Πόσοι από εσάς θυμάστε το Steep; Ένα παιχνίδι με θεματολογία τα extreme sports σε χιόνι, που είχε κυκλοφορήσει το 2016 και αν και ήταν αρκετά ενδιαφέρον και διασκεδαστικό δεν «ακούστηκε» ιδιαίτερα εκείνη την περίοδο. Η Ubisoft Annecy, developer εταιρία του τίτλου, δεν πτοήθηκε και αποφάσισε να κυκλοφορήσει ένα ακόμα παρόμοιο τίτλο, το Riders Republic.

Το Riders Republic αποτελεί πνευματικό διάδοχο του Steep και από την πρώτη στιγμή δείχνει τις ομοιότητες του τόσο με αυτό, όσο και με το The Crew λόγω της εναλλαγής οχημάτων στη στιγμή αλλά και μέσω της υπερβολής που το διακατέχει.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Αν έχετε παίξει το Steep, τότε στο Riders Republic ξέρετε ακριβώς τι να περιμένετε. Έναν τεράστιο ανοιχτό κόσμο, με πολλά διαφορετικά τμήματα για να εξερευνήσετε. Γενικότερα θα αγωνιστείτε σε χιονισμένα βουνά, πλαγιές, ερήμους και δάση σε έξι διαφορετικά αγωνίσματα, των οποίων τον εξοπλισμό μπορείτε να εναλλάξετε στο δευτερόλεπτο. Δηλαδή μπορείτε να κατεβαίνετε μια πλαγιά με το ποδήλατο σας και αφού εκτιναχθείτε στον αέρα, να αλλάξετε στο wingsuit σας.

Το κάθε όχημα/άθλημα χαρακτηρίζεται και από διαφοροποιημένο χειρισμό. Το snowboard στρίβει διαφορετικά απ’ ότι το ποδήλατο, ενώ συμπεριφέρεται και διαφορετικά στο χιόνι σε σχέση με το χώμα. Σίγουρα δεν ταιριάζουν όλα τα «οχήματα» σε όλους τους τύπους εδάφους και σε όλους τους παίκτες. Με λίγη υπομονή θα βρείτε το αγαπημένο σας όχημα και πιστέψτε μας: θα φροντίσετε να το «τερματίσετε» μέχρι να μάθετε όλα τα διαθέσιμα κόλπα που μπορείτε να επιτύχετε με αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βέβαια δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο αυτό καθώς ο χειρισμός του παιχνιδιού θα μπορούσε να είναι και καλύτερος και -το κυριότερο- πιο άμεσος, κάτι που αποζητάμε σε τέτοια παιχνίδια που βασίζονται στα αντανακλαστικά και στις υψηλές ταχύτητες. Από την άλλη, το Riders Republic προσφέρει δυο διαφορετικά είδη χειρισμού: το Racer και το Trickster. Το πρώτο λογίζεται για πιο αρχάριους παίκτες και προτείνεται σε αγώνες που απαιτούν ταχύτητα, καθώς ελέγχετε την κάμερα με τον δεξιό αναλογικό και κάνετε κόλπα με τα βασικά κουμπιά, ενώ το δεύτερο αφαιρεί την κίνηση της κάμερας και προσθέτει τα κόλπα στο right stick. Αυτό προτείνεται για events που απαιτούν πολλά και διαφορετικά tricks. Ανεξάρτητα από το ποιο θα επιλέξετε, μπορείτε να αλλάξετε την επιλογή σας οποιαδήποτε στιγμή στις ρυθμίσεις.
 

Ο ανοιχτός κόσμος του παιχνιδιού είναι καλοσχεδιασμένος, η μετακίνηση σε αυτόν διασκεδαστική και χωρίς loading times, ενώ και τα fast travel λειτουργούν όπως πρέπει και χωρίς καθυστέρηση. Ωστόσο, το παιχνίδι υποφέρει από ένα γνωστό πρόβλημα που παρουσιάζεται σε όλα τα open world παιχνίδια της εταιρίας. Οι πληροφορίες είναι τόσες πολλές και στην πλειοψηφία τους αχρείαστες από το πρώτο δευτερόλεπτο, που μπορεί όχι μόνο να κουράσουν, αλλά και να αποτρέψουν τον παίκτη που απλά θέλει να χαθεί σε αγώνες με κόλπα. Από το πρώτο λεπτό θα βρεθείτε σε έναν τεράστιο χάρτη με αγώνες ταχύτητας, τρικ, multiplayer/campaign modes και διάφορα events, ενώ μέσα σε όλα αυτά το παιχνίδι σάς παρουσιάζει δεκάδες επιλογές για customization, αρκετά ήδη από in-game χρήματα, αλλά και αντικείμενα που βρίσκονται κλειδωμένα πίσω από… πραγματικά χρήματα.

Το campaign δυστυχώς απογοητεύει τόσο με την ποιότητά του, όσο και με την always online επιλογή του. Οι διάλογοι είναι κακογραμμένοι (μέχρι και ενοχλητικοί), αλλά ευτυχώς εμφανίζονται με φειδώ. Το παιχνίδι επίσης επιβραβεύει διαρκώς τον παίκτη με νέα καλύτερα αντικείμενα, σε τέτοιο βαθμό που και χάνεται η χαρά της απόκτησης κάτι καλύτερου, αλλά και το νόημα να ασχοληθείτε εις βάθος με τα δυσνόητα συστήματα του τίτλου. Αν ασχοληθείτε επιφανειακά μόνο με τους αγώνες και την εξερεύνηση, τότε θα αποκομίσετε τη μέγιστη διασκέδαση που έχει να σας προσφέρει το Riders Republic, χωρίς να νιώσετε ούτε μια στιγμή μπουχτισμένοι. Ο κόσμος είναι διαρκώς γεμάτος από άλλους παίκτες, με τους οποίους μπορείτε να αλληλοεπιδράσετε ανά πάσα στιγμή, ακόμα και απλά να τους χαζεύετε να επιδίδονται σε κόλπα την ώρα που εσείς χαλαρώνετε κάνοντας σκι. Σε αυτό έχει γίνει πολύ καλή δουλειά από την εταιρεία, κάνοντας τον παίκτη να νιώσει μέλος ενός μεγαλύτερο συνόλου και όχι απλά ένα μοναχικός παίκτης που κάνει κόλπα.

Ο τεχνικός τομέας του Riders Republic, αν και δεν χρησιμοποιεί τις τελευταίες τεχνολογίες από άποψη γραφικών, ενώ μάλιστα υπάρχουν και κάποια προβληματάκια όπως tearing, pop-in γραφικών κ.α., καταφέρνει να παρουσιάσει έναν όμορφο ανοιχτό κόσμο, με ωραίες αντανακλάσεις, ομιχλώδη τοπία και ατμοσφαιρικές εναλλαγές μέρας/νύχτας. Σίγουρα χρειάζονται βελτιώσεις ώστε να μην περνούν οι παίκτες μέσα από τοίχους ή να κολλάνε σε γωνίες ή βράχους, όμως το πιο σημαντικό κομμάτι σε τέτοιου είδους παιχνίδια κρίνεται επιτυχημένο. Το Riders Republic «τρέχει» στα 60fps με δυναμική ανάλυση που κατεβαίνει μέχρι και τα 1440p σε αγώνες με αρκετό κόσμο στην οθόνη, σε PS5 που δοκιμάστηκε. Οι επιδόσεις είναι ικανοποιητικότατες και παρά τα παραπάνω προβλήματα, όσοι παίκτες ασχοληθούν μαζί του, σίγουρα θα το απολαύσουν.

Το Riders Republic επαναφέρει ένα genre που μας είχε λείψει. Αυτό το arcade με τα ενδιαφέροντα αθλήματα και τις δεκάδες ώρες περιεχομένου, σίγουρα μπορεί να σας κρατήσει, αν σας ενδιαφέρει θεματικά. Αν η δομή είχε σχεδιαστεί λίγο καλύτερα και δεν “φόρτωνε” τον παίκτη με τόσες πληροφορίες από την πρώτη στιγμή, θα μιλούσαμε για ένα εξαιρετικό παιχνίδι extreme sports. Στη μορφή που είναι τώρα, αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε μαζί του, να είστε σίγουροι ότι θα περάσετε καλά. Παρά τα προβλήματά του, θα διασκεδάσετε πολύ και στην τελική αυτό είναι που μετράει.

Βαθμολογία

Πληροφορίες

Τίτλος: Riders Republic
Διαθέσιμο σε: PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S
Δοκιμάστηκε σε: PS5
Εταιρεία Ανάπτυξης: Ubisoft Annecy (& άλλα Ubisoft studios)
Εκδότρια Εταιρεία: Ubisoft
Είδος: Sports / Racing
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 28 Οκτωβρίου 2021
Ηλικίες: 12+

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη CD Media για τις ανάγκες του review.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης