Ζήσης Ψάλλας

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Advanced Science, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού περιγράφουν το ρόλο που παίζει το γονίδιο του υποδοχέα τρανσφερίνης (TFRC) στην ανάπτυξη όγκων καρκίνου του παχέος εντέρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σίδηρος απορροφάται στα εντερικά κύτταρα τόσο από την κυκλοφορία του αίματος όσο και από τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως το κόκκινο κρέας, δήλωσε ο Xiang Xue, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας. Η οδός TFRC ρυθμίζει, κανονικά, πόσος σίδηρος παρέχεται από το αίμα στο έντερο, αλλά στον καρκίνο κάτι πάει στραβά. «Το TFRC είναι πολύ αυξημένο στον ιστό του όγκου σε σύγκριση με τον φυσιολογικό ιστό. Αυτό σημαίνει ότι βοηθάει τα κύτταρα να πάρουν περισσότερο σίδηρο για να πολλαπλασιαστούν».

Το εργαστήριο του Xue διαπίστωσε πως όταν το TFRC απενεργοποιείται, αυξάνεται η επιβίωση των ζώων που διαφορετικά θα ανέπτυξαν καρκινικούς όγκους. Αλλά η αναζήτηση για πιθανές θεραπείες για τον καρκίνο πρέπει να βαδίσει σε μια λεπτή γραμμή μεταξύ της αναστολής της υπερβολικής απορρόφησης σιδήρου για την πρόληψη της ανάπτυξης του όγκου, ενώ δεν θα στερεί από το σώμα τις κανονικές ποσότητες σιδήρου που χρειάζεται για να λειτουργήσει.

«Εάν περιορίσετε το TRFC, μπορείτε να περιορίσετε την πρόσληψη σιδήρου», είπε ο Xue. «Είναι δυνητικά ένας θεραπευτικός στόχος, αλλά έχει τα δικά του εγγενή προβλήματα, επειδή ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την επιβίωση των κυττάρων». Τα καρκινικά κύτταρα που στερούνται σιδήρου υφίστανται βλάβες στο DNA τους και αυτοκαταστρέφονται, είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μέλλον, το εργαστήριο του Xue θα μελετήσει χηλικούς παράγοντες -μόρια που συνδέονται ισχυρά με τον σίδηρο- για να δει εάν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξαγωγή του σιδήρου από τα καρκινικά κύτταρα με την ελπίδα της συρρίκνωσης των όγκων.

«Η μελέτη αξιοποιεί αυτό που μπορούμε εύκολα να κάνουμε αυτή τη στιγμή», είπε. «Επικυρώνει τις προηγούμενες ιδέες μας. Εάν μπορείτε να μειώσετε τον σίδηρο στο καρκινικό κύτταρο του παχέος εντέρου, μπορεί να είναι θεραπευτικό».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης