Ο Παρθενώνας αποτελεί κορυφαίο επίτευγμα της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής και το πρώτο και σημαντικότερο οικοδόμημα που ανηγέρθη στο πλαίσιο της μεγάλης αναμόρφωσης του Βράχου της Ακρόπολης από τον Περικλή. Με τη δύναμη της τεχνολογίας, αυτό το εμβληματικό σύμβολο της ιστορίας μας, καθώς και άλλα μνημεία του Ιερού Βράχου «ζωντανεύουν» στα κινητά και τα tablet όλου του κόσμου, όχι όπως το ξέρουμε σήμερα, αλλά όπως ήταν στην εποχή της ακμής τους. 

Η καινοτομία που ενώνει τον πολιτισμό με την τεχνολογία ονομάζεται COSMOTE CHRONOS. Πρόκειται για μία εφαρμογή που χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής (Επαυξημένη Πραγματικότητα (AR), Εικονική Πραγματικότητα (VR)) δημιουργεί εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις επιλεγμένων μνημείων της Ακρόπολης, όπως ήταν στην Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ. Μεταξύ των αναπαραστάσεων αυτών, είναι ο Παρθενώνας, το Ηρώδειο, καθώς και το Ιερό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος και η Χαλκοθήκη που δεν σώζονται σήμερα. Η εφαρμογή παρουσιάζει, επίσης, τη νότια κλιτύ της Ακρόπολης, όπως φαίνεται από τον 2ο όροφο του Μουσείου και συγκεκριμένα εκθέματα από τον 3ο όροφο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις δεν έχουν δημιουργηθεί αυθαίρετα, αλλά έχουν  τεκμηριωθεί επιστημονικά από τους ειδικούς αρχαιολόγους και αρχιτέκτονες, που ασχολούνται με τα συγκεκριμένα μνημεία σε ειδικά βιβλία και άρθρα τα τελευταία 150 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πραγματική και εικονική περιήγηση στον Ιερό Βράχο

Εκτός από το να θαυμάσουν τις 3D αναπαραστάσεις των μνημείων, οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να περιηγηθούν στο εσωτερικό τους από οπουδήποτε, είτε βρίσκονται στον Ιερό Βράχο, είτε σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Πάνω στον Ιερό Βράχο, όπως είναι λογικό, η εμπειρία περιήγησης απογειώνεται, καθώς οι εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις προβάλλονται δυναμικά και με ακρίβεια επάνω στη σημερινή εικόνα των μνημείων.

Η 5G καινοτομία της Κλειούς

Μία ιδιαίτερα εντυπωσιακή λειτουργία της COSMOTE CHRONOS είναι η χρήση της ψηφιακής βοηθού-ξεναγού που είναι διαθέσιμη όταν η συσκευή μας είναι συνδεδεμένη σε δίκτυο 5G. Η ψηφιακή βοηθός-ξεναγός ονομάζεται Κλειώ και με τη χρήση προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης συνομιλεί με τον χρήστη σε πραγματικό χρόνο, απαντώντας σε ερωτήσεις του για την Ακρόπολη. Η Κλειώ έχει ήδη τη δυνατότητα να απαντά σε περισσότερες από 10.000 ερωτήσεις σε ελληνικά και αγγλικά. 

Η λειτουργικότητα της ψηφιακής βοηθού είναι διαθέσιμη μόνο όταν η κινητή συσκευή συνδέεται σε δίκτυο 5G, καθώς απαιτεί γρήγορη ταχύτητα και σχεδόν μηδενικό χρόνο απόκρισης. Όταν η κινητή συσκευή είναι συνδεδεμένη σε 4G ή Wi-Fi, παρέχεται αυτοματοποιημένη ξενάγηση. Η Κλειώ αποτελεί μία μεγάλη καινοτομία του app COSMOTE CHRONOS. Και αυτό γιατί η αξιοποίηση της τεχνολογίας AR μαζί με real time conversational Bot σε μορφή avatar, με υψηλής ποιότητας γραφικά και real time διαδραστικότητα, είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στον χώρο του Πολιτισμού.

Η COSMOTE CHRONOS είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της COSMOTE, με τη στήριξη του Μουσείου της Ακροπόλεως, στο πλαίσιο Σύμβασης Πολιτιστικής Χορηγίας. Στόχος της είναι τόσο η αναβάθμιση της τουριστικής εμπειρίας και της διαδικασίας εκμάθησης της Ιστορίας, όσο και η ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο. Γι’ αυτό και προσφέρεται δωρεάν σε όλον τον πλανήτη, σε ελληνικά και αγγλικά.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο Google play και το Apple store για κινητές συσκευές Αndroid και iOS που υποστηρίζουν ARKit ή ARCore. Λειτουργεί στα δίκτυα 4G και 5G όλων των παρόχων κινητής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε WiFi. Είναι, επίσης, διασυνδεδεμένη με τα social media, ώστε οι χρήστες να μπορούν να μοιράζονται φωτογραφίες και βίντεο από τις ψηφιακές αναπαραστάσεις των μνημείων.

Ακολουθεί ένα σύντομο demo της εφαρμογής:

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης