Φαίνεται τελικά ότι όσες αντιδράσεις και αν έχει προκαλέσει το iPad της Apple (αναφορά zougla.gr: http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=99558&cid=36 και http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=99626&cid=36) θετικές και κυρίως αρνητικές, αναμφισβήτητα έχει αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα gadgets / e-reader / ταμπλέτες του είδους, κάτι το οποίο διακρίνεται ξεκάθαρα από τις κινήσεις των εταιρειών τεχνολογίας, καθώς σχεδόν κάθε εβδομάδα όλο και κάποια νέα συσκευή ανακοινώνεται.
Μάλιστα η αναζωπύρωση (και χρησιμοποιούμε αυτό τον όρο, διότι η φιλοσοφία των e-reader / ταμπλετών υπάρχει γύρα στα 20 χρόνια ενώ πρώτες υλοποιήσεις εμφανίστηκαν προ 15 ετών) είναι τέτοιου μεγάλου βαθμού, που εμφανίζονται εταιρείες, άγνωστες μέχρι πρότινος, επιδεικνύοντας τις δικές τους προτάσεις για τη «νέα» κατηγορία συσκευών.

Η Samsung, όντας μια από τις μεγάλες εταιρείες με λαμπρή πορεία τα τελευταία χρόνια σε αρκετούς τομείς της αγοράς τεχνολογίας (τηλεοράσεις, οθόνες, ηχοσυστήματα, προβολείς), δεν ήταν δυνατόν να μείνει εκτός «παιχνιδιού». Ετοιμάζει κι εκείνη τις δικές της προτάσεις, οι οποίες τείνουν πιο πολύ προς την κατηγορία ηλεκτρονικών αναγνωστηρίων (e-reader / e-Book), παρά προς την καινοτομική (ή οπισθοδρομική, ανάλογα με την κριτική σας) φιλοσοφία του iPad της Apple.
Οι συνάδελφοι της ιστοσελίδας NotebookItalia συνέλαβαν σε βίντεο και φωτογραφίες τα πρώτα μηχανάκια της υπό τις ονομασίες E6, E101 και το νέο-εμφανισθέν E61 (οι πρώτες δύο συσκευές είχε αναφερθεί η ύπαρξή τους μερικούς μήνες πριν).

Για το E6 και E101, έχουμε δύο e-reader με οθόνες των 6 και 10 ιντσών αντίστοιχα με αναγνώριση γραφής (δια της κατάλληλης γραφίδας), συνδεσιμότητα με το Internet μέσω Wi-Fi b/g καθώς και επικοινωνία (προφανώς για εξωτερικές συσκευές, όπως ακουστικά) κατά Bluetooth 2.0, ενώ ήδη Samsung και Google έχουν συνάψει συνεργασία ώστε να διατίθεται (στον υποψήφιο αγοραστή) η γκάμα βιβλίων και εντύπων της τελευταίας.
Τα E6 και E101 έχουν στο κάτω μέρος τους ένα συρόμενο pad με κουμπιά πλοήγησης και χειρισμού, ώστε να γίνεται η πρόσβαση σε συγκεκριμένα σημεία του κειμένου πιο εύκολα και άμεσα. Τέλος – κατά την Samsung πάντα – η διάρκεια μπαταρίας αγγίζει τις δύο εβδομάδες λειτουργίας και οι τιμές φτάνουν τα 399 δολάρια για το Ε6 και τα 699 δολάρια αντίστοιχα για το Ε101.
Η νέα καταχώρηση στην οικογένεια των e-reader της Samsung είναι το E61, για το οποίο δεν έγινε γνωστή η τιμή, εντούτοις κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά «είδαν» το φως της δημοσιότητας: αντί για pad με κουμπιά για πλοήγηση υπάρχει ένα πλήρους διάταξης πληκτρολόγιο QWERTY (στο στυλ του Amazon Kindle), οθόνη 6 ιντσών ανάλυσης 600×800, 2GB εσωτερικής μνήμης επεκτάσιμης μέσω καρτών τύπου microSD, σύνδεση στο Διαδίκτυο μέσω Wi-Fi. Ίδωμεν…
(περισσότερες πληροφορίες: http://notebookitalia.it/ebook-reader-samsung-e6-e101-e61-in-video-7717)

