Την αυξανόμενη σημασία της ψηφιακής ευγένειας σε έναν κόσμο που η online παρουσία μας τείνει να είναι εξίσου συχνή με τη φυσική, υπογραμμίζει η Microsoft Ελλάδας με αφορμή τη φετινή Ημέρα Ασφαλέστερου Διαδικτύου (Safer Internet Day) στις 11 Φεβρουαρίου.
 

Στο πλαίσιο του Safer Internet Day 2020 φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Microsoft στο Μαρούσι 120 μαθητές/τριες από το 1ο Γενικό Λύκειο Νέας Ιωνίας, που παρακολούθησαν εκπαιδευτικό σεμινάριο του  CSIi (Διεθνούς Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας) με εισηγητή τον κ. Μανώλη Σφακιανάκη, ιδρυτή του ινστιτούτου και την κα. Κέλλυ Ιωάννου, κλινική εγκληματολόγο, διευθύντρια του Ινστιτούτου. 
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα πλαίσια του σεμιναρίου, παρουσιάστηκαν ένας «δεκάλογος» για την ασφάλεια στο διαδίκτυο με ιδιαίτερη έμφαση στην ασφαλή χρήση των κοινωνικών δικτύων και του online gaming. 

Η κα. Ευγενία Μπόζου, Διευθύντρια Επικοινωνίας της Microsoft

Ξεχωριστή συζήτηση έγινε και για τo cyberbullying ή online bullying- ένα κοινωνικό πρόβλημα της εποχής. Η καταχρηστική συμπεριφορά εις βάρος κάποιου λιγότερο ισχυρού με σκοπό να τον βλάψει, μειώσει ή παρενοχλήσει και η έκθεση των παιδιών μέσω μηνυμάτων, κοινωνικών δικτύων ή παιχνιδιών στον κίνδυνο του cyberbullying είναι μία συχνή συμπεριφορά στον online κόσμο. Η Microsoft σήμερα, με αφορμή την Ημέρα ασφαλούς Διαδικτύου, καλεί όλους τους μαθητές όχι μόνο να μην προχωρούν ή ενδίδουν σε μηνύματα μίσους ή απαξίωσης στο διαδίκτυο, αλλά και να μιλούν όταν αντιλαμβάνονται ότι ανάλογες συμπεριφορές που πλήττουν άλλους συνανθρώπους μας. 
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η δέσμευση της Microsoft στην υπεύθυνη ψηφιακή συμπεριφορά είναι αδιάλειπτη. Εκπαιδεύοντας σήμερα την επόμενη γενιά ψηφιακών πολιτών κάνουμε το πρώτο βήμα για έναν καλύτερο ψηφιακό κόσμο που θα βασίζεται στις αρχές της εν συναίσθησης, του σεβασμού της διαφορετικότητας, του ανοιχτού διαλόγου και της αξιοπρέπειας» τόνισε η Ευγενία Μπόζου,  Διευθύντρια Επικοινωνίας στη Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.
 

Η Microsoft παγκοσμίως δραστηριοποιείται στην Ημέρα Ασφαλέστερου Διαδικτύου κάθε χρόνο από τότε που ξεκίνησε το 2004. Το θέμα του τρέχοντος έτους είναι για άλλη μια φορά “Μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο”.
 

www.microsoft.com/saferonline

Εμπιστοσύνη στην τεχνολογία δείχνει το Microsoft Digital Civility Index
 

Παράλληλα, στις 11 Φεβρουαρίου δημοσιεύθηκαν και τα αποτελέσματα του Microsoft Digital Civility Index (DCI), που αποτελεί μία στοχευμένη έρευνα για την ψηφιακή συμπεριφορά σε δείγμα πολιτών από 25 χώρες. Φέτος, ο δείκτης που προσμετρά τον τόνο και την ένταση των ψηφιακών αλληλεπιδράσεων ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα της τετραετίας. 
 

Ωστόσο, σε υψηλά επίπεδα παρέμεινε η εμπιστοσύνη προς την τεχνολογία αφού σύμφωνα με τους ερωτηθέντες τα επόμενα χρόνια η τεχνολογία θα βοηθήσει στην ενσωμάτωση καλών ψηφιακών τρόπων:

●    Το 50% είπε ότι η τεχνολογία και οι εταιρίες κοινωνικής δικτύωσης θα δημιουργήσουν εργαλεία και ρυθμιστικά πλαίσια που θα ενθαρρύνουν το σεβασμό και την πολιτισμένη ψηφιακή συμπεριφορά, ενώ παράλληλα θα τιμωρούν την παρέκκλιση από τον κώδικα καλών τρόπων

●    To 50% πιστεύει ότι θα βελτιωθεί η ικανότητα να προστατεύουμε τα προσωπικά μας δεδομένα και την ιδιωτικότητά μας

●    Το 34% πιστεύει ότι θα περιοριστεί η ψηφιακή σεξουαλική παρενόχληση κατά των γυναικών, το 33% ότι θα εκφοβίζονται λιγότεροι ενώ ένα ποσοστό 33% πιστεύει ότι ο πολιτικός διάλογος στο διαδίκτυο θα γίνει πιο παραγωγικός.
 

Στην ερώτηση για τις αξίες που χρειάζεται ο ψηφιακός κόσμος κυριάρχησαν, ο σεβασμός (66%), η ασφάλεια (57%), η ελευθερία (33%), η πολιτισμένη συμπεριφορά (32%) και η ευγένεια (26%). Η ενσυναίσθηση συγκέντρωσε πάνω από 20% ενώ ακολούθησαν αξίες όπως η συμπερίληψη, η συμπόνοια και η περιέργεια.
Ένα ακόμη αρνητικό συμπέρασμα ήταν η σημαντική αύξηση στις τάσεις συναισθηματικού και ψυχολογικού πόνου  και αρνητικών συνεπειών που προκύπτουν από την έκθεση σε online κινδύνους. Τα αποτελέσματα προέρχονται από το “Civility, Safety and Interactions Online – 2019”, το οποίο μετράει τις αντιλήψεις των ενηλίκων σχετικά με την ψηφιακή ζωή και την έκθεσή τους σε 21 διαδικτυακούς κινδύνους από τέσσερις κατηγορίες: φήμη, συμπεριφορά, σεξουαλικός προσανατολισμός και προσωπικά θέματα/ παρεμβάσεις.

Η εξωτερική εμφάνιση και η πολιτική τοποθέτηση είναι οι κύριοι παράγοντες online επιθέσεων, με το 31% όλων των ερωτηθέντων να αναφέρει ως προβληματικά και τα δύο αυτά θέματα. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός ήταν κοντά στο 30%, ενώ η θρησκεία και η φυλή ανήλθαν σε 26% και 25% αντίστοιχα.
 

Με βάση την έρευνα, η αδικαιολόγητη ψηφιακή συμπεριφορά παρατηρείται κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα (66%), ιστότοπους κοινής χρήσης μέσων (24%), φόρουμ συζητήσεων (24%), ανώνυμα κοινωνικά μέσα (23%) και ιστότοπους παιχνιδιών (20%). 
 

Αναφορικά με τη συχνότητα, το 40% όλων των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αντιμετώπισαν ανεπιθύμητο σεξουαλικό ενδιαφέρον, σεξουαλική προσβολή και ανεπιθύμητη επαφή τρεις ή περισσότερες φορές στη διάρκεια της ζωής τους. (Η μελέτη διεξήχθη στις 31 Μαΐου 2019.)

Περισσότερα στοιχεία μπορείτε να δείτε στο σύνδεσμο www.microsoft.com/digitalcivility

Το Digital Civility Challenge – Μία πρόκληση για την ψηφιακή ευγένεια
 

Η Microsoft προσκαλεί τους ψηφιακούς πολίτες να μοιραστούν το όραμα της για την ψηφιακή ευγένεια μέσα από το Digital Civility Challenge που περιλαμβάνει τη δέσμευση σε θετικές διαδικτυακές συνήθειες για έναν ολόκληρο χρόνο.

 Οι αρχές της πρόκλησης είναι:

•    Εφαρμόζουμε το «χρυσό κανόνα»
– Συμπεριφερόμαστε  με κατανόηση, συμπόνια και καλοσύνη σε κάθε επικοινωνία και μεταχειριζόμαστε όλους όσους συνδέονται στο διαδίκτυο με αξιοπρέπεια και σεβασμό.

•    Σεβόμαστε τη διαφορετικότητα
– Αναγνωρίζουμε τις πολιτισμικές διαφορές και τιμούμε τις διαφορετικές αντιλήψεις. Όταν διαφωνούμε, φερόμαστε με διακριτικότητα και αποφεύγουμε τους χαρακτηρισμούς και τις προσωπικές επιθέσεις.

•    Σταματάμε πριν απαντήσουμε
– Σταματάμε και σκεφτόμαστε πριν απαντήσουμε στα πράγματα με τα οποία διαφωνούμε. Δεν δημοσιεύουμε ή στέλνουμε τίποτα που θα μπορούσε να ζημιώσει κάποιον, να βλάψει τη φήμη κάποιου ή να απειλήσει την ασφάλεια τη δική μας ή των άλλων.

•    Υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας και τους άλλους
– Λέμε σε κάποιον αν αισθανόμαστε ανασφαλής, προσφέρουμε υποστήριξη σε όσους είναι στόχοι διαδικτυακής κακοποίησης και βάναυσης μεταχείρισης, αναφέρουμε δραστηριότητες που απειλούν την ασφάλεια κάποιου και διατηρoύμε αποδείξεις ακατάλληλης ή μη ασφαλούς συμπεριφοράς.
 

Ένας πιο υπεύθυνος, ψηφιακός κόσμος είναι εφικτός, γι’ αυτό και η Microsoft μας προσκαλεί να τον κάνουμε πράξη, υιοθετώντας το Digital Civility Challenge και να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας στα social media με τα hashtags #challenge4civility ή #Im4digitalcivility
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης