Ζήσης Ψάλλας

Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τα διατροφικά συμπληρώματα όπως το ριβοσίδιο του νικοτιναμιδίου (NR), μια μορφή βιταμίνης Β3, με οφέλη που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή, μεταβολική και νευρολογική υγεία, μι νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι διαπίστωσε ότι το NR θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης καρκίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την Elena Goun, αναπληρώτρια καθηγήτρια χημείας, ανακάλυψε ότι τα υψηλά επίπεδα του NR όχι μόνο θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας να αναπτύξει τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού, αλλά θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει μετάσταση ή εξάπλωση του καρκίνου στον εγκέφαλο. Μόλις ο καρκίνος φτάσει στον εγκέφαλο, τα αποτελέσματα είναι θανατηφόρα επειδή δεν υπάρχουν βιώσιμες θεραπευτικές επιλογές, δήλωσε η Goun.

«Μερικοί άνθρωποι τα παίρνουν [βιταμίνες και συμπληρώματα] επειδή αυτόματα υποθέτουν ότι έχουν μόνο θετικά οφέλη για την υγεία, αλλά πολύ λίγα είναι γνωστά για το πώς λειτουργούν πραγματικά», είπε η Goun. «Εξαιτίας αυτής της έλλειψης γνώσης, εμπνευστήκαμε να μελετήσουμε τα βασικά ερωτήματα σχετικά με το πώς λειτουργούν οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα στον οργανισμό».

«Η δουλειά μας είναι ιδιαίτερα σημαντική δεδομένης της ευρείας εμπορικής διαθεσιμότητας και του μεγάλου αριθμού συνεχιζόμενων κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους όπου το NR χρησιμοποιείται για να μετριάσει τις παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου σε ασθενείς», είπε η Goun.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ενώ το NR χρησιμοποιείται ήδη ευρέως σε ανθρώπους και διερευνάται σε τόσες πολλές συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές για πρόσθετες εφαρμογές, μεγάλο μέρος του πώς λειτουργεί το NR είναι ένα μαύρο κουτί -δεν είναι κατανοητό», είπε η Goun. «Αυτό μας ενέπνευσε να καταλήξουμε σε μια νέα τεχνική απεικόνισης που βασίζεται σε υπερευαίσθητη βιοφωταύγεια απεικόνισης που επιτρέπει την ποσοτικοποίηση των επιπέδων του NR σε πραγματικό χρόνο με μη επεμβατικό τρόπο».

Η Goun είπε ότι τα ευρήματα της μελέτης τονίζουν τη σημασία της προσεκτικής διερεύνησης πιθανών παρενεργειών για συμπληρώματα όπως το NR πριν από τη χρήση τους σε άτομα που μπορεί να έχουν διαφορετικούς τύπους παθήσεων υγείας. Στο μέλλον, θα ήθελε να παρέχει πληροφορίες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν στην ανάπτυξη ορισμένων αναστολέων για να βοηθήσουν να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι θεραπείες του καρκίνου όπως η χημειοθεραπεία. Το κλειδί σε αυτήν την προσέγγιση, είπε ο Goun, είναι να το δούμε από μια εξατομικευμένη ιατρική σκοπιά.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης