Ακόμα ένα πρόστιμο καλείται να πληρώσει η Meta, καθώς η Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων (DPC), ανακοίνωσε την Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου, πως η εταιρεία δεν τηρεί τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) που ισχύει στην Ευρώπη, λόγω του μοντέλου που ακολουθεί όσον αφορά στις διαφημίσεις.

Οι ιρλανδικές ρυθμιστικές αρχές επέβαλαν στη μητρική εταιρεία του Facebook πρόστιμο συνολικού ύψους 390 εκατ. ευρώ, και της απαγόρευσαν να αναγκάζει τους Ευρωπαίους χρήστες να συμφωνούν σε εξατομικευμένες διαφημίσεις με βάση τη διαδικτυακή τους δραστηριότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας επέβαλε δύο πρόστιμα που θα μπορούσαν να κλονίσουν το επιχειρηματικό μοντέλο της Meta. Η εποπτική αρχή επέβαλε στη Meta πρόστιμο 210 εκατομμυρίων ευρώ για παραβιάσεις των αυστηρών κανόνων απορρήτου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το Facebook και επιπλέον 180 εκατομμύρια ευρώ για παραβιάσεις που αφορούν το Instagram.

Η Meta έχει χρονικό διάστημα τριών μηνών για να συμμορφωθεί με το μοντέλο στόχευσης δεδομένων που ορίζεται από την ΕΕ, αφού οι ρυθμιστικές αρχές διαπιστώνουν ότι η τρέχουσα νομική βάση για τις διαφημίσεις είναι άκυρη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εποπτικές αρχές απορρίπτουν τη θέση της Meta ότι μπορεί να συγκεντρώνει τα δεδομένα των χρηστών ως μέρος μιας αμοιβαίας συμφωνίας για εξατομικευμένες διαφημίσεις.

Έχουν προηγηθεί τέσσερα άλλα ευρωπαϊκά πρόστιμα για την εταιρεία από το 2021, που ανέρχονται συνολικά σε πάνω από 900 εκατομμύρια ευρώ.

Η απόφαση ελήφθη μετά από καταγγελίες που υποβλήθηκαν τον Μάιο του 2018, οπότε τέθηκαν σε ισχύ οι κανόνες απορρήτου της ΕΕ γνωστοί ως GDPR (Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης