Ζήσης Ψάλλας

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ ανακάλυψαν ότι το λίπος γύρω από τα σπλάχνα, το οποίο υπάρχει σε μια «προεξέχουσα κοιλιά», μπαίνει σε «λειτουργία διατήρησης» με την πάροδο του χρόνου και γίνεται πιο ανθεκτικό στην απώλεια βάρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Mark Larance εξέτασε τους τύπους του λιπώδους ιστού από διαφορετικές τοποθεσίες για να κατανοήσει τον ρόλο τους κατά τη διάρκεια της νηστείας μέρα παρά μέρα.

Οι λιπώδεις ιστοί δεν είναι όλοι ίδιοι, στην πραγματικότητα το μέρος που αποθηκεύεται το λίπος έχει μεγάλη σημασία, δήλωσε ο Larance. 

Κατά τη διάρκεια της νηστείας, ο λιπώδης ιστός παρέχει ενέργεια στο υπόλοιπο σώμα απελευθερώνοντας λιπαρά οξέα. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σπλαχνικό λίπος έγινε ανθεκτικό σε αυτήν την απελευθέρωση λιπαρών οξέων κατά τη διάρκεια αυτής της μορφής διαλειμματικής νηστείας στα ποντίκια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Larance είπε ότι ήταν πιθανό ένα ιστορικό επαναλαμβανόμενων περιόδων νηστείας να πυροδοτεί μια οδό σηματοδότησης διατήρησης του σπλαχνικού λίπους. “Αυτό υποδηλώνει ότι το σπλαχνικό λίπος μπορεί να προσαρμοστεί σε επαναλαμβανόμενες περιόδους νηστείας και να προστατεύσει το ενεργειακό του απόθεμα. Αυτή η προσαρμογή μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο το σπλαχνικό λίπος γίνεται ανθεκτικό στην απώλεια βάρους μετά από μεγάλες περιόδους δίαιτας”.

Μελλοντική έρευνα σε ποντίκια και ανθρώπους θα μπορούσε να αποκαλύψει τους μηχανισμούς με τους οποίους συμβαίνει αυτή η αντίσταση και ποιοι τύποι δίαιτας ή άλλες παρεμβάσεις μπορεί να είναι καλύτεροι στην αντιμετώπιση του σπλαχνικού λίπους.

Τα ευρήματα για αυτόν τον τύπο διαλείπουσας νηστείας ενδέχεται να μην ισχύουν για διαφορετικά καθεστώτα δίαιτας, όπως η δίαιτα 5: 2 (νηστεία 2 ημέρες την εβδομάδα) ή ο περιορισμός θερμίδων κάθε μέρα, που είναι συχνός για άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος.

Τα αποτελέσματα θέτουν τα θεμέλια για μελλοντικές μελέτες, οι οποίες θα βρουν τα μόρια που είναι υπεύθυνα για το γιατί το σπλαχνικό λίπος είναι ανθεκτικό κατά τη διάρκεια της νηστείας μέρα παρά μέρα και θα βοηθήσουν στον προσδιορισμό των πλάνων διατροφής που είναι πιο ευεργετικά για τη μεταβολική υγεία.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Cell Reports.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης