Επιμέλεια Ζήσης Ψάλλας

Τα επεξεργασμένα σάκχαρα δεν είναι άμεσα τοξικά για τα κύτταρα, αλλά μπορούν να συνδυαστούν με πρωτεΐνες και λίπη στα τρόφιμα και στην κυκλοφορία του αίματος για να παράγουν τοξικές ουσίες όπως είναι τα τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης. Τα υψηλά επίπεδα αυτών και άλλων τοξικών ουσιών που σχετίζονται με τη γλυκόζη σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για ένα ευρύ φάσμα χρόνιων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ασθένεια που σχετίζεται συχνότερα με τη ζάχαρη είναι ο διαβήτης τύπου 2. Ένας εκπληκτικός αριθμός ανθρώπων πιστεύει ότι η κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί διαβήτη τύπου 2.Αλλά η πραγματική αιτία είναι η προοδευτική απώλεια της λειτουργίας των βήτα κυττάρων του παγκρέατος. Κατά τη διάγνωση, ένας ασθενής μπορεί να έχει χάσει το 40-60% των βήτα κυττάρων του, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της ινσουλίνης.

Τα βήτα κύτταρα έχουν χαμηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και είναι επιρρεπή σε επιθέσεις από μεταβολικές και διατροφικές οξειδωμένες ελεύθερες ρίζες και AGEs. Τα αντιοξειδωτικά στα φρούτα μπορούν να προστατεύσουν τα βήτα κύτταρα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση ολόκληρων φρούτων μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, συγκριτικά με εκείνους που τρώνε τα περισσότερα φρούτα, οι οποίοι έχουν τον χαμηλότερο κίνδυνο.

Οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται να χάσουν βάρος και να βελτιώσουν την υγεία τους ρωτούν συχνά αν πρέπει να κάνουν «αποτοξίνωση από τη ζάχαρη». Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό είναι χάσιμο χρόνου, γιατί δεν είναι δυνατό να εξαφανιστεί η ζάχαρη από τον οργανισμό. Για παράδειγμα, αν τρώγατε μόνο στήθος κοτόπουλου, το συκώτι σας θα μετέτρεπε την πρωτεΐνη σε γλυκόζη σε μια διαδικασία που ονομάζεται γλυκονεογένεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δίαιτες που μειώνουν σημαντικά τους υδατάνθρακες συνδέονται με ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά και υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Στις κετογονικές δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, το σώμα θα διασπάσει τους μυς και θα μετατρέψει την πρωτεΐνη τους σε γλυκόζη. Επίσης, η έλλειψη φυτικών ινών προκαλεί δυσκοιλιότητα.

Η εξάλειψη των τροφών που έχουν γλυκαθεί με ραφιναρισμένη ζάχαρη είναι ένας αξιόλογος στόχος. Αλλά μην το σκέφτεστε ως «αποτοξίνωση» –θα πρέπει να είναι μια μόνιμη αλλαγή στον τρόπο ζωής σας. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να κάνετε «αποτοξίνωση» από την επεξεργασμένη ζάχαρη είναι να αυξήσετε την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά. Μόλις εξαλείψετε τη ραφιναρισμένη ζάχαρη, πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι οι γευστικοί σας κάλυκες έγιναν πιο ευαίσθητοι -και εκτιμούν- τη φυσική γλυκύτητα των φρούτων.

Πηγή:  The Conversation

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης