Ποια είναι η σωστή οδοντόβουρτσα;

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019, 11:44
Ποια είναι η σωστή οδοντόβουρτσα;
Ζήσης Ψάλλας

Παρόλο που είναι διαθέσιμες μαλακές, πολύ μαλακές, μεσαίες και σκληρές οδοντόβουρτσες, οι οδοντίατροι συνιστούν συνήθως τις μαλακές. Μια μαλακή οδοντόβουρτσα αποτελεί ελάχιστη απειλή για τους στοματικούς ιστούς και ταυτόχρονα εξυπηρετεί το σκοπό του ήπιου και κατάλληλου καθαρισμού των δοντιών.

​H σκληρότητα των τριχών είναι ένας σημαντικός παράγοντας προδιάθεσης για την ύφεση των ουλώνΑπό την άλλη πλευρά, πολλοί οδοντίατροι προτείνουν τις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες. Ο κινητήρας μιας ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας σας επιτρέπει έναν καλύτερο καθαρισμό των δοντιών με ελάχιστη πίεση και βλάβη στα δόντια και στους άλλους στοματικούς ιστούς.

Ορισμένα άτομα προτιμούν να χρησιμοποιούν σκληρή οδοντόβουρτσα με την πεποίθηση ότι το βούρτσισμα θα έχει έτσι μια καλύτερη δράση και ικανότητα απομάκρυνσης της πλάκας.

Ωστόσο, διάφορες κλινικές μελέτες έχουν επισημάνει πολλές πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις από τη χρήση μιας σκληρής οδοντόβουρτσας. Η τριβή των δοντιών είναι μια τέτοια δυσμενή επίδραση που οδηγεί σε μη αναστρέψιμη απώλεια της οδοντικής δομής. Άλλοι παράγοντες προδιάθεσης περιλαμβάνουν την ένταση και τη συχνότητα του βουρτσίσματος των δοντιών.

Μαλακή ή σκληρή;

Μελέτη που διεξήχθη σε 159 άτομα για ένα χρόνο έδειξε ότι η σκληρότητα των τριχών είναι ένας σημαντικός παράγοντας προδιάθεσης για την ύφεση των ουλών. Η έρευνα που διεξήχθη κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας σχετικά με τη χρήση σκληρής οδοντόβουρτσας δείχνει σαφώς ότι οι κίνδυνοι αντισταθμίζουν τα οφέλη από τη χρήση της.

Ένας κρίσιμος παράγοντας κατά την επιλογή μιας οδοντόβουρτσας είναι το σχήμα της. Η λαβή πρέπει να είναι ελαφρώς ελαστική και εύκολη στη χρήση. Ο εύκολος χειρισμός της παρέχει καλύτερη πρόσβαση σε όλες τις περιοχές της στοματικής κοιλότητας. Μια εύκαμπτη λαβή εξυπηρετεί επίσης τη λειτουργία της ελάχιστης ζημιάς στους στοματικούς ιστούς, καθώς μπορεί να αποφευχθεί το υπερβολικό τραύμα κατά το βούρτσισμα.Αν και οι μαλακές ή πολύ μαλακές τρίχες προκαλούν ελάχιστη ζημιά στους στοματικούς ιστούς και τα δόντια, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ένα έντονο βούρτσισμα μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στα δόντια.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019, 11:44