Πληροφορίες από το Bloomberg και τη New York Post αναφέρουν ότι ο 18χρονος Ousmane Bah κατέθεσε μήνυση κατά της Apple για 1 δισ. δολάρια. Ο νεαρός ισχυρίζεται ότι τον συνέλαβαν λανθασμένα οι Αρχές στις 29 Νοεμβρίου 2018 εξαιτίας του συστήματος αναγνώρισης προσώπου που χρησιμοποιεί η Apple στα Apple Stores.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης συνέλαβε τον νεαρό, ο οποίος κατηγορούνταν για κλοπές σε Apple Stores στη Βοστώνη, το New Jersey, το Delaware και το Mανχάταν. H μήνυση που κατέθεσε ο Bah λέει ότι η Apple βρήκε μια κλεμμένη ταυτότητα με το όνομα και τη διεύθυνση του νεαρού, αλλά όχι τη φωτογραφία του και προγραμμάτισαν το σύστημα αναγνώρισης προσώπου που λειτουργεί στα καταστήματα να συνδέσει το πρόσωπο του πραγματικού κλέφτη με τα δεδομένα της ταυτότητας του Bah. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι αστυνομικοί συνέλαβαν λανθασμένα τον Bah στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη.

Ο Bah απ’ ό,τι φαίνεται βέβαια αθωώθηκε καθώς είδαν ότι δεν μοιάζει καθόλου στον κλέφτη, με τον οποίο τον συσχέτισαν, ενώ ο Bah είχε και έγκυρο άλλοθι κατά την κλοπή των προϊόντων στη Βοστώνη, αφού παρακολουθούσε μαθήματα στη Νέα Υόρκη. Όλες οι κατηγορίες απορρίφθηκαν εκτός από την υπόθεση του New Jersey, που εκκρεμεί ακόμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδιαφέρον έχει ένα απόσπασμα της αγωγής του Bah κατά της Apple: «Η χρήση του λογισμικού αναγνώρισης προσώπου στα καταστήματά της Apple για την παρακολούθηση ατόμων που είναι ύποπτα κλοπής είναι ο τύπος “οργουελικής” επιτήρησης που φοβούνται οι καταναλωτές, ειδικά αφού η πλειοψηφία των καταναλωτών δεν γνωρίζει ότι τα πρόσωπά τους αναλύονται κρυφά.” 

Από την άλλη, η Apple αρνείται τη χρήση οποιουδήποτε συστήματος αναγνώρισης προσώπου στα καταστήματά της.

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης