIFA 21
Πλατφόρμες: PlayStation 4 / Xbox One / PC / Nintendo Switch / PlayStation 5 / Xbox Series X|S
Δοκιμάστηκε σε: PC
Εταιρεία Ανάπτυξης: EA Vancouver / EA Romania
Εκδότρια Εταιρεία: EA Sports
Είδος: Sports
Ηλικίες: 3+
Κυκλοφορία: 9 Οκτωβρίου 2020 / Αναμένεται (PS5/XBX)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχοντας δοκιμάσει τα τελευταία αθλητικά παιχνίδια κυκλοφορήσει, το συμπέρασμα που βγάλαμε είναι ότι όλα (ναι, όλα), περνούν κρίση. Ακόμα και το PES 2021 που προέβη σε μια αξιέπαινη, αν και ασυνήθιστη για τον χώρο, πράξη και κυκλοφόρησε σαν Season Update σε αρκετά χαμηλή τιμή, φάνηκε να έχει κάποιες αλλαγές σε σχέση με τον προκάτοχο του, οι οποίες… χειροτέρεψαν το παιχνίδι.

Τελευταίο, όπως κάθε χρόνο, είχαμε την τύχη (ή την ατυχία) να δοκιμάσουμε το φετινό ποδοσφαιράκι της EA, FIFA 21. Με τη νέα γενιά προ των πυλών, δεν περιμέναμε τρελές αλλαγές σε σχέση με την περυσινή έκδοση, αν και έχουμε συνηθίσει πλέον κάθε χρόνο να παίζουμε σχεδόν το ίδιο παιχνίδι με πολύ μικρές διαφοροποιήσεις. Το θέμα είναι ότι η τιμή παραμένει σε υψηλά επίπεδα και το περιεχόμενο δεν αλλάζει, αν και είναι ιδιαίτερα θετικό ότι η EA αποφάσισε να προσφέρει δωρεάν αναβάθμιση του παιχνιδιού στις κονσόλες τις επόμενης γενιάς, αν μείνετε στην ίδια οικογένεια κονσολών.

Όσον αφορά το gameplay, το FIFA 21 παραμένει αρκετά γρήγορο, ευνοεί το παιχνίδι με τη μια και τις προωθήσεις των ακραίων παικτών. Την διαφορά για φέτος κάνει το νέο μοντέλο ντρίμπλας, που η EA ονομάζει «agile dribbling» με το οποίο μπορείτε να κάνετε συνεχόμενες ντρίπλες και ξεπέταγμα στην αμέσως επόμενη κίνηση, αφήνοντας τον αμυντικό απορημένο. Ειδικά αν ελέγχετε κάποιον από τους διασημότερος ντριμπλέρ του ποδοσφαίρου (π.χ Neymar) το αποτέλεσμα είναι φουλ διασκεδαστικό όταν το εφαρμόζετε εσείς, αλλά σίγουρα μπορεί να εκνευρίσει αρκετά όταν σας το κάνει ο αντίπαλος. Και με τους αμυντικούς για μια ακόμα χρονιά «να μην στρίβουν» και την άμυνα να έχει γίνει ελάχιστα πιο αργή, ένας καλός παίκτης μπορεί να σας καταστρέψει. Το βιώσαμε αρκετά στο Ultimate Team όταν η πλειοψηφία των αντιπάλων που μας έτυχαν, είχαν ταχύτατους και με μεγάλη τεχνική κατάρτιση παίκτες, ώστε να κάνουν exploit ακριβώς αυτό το πράγμα.

Επιπροσθέτως, το agile dribbling καταλύει τη simulation ταμπέλα που κουβαλάει τόσα χρόνια η σειρά, καθώς αρκετά από αυτά που κάνουν οι παίκτες είναι… αφύσικα. Από την ταχύτητα και πώς κολλάει η μπάλα στον παίκτη λες και είναι ένα, μέχρι τις εξωπραγματικές ντρίμπλες, το FIFA 21 δείχνει φέτος να έχει μια πιο arcade μορφή. Ευτυχώς που η A.I των τερματοφυλάκων παραμένει σε υψηλά επίπεδα, έχουν αρκετά καλές τοποθετήσεις και δεν θυμίζουν τους αντίστοιχους στο PES 2021 που δέχονται γκολ πραγματικά από παντού, ακόμα και στο υψηλότερο επίπεδο δυσκολίας.

Στα υπόλοιπα σημεία του gameplay, το FIFA 21 προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια στις πάσες, στα τελειώματα και καλύτερο έλεγχο στις κεφαλιές, αν και πάλι τα καλοζυγισμένα τεχνικά σουτ καταλήγουν με μεγάλη ευχέρεια στα αντίπαλα δίχτυα. Οι διαιτητές παραμένουν δίκαιοι και κατά κύριο λόγο ενεργούν σωστά.

Τέλος ιδιαίτερη εντύπωση (όχι θετική) μας έκαναν τα physics της μπάλας, η οποία σε κάποιες στιγμές έμοιαζε σαν μπαλόνι και όχι σαν κανονική μπάλα. Αυτό το παρατηρήσαμε κυρίως σε αποκρούσεις αμυντικών που ενώ η μπάλα ήταν στον αέρα και είχε μια σχετικά χαμηλή ταχύτητα, μετά την κεφαλιά έπιανε τέτοια ταχύτητα που έμοιαζε λες και έφευγε από κανόνι.

Ιδιαίτερες αλλαγές δεν έχουμε ούτε και στα modes του παιχνιδιού. To Ultimate Team παραμένει το ίδιο όπως κάθε χρόνο, με σοβαρή χρήση microtransactions. Η σύνδεση online co-op έχει γίνει πιο εύκολη και πιο άμεση και μπορείτε να συνδεθείτε με την ομάδα κάποιου φίλου σας ώστε να παίξετε μαζί σε events ή να ολοκληρώσετε challenges. Επίσης πλέον μπορείτε να κάνετε customize και το γήπεδο σας, τον ύμνο που θα ακούγεται από τα μεγάφωνα αλλά και τα καθίσματα σας.

Το Volta που προστέθηκε πέρυσι και αντικατέστησε το The Journey, συνεχίζει να είναι αδιάφορο και δεν θυμίζει ούτε και φέτος το FIFA Street. Η ιστορία είναι σχεδόν ίδια με την περυσινή, τελειώνει σε μια ώρα και δεν προσφέρει τίποτα στον παίκτη. Σε κάποια διπλά με φίλους ίσως προσφέρει διασκέδαση, αλλά μέχρι εκεί.

Τις μεγαλύτερες αλλαγές για φέτος, παρουσιάζει επιτέλους το Career. Σαν προπονητής έχετε μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στην ομάδα σας σαν σύνολο αλλά και στον κάθε παίκτη ξεχωριστά. Μπορείτε να δημιουργήσετε πλάνα προπόνησης ώστε να εξελίξετε αλλά και να αλλάξετε θέση στους παίκτες σας. Έχει προστεθεί η επιλογή του να βλέπετε το παιχνίδι στο γρήγορο, με τους παίκτες να είναι κουκίδες και την όλη φάση να θυμίζει έντονα Football Manager. Κατά την διάρκεια του simulation, μπορείτε να επέμβετε με αλλαγές, αλλαγή συστήματος ακόμα και να αναλάβετε να παίξετε το παιχνίδι κανονικά. Αυτή η επιλογή λειτουργεί εξαιρετικά, ειδικά όταν έχετε πολλά παιχνίδια στην σειρά και δεν θέλετε να τα παίζετε. Τώρα μπορείτε να τα «τρέχετε» με το simulation και μπορείτε να παίζετε τα πιο σημαντικά.

Όσον αφορά την προπόνηση, συνεχίζει να παραμένει μονότονη και ουσιαστικά δίνει περισσότερη έμφαση στην προετοιμασία των παικτών για τους επόμενους αγώνες, παρά στην βελτίωση τους. Αυξάνοντας την δυσκολία των προπονήσεων σίγουρα θα δείτε διαφορά, αν και οι παίκτες σας μετά δύσκολα θα βγάζουν 90 λεπτά.

Τέλος, στο κομμάτι των μεταγραφών έχουν γίνει κάποιες βελτιώσεις, με τους assistants managers να είναι αρκετά ακριβείς στις απαιτήσεις των παικτών που θέλετε. Αν ακολουθήσετε τις συμβουλές τους  είναι σχεδόν αδύνατο να μην έρθει κάποιος παίκτης στην ομάδα σας. Επίσης οι διαπραγματεύσεις γίνονται για μια ακόμη φορά με βουβά cutscenes, αν και ευτυχώς πλέον μπορούν να γίνουν skip.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι το FIFA 21 θα υποστηρίζει την μεταφορά των δεδομένων σας, από το PS4 στο PS5 και αντίστοιχα από τα Χbox One στα Xbox Series. Βέβαια η μεταφορά των save θα αφορά μόνο τα Ultimate Team και Volta, ενώ στο Career θα πρέπει να ξεκινήσετε από την αρχή, στη νέα κονσόλα.

Περιμένοντας τις εκδόσεις της επόμενης γενιάς, αναμενόμενα δεν υπάρχουν αλλαγές στα γραφικά του FIFA 21 σε σχέση με τον προκάτοχο του. Ιδιαίτερα απογοητευτικό είναι το γεγονός ότι η έκδοση για τα PC που δοκιμάσαμε, βασίζεται στις εκδόσεις των PS4/Xbox One και όσοι χρήστες επιλέξετε το παιχνίδι για υπολογιστές, δεν θα μπορέσετε να δείτε τα γραφικά των next-gen εκδόσεων. Από την άλλη, το FIFA 21 έχει ντυθεί με ένα πολύ καλό soundtrack, με πολλές επιτυχίες της εποχής, που αρκετοί θα λατρέψουν.
 

Συμπέρασμα

Μια από τα ίδια και φέτος. Το FIFA 21 προσφέρει ένα καλογυαλισμένο πακέτο, με licensed γήπεδα, ομάδες και διοργανώσεις αλλά δεν προσφέρει σχεδόν τίποτα καινούργιο, ώστε να δικαιολογεί την τιμή ή την μεταπήδηση από το προηγούμενο παιχνίδι. Η προσθήκη του agile dribbling ουσιαστικά καταλύει τη simulation νοοτροπία του παιχνιδιού, ενώ οι βελτιώσεις στο gameplay είναι ελάχιστες.

Ο μόνος λόγος για να κάνετε την μετάβαση είναι το ανανεωμένο Career mode που δυστυχώς τα δεδομένα του δεν μεταφέρονται στην κονσόλα επόμενης γενιάς. Αν αυτό το mode, σας αφήνει αδιάφορο, τότε δεν βλέπουμε κανένα λόγο να αφήσετε το FIFA 20 στην άκρη, τουλάχιστον για την ώρα. Συνιστούμε υπομονή καθώς οι εκδόσεις της επόμενης γενιάς είναι κοντά.

Βαθμολογία: 7/10

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης