Σε κλίμα επετειακό γιόρτασε τα «10 χρόνια  ίδρυσης» μέσα από τις ορκωμοσίες των αποφοίτων το Τμήμα Μαιευτικής Σχολής Επιστημών Υγείας  του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Πτολεμαΐδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την τελετή έναρξης κήρυξαν ο  Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεοδουλίδης Θεόδωρος και ο πρόεδρος του Τμήματος Μαιευτικής Σεραφείμ Σαββίδης .

   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γρηγόρης Τζιούμαρης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Τσανακτσίδης Μιχάλης, ο βουλευτής ΝΔ Παπαδόπουλος Μιχάλης, ο Διοικητής Γ´ Υγειονομικής Υπηρεσίας Μακεδονίας Μπογιατζίδης Παναγιώτης και ο Πρώην Βουλευτής του Σύριζα Δημητριάδης Δημήτρης.

Ο κος Σαββίδης στη συνέντευξή που παραχώρησε ανέφερε τα εξής:

« Την επέτειο των 10 χρόνων λειτουργίας την γιορτάζουμε με ένα εξαήμερο συνέδριο με θέμα « Μαία και Γονιμότητα» το οποίο θα αποτελέσει θεσμό για την πορεία του Τμήματος μας μιας και αποτελεί βασικό άνοιγμα  για  την εξωστρέφεια των Τμημάτων Επιστημών Υγείας και των δράσεών τους προς την κοινωνία.

Ένας απο τους βασικούς Πυλώνες του φετινού συνεδρίου αποτελεί η εξατομικευμένη Ιατρική.

700 παιδιά Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης παρακολούθησαν το πρωί της Παρασκευής το  « βιωματικό εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας 2Mobile” από την ομάδα( Σταυρούλα Σιαμόγλου, Μαρία Κορομηνά)  του καθηγητή του Τμήματος Φαρμακογονιδιωματικής του Πανεπιστημίου Πατρών Γεώργιου Πατρινού.

Με αυτόν τον τρόπο μυήθηκαν στη σημασία της εξατομικευμένης Ιατρικής- μίας πολυετούς  ερευνητικής συνεργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών  με το διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Golden Helix Foundation.

Τους ευχαριστούμε θερμά που στήριξαν τη δική μας προσπάθεια.»

Το συνέδριο συντόνισε η Κλέλια Χαρίση, δημοσιογράφος-Πρέσβειρα εκστρατείας πρόληψης του καρκίνου του μαστού « Κίνηση Μαστ» και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας «Let’s ΠΑΠ».

Τόσο η τελετή ορκωμοσίας όσο και το εξαήμερο συνέδριο με θέμα « Μαία και Γονιμότητα»  έλαβαν χώρα στη Αίθουσα Τερψιχώρη του Ξενοδοχείου «Παντελίδης»

Συνδιοργανωτές του Τμήματος Μαιευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ήταν η Διοίκηση  Γ´ Υγειονομικής Περιφέρειας  Μακεδονίας( 3η Υ.Π.Ε)  και οι Σύλλογοι Επιστημόνων-Μαιών Ελλάδος ( http://www.semma.gr/) καθώς και οι πρόεδροι τους:

Πάτρας ( Μαρία Κιούρτη )

 Ιωαννίνων (Μουλά Αριστέα)

Αθηνών ( Βιβιλάκη Βικτωρία)

Λάρισας ( Τρουβά Θεώνη)

Θεσσαλονίκης ( Μοσχάκη Βικτωρία)

Ναυπλίου ( Αγγέλαινα Γεωργία)

Κομοτηνής ( Παρασκευή Ζεμπίλη)

Αιγαίου ( Χαραλαμπάκη Κωνσταντίνα)

Χανίων ( Πήχα Βάγια)

(Φωτο Κλέλιας -Μαιων 4, 5 , 7, φωτο 7484 , 7487)

Το συνέδριο περιλάμβανε  πληθώρα αξιόλογων ομιλιών από ειδικούς  επιστήμονες που παρευρέθησαν  με σκοπό να  « συστήσουν τα καινοτόμα ευρήματα και εργαλεία της σύγχρονης Μαιευτικής»  καθώς και μείζονα θέματα γύρω από τη γονιμότητα που απασχολούν κάθε επιστήμονα αλλά και πολίτη με πολυπλευρικές προσεγγίσεις αυτών  που ανάγονται σε κοινωνικές, ηθικές  και κοινωνικές προεκτάσεις.

Δείτε το βίντεο:

-HPV και Εμβολιασμός,

-Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και γονιμότητα,

-Ο κεντρικός ρόλος της Μαίας στη πρόληψη του καρκίνου,

-Ο φυσικός τοκετός και η σημασία του,

-εμβρυομητρική και τελευταίες εξελίξεις

-Οι νέες τηλεματικές εφαρμογές στην υπηρεσία της Μαίας.

-Ο ρόλος της τηλειατρικής  στις υπηρεσίες εξατομικευμένης ιατρικής και διασυνδεδεμένης φροντίδας πριν κατα και μετά τον τοκετό.

-Πώς μπορεί να βοηθηθεί η «κατοίκον παρακολούθηση»ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης ειδικού εξοπλισμού καρδιοτοκογράφου;

-Πως μπορεί Στην ουσία η επίτοκος να εκπαιδευτεί απο την μαία για το πως η ίδια μπορεί να στέλνει ανα πάσα στιγμή βιολογικό σήμα στην ομάδα  φροντίδας;

-Ποιοί οι μύθοι και ποιά η πραγματικότητα γύρω απο τον φυσικό τοκετό όταν

η Ευρώπη δυστυχώς έχει λάβει τα σκήπτρα της καισαρικής ( ΕΟΠΥ. ΓΙΑ 2018: Ευρωπη 77 τοις εκατο οι καισαρικες);

-Ποιά τα τελευταία δεδομενα που συζητήθηκαν στο προσφατο κλειστο φορουμ των εμβρυομητρικων-προγεννητικού ελέγχου ;

-Με ποιούς τρόπους μπορεί να αποκρυπτογραφηθεί αναλυτικά η εμβρυομητρική διαδικασία, η ενδομητριος ζωη;

Με τέτοιου είδους ερωτηματικά και  με επίσημες ομιλίες προσχώρησαν στο κοινό τις ουσιαστικές γνώσεις αλλά και προβληματισμούς οι εκλεκτοί επιστήμονες προσκεκλημένοι ανάμεσά τους οι:

Δέσποινα Αρώνη( Κοινωνική Λειτουργός), Αικατερίνη Ίτζιου( phD, Διδάσκουσα Τμήματος Μαιευτικής), Μαρία Κιούρτη( Πρόεδρος ΣΕΜ Πάτρας), Σταυρούλα Σιαμόγλου( Υποψ Διδάκτωρ Φαρμακογονιδιωματικής), Μαρία Κορομηνά ( Μεταδ. Ερευνήτρια), Χαρά Θεοφιλοπούλου( Μαία), Ελευθεριάδου Νίκη( Αναπληρώτρια Συντονίστρια Δικτύου Μαιών 3ης ΥΠΕ), Βικτωρία Μοσχάκη( Μαία, Πρόεδρος ΣΕΜ Θεσνικης), Γιώργος Βαλασούλης ( PhD M/r Διδάσκων Βάσει Π.Δ 407/80), Βασιλική Σοχαλίδου ( Μαία, Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαίδας), Ειρήνη Πατσιούρα ( Project Manager Έργων Καινοτομίας Εταιρίας Vidavo) , Δημήτριος Παπαδημητρίου( M/r, M/D, phD, FMF Diploma) , Δέσποινα Χαλάτση( Μαία, Πρόεδρος ΣΕΜΙ), Ελένη Αναστασοπούλου( Μαία, Ταμίας ΣΕΜΠ), Καλλιόπη Αντωνιάδου ( M/r Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαίδας), Χρήστος Τσακαλίδης( Αναπλ Καθηγητής Παιδιατρικής-Νεογνολογίας ΑΠΘ), Μαρία Τζητηρίδου( PhD Νεογνολόγος-Αναπτυξιολόγος), Δημήτρης Παπουτσής( phD M/r Διδάσκων βάσει Π.Δ 407/80) , Ευάγγελος Καναβός ( Γενικός Χειρουργός-διευθυντής ΙΑΣΩ Θεσνικης), Αγγελική Αντωνάκου( Επίκουρη Καθηγήτρια ΔΙ.ΠΑ.Ε), Γεωργία Αγγέλαινα( Μαία, Πρόεδρος ΣΕΜ Ναυπλίου), Παναγιώτης Εσκιτζής( phD M/r Ακαδημαικός Υπότροφος Τμημ Μαιευτικής), Θεόνη Τρουβά( ακαδημαική υπότροφος Τμημ. Μαιευτικής), Ελένη Βασιώτου ( Μαία, συντονίστρια Αιθουσας τοκετών κλινικής « ΜΗΤΕΡΑ»).

Τη Δευτέρα 9/12 έως και Τετάρτη 12/12  στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Μαιευτικής ( Περιοχή ΚΕΠΤΣΕ) ακολούθησαν:

« Το Κλινικό Φροντιστήριο Οικογενειακού Προγραμματισμού Δίκτυα ΠΥΥΜ» απο τις Ουρανία Νικολοπούλου, Βασιλική Δρεπάνου, Μαρία Κιούρτη, Θεοφιλοπούλου Χαρά

« Το κλινικό Φροντιστήριο: Υπερηχογραφία» απο τους Άννα Γλυνού και Γιώργο Βαλασούλη

« Το κλινικό φροντιστήριο Καρδιοτοκογραφία» απο τους Ουρανία Νικολοπούλου και Δημήτρη Παπουτσή.

Τον επίλογο του συνεδρίου επισφράγισε η επίσημη ομιλία του εξαίρετου καθηγητή Μαιευτικής-Γυναικολογίας Αλέξανδρου Δαπόντε για τον ρόλο του HPV DNA στην παθολογία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως το νέο , θεσμοθετημένο και εξωστρεφές πρόγραμμα- το  ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΙΩΝ- παρουσιάστηκε ως  το «χρυσό  εργαλείο στην υπηρεσία της γυναίκας»  το οποίο έχει τη δύναμη να εκμηδενίζει αποστάσεις ανάμεσα στη φυσική παρουσία της Μαίας και οποιοδήποτε δημόσιο και ιδιωτικό μηχανισμό:

Στην 3η συνεδρία , οι νέες υπηρεσίες εξατομικευμένης ιατρικής και διασυνδεδεμένης φροντίδας πριν, κατά και μετά τη διάρκεια του τοκετού σπάσανε  τα«χωρικά και τοπικά σύνορα» δημιουργώντας τις πιο κατάλληλες προυποθέσεις τεχνικής παρακολουθησης της επιτόκου  στο σπιτι η σε οποιοδήποτε σημειο που δε διατίθεται προσβαση ειδικού εξοπλισμού καρδιοτοκογραφου.

Το πως και με ποιόν τρόπο επιτυγχάνεται στην ουσία η εκπαίδευση της  επιτόκου απο την μαια ώστε να μπορεί  η ιδια  να στελνει ανα πασα βιολογικο σημα στην ομαδα φροντιδας αναφέρθηκε αναλυτικά η Κα Ειρηνη Πατσιούρα« Πρότζεκτ μανατζερ έργων καινοτομίας  της γνωστής  εταιρίας VIDAVO για  την « τηλειατρική σε 100 απομακρυσμενα  σημεία της Vodafone” .

Η ομιλήτρια απέσπασε το ενδιαφέρον του κοινού  « κρατώντας στα χέρια της την αποτελεσματικότητα του ήδη υπάρχοντος   πιλοτικού  προγράμματος  του Νομού Ηλείας βάσει του οποίου  μέσα σε τρια μόλις  χρόνια( 2016-2019)  με ΜΟΝΟ 5 Μαίες κατάφεραν  να προσφέρουν υπηρεσίες σε 16.800 γυναίκες και 855 προορισμούς!

«Η Μαία , Ο φύλακας αγγελος της γυναίκας… η ολιστική φροντίδα της… Ο υποστηρικτής της σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής της… Έλαβε στο προαναφερόμενο συνέδριο τη σκυτάλη « με φυσική παρουσία» απο το χθες στο σήμερα… απο την επιστήμη ως την τέχνη… απο την έρευνα ως την κατάκτηση της γνώσης… Χρησιμοποιώντας ως εργαλείο την σύγχρονη επιστήμη, τις νέες μεθόδους ανακάλυψης εξαλείφοντας τυχόν « δυστοκίες» πριν, κατά και μετά τον τοκετό, ορμώμενη απο τον «παλμό ψυχής της επιτόκου Και τον παλμό ζωής του εμβρύου».!

Το οπτικοακουστικό υλικό υλοποιήθηκε από την Ομάδα  του Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας:

Υπεύθυνη ομάδας: Αναστασία Γιαννακόπουλου 

Μέλη ομάδας: 

Σμυρλιάνου Χαρά (Συνέντευξη, διαχείριση των social media του Τμήματος-παραγωγή περιεχομένου)

Ελένη Σαββαρίκα (Φωτογραφία και σπικάζ)

Μαρία Δεληγεωργίου ( βίντεο)

Παναγιώτης Φραγκουλίδης (βίντεο- φωτογραφία , μοντάζ ) 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ:

Σεραφείμ Σαββίδης, Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Μαιευτικής Γεώργιος Πατρινός, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών

Παναγιώτης Μπογιατζίδης, PhD, Διοικητής 3ης Υ.Π.Ε. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Αλέξανδρος Δαπόντε, Καθηγητής Μαιευτικής- Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Μαρία Κιούρτη, Μαία, Πρόεδρος ΣΕΜ Πάτρας

Μαρία Τζητηρίδου, PhD, Νεογνολόγος – Αναπτυξιολόγος Δημήτριος Παπουτσής, PhD, Μ/Γ

Παναγιώτης Εσκιτζής, PhD, Μ/Γ

Γιώργος Βαλασούλης, PhD, Μ/Γ

 ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ:

Σεραφείμ Σαββίδης, Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Μαιευτικής

Μαρία Κιούρτη, Μαία, Πρόεδρος ΣΕΜ Πάτρας

Ευθύμιος Κωτσίδης, ΕΤΕΠ Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Βασιλική Μπισούκη, Γραμματεία Τμήματος Μαιευτικής

Θεόνη – Ιωάννα Τρουβά, Μαία, Υποψ. Διδάκτωρ Δ. Σ. Συλλόγων Επιστημόνων Μαιών Ελλάδος.

Λίγα λόγια για το τμήμα Μαιευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας:

Το Τμήμα Μαιευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Πτολεμαΐδα ξεκίνησε την λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2009 στις νέες εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν για την εξυπηρέτηση του τμήματος.

Καλύπτει πλήρως την επιστημονική και τεχνολογική κατάρτιση των πτυχιούχων του τμήματος σε θέματα μαιευτικής, γυναικολογίας, νεογνολογίας, επαγγελματικής δεοντολογίας, οικογενειακού προγραμματισμού, γενετήσιας αγωγής, έρευνας, πρόληψης και αγωγής υγείας.

Το Τμήμα έχει ως αποστολή να προάγει την ανάπτυξη και τη μετάδοση των γνώσεων στην τεχνολογία και την επιστήμη της Μαιευτικής και τη διδασκαλία και την εφαρμοσμένη έρευνα και να παρέχει στους σπουδαστές τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια εκπαίδευση/κατάρτισή τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη.

Επίσημη σελίδα:

Αρχική σελίδα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης