Τέσσερα οφέλη του ελαιόλαδου σύμφωνα με την επιστήμη

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2021, 10:23
Τέσσερα οφέλη του ελαιόλαδου σύμφωνα με την επιστήμη

Το ελαιόλαδο είναι η βάση της μεσογειακής διατροφής, το διαμάντι για την υγεία μας. Ειδικά, το έξτρα παρθένο, είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες που καταπολεμούν τις ασθένειες οι οποίες σχετίζονται με τη γήρανση, όπως π.χ. οι καρδιοπάθειες. Ακολουθούν παρακάτω τα πέντε κυριότερα οφέλη του ελαιόλαδου για την υγεία σύμφωνα με επιστημονική έρευνα.

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε υγιή μονοακόρεστα λιπαρά

Το ελαιόλαδο είναι το φυσικό έλαιο που παράγεται από τις ελιές, τον καρπό του δέντρου ελιά. Περίπου το 14% του ελαιολάδου είναι κορεσμένο λίπος, ενώ το 11% είναι πολυακόρεστο, όπως είναι τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Αλλά το κυρίαρχο λιπαρό οξύ στο ελαιόλαδο είναι ένα μονοακόρεστο λιπαρό που ονομάζεται ελαϊκό οξύ, και αυτό φτάνει έως και το 73% της συνολικής περιεκτικότητας του ελαιολάδου. Μελέτες δείχνουν ότι το ελαϊκό οξύ μειώνει τη φλεγμονή και μπορεί ακόμη και να έχει ευεργετικές επιδράσεις στα γονίδια που συνδέονται με τον καρκίνο. Τα μονοακόρεστα λιπαρά είναι επίσης αρκετά ανθεκτικά σε υψηλή θερμότητα, καθιστώντας το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μια υγιεινή επιλογή για το μαγείρεμα.

Περιέχει μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι αρκετά θρεπτικό. Εκτός από τα ωφέλιμα λιπαρά οξέα, περιέχει βασικές ποσότητες βιταμινών Ε και Κ. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι είναι γεμάτο με ισχυρά αντιοξειδωτικά. Αυτά τα αντιοξειδωτικά είναι βιολογικά ενεργά και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων. Επίσης καταπολεμούν τη φλεγμονή και βοηθούν στην προστασία της χοληστερόλης του αίματος από την οξείδωση - δύο οφέλη που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Πιστεύεται πως η χρόνια φλεγμονή αποτελεί μια βασική αιτία ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης τύπου 2, η νόσος του Alzheimer, η αρθρίτιδα και ακόμη και η παχυσαρκία. Ένας από τους κύριους λόγους που το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο θεωρείται τόσο σημαντικό για την υγεία είναι ότι μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή. Τα κύρια αντιφλεγμονώδη αποτελέσματά του προκαλούνται από τα αντιοξειδωτικά που περιέχει. Βασικό μεταξύ αυτών είναι η ελαιοκάνθηl, που έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί παρόμοια με την ιβουπροφαίνη, ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Μερικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι η ελαιοκάνθη σε 3,4 κουταλιές (50 ml) εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου έχει παρόμοιο αποτέλεσμα με το 10% της δόσης ιβουπροφαίνης για ενήλικες. Η έρευνα προτείνει επίσης ότι το ελαϊκό οξύ, το κύριο λιπαρό οξύ στο ελαιόλαδο, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σημαντικών φλεγμονωδών δεικτών όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP). Μία μελέτη έδειξε ότι τα αντιοξειδωτικά του ελαιολάδου μπορούν να αναστείλουν ορισμένα γονίδια και πρωτεΐνες που προκαλούν φλεγμονή.

Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων

Το εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται από διαταραχή της ροής του αίματος στον εγκέφαλό σας, είτε λόγω θρόμβου είτε λόγω αιμορραγίας. Στις αναπτυγμένες χώρες, το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια συχνή αιτία θανάτου. Η σχέση μεταξύ ελαιολάδου και κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου έχει μελετηθεί εκτενώς. Μια μεγάλη ανασκόπηση μελετών σε 841.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι το ελαιόλαδο ήταν η μόνη πηγή μονοακόρεστων λιπαρών που σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακών παθήσεων. Σε μια άλλη ανασκόπηση σε 140.000 συμμετέχοντες, όσοι κατανάλωναν το ελαιόλαδο είχαν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου από αυτούς που δεν το έκαναν.

Το ελαιόλαδο δεν συνδέεται με την παχυσαρκία

Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων λίπους προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους. Ωστόσο, πολυάριθμες μελέτες έχουν συνδέσει τη μεσογειακή διατροφή, που είναι πλούσια σε ελαιόλαδο, με ευνοϊκές επιδράσεις στο σωματικό βάρος. Σε 30μηνη μελέτη σε περισσότερους από 7.000 ισπανόφωνους φοιτητές, η κατανάλωση πολλών ελαιόλαδων δεν συνδέθηκε με αυξημένο βάρος.

Τα πλήρη οφέλη που έχει το ελαιόλαδο είναι:

 • Εμποδίζει το εγκεφαλικό
 • Δυναμώνει την καρδιά
 • Χαρίζει λεία, απαλά μαλλιά
 • Ρίχνει την χοληστερίνη
 • Καταπολεμά την ακμή
 • Ενισχύει τα εύθραυστα νύχια
 • Εμποδίζει τον διαβήτη
 • Ενυδατώνει το δέρμα
 • Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου
 • Αναπλάθει τα ξηρά / σκασμένα άκρα
 • Διευκολύνει την πέψη
 • Συμβάλλει στη μείωση της επίδρασης του αλκοόλ
 • Κινητοποιεί το έντερο

Ελαιόλαδο και φαινόλες: O ρόλος της ελαιασίνης

Το Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς για την Υγεία (World Olive Center for Health), και η εταιρεία E-LA-WON ανακοίνωσαν τη δημοσίευση της πρώτης μελέτης Ελλήνων και Ισπανών ερευνητών σχετικά με την ευεργετική επίδραση των φαινολικών συστατικών του ελαιολάδου στο ζωικό πειραματικό μοντέλο της σκλήρυνσης κατά πλάκας η οποία δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Antioxidants με τίτλο: «Oleacein attenuates the pathogenesis of experimental autoimmune encephalomyelitis through both antioxidant and anti-inflammatory effects / Η ελαιασίνη μειώνει την παθογένεση της πειραματικής αυτοάνοσης εγκεφαλομυελίτιδας μέσω αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους δράσης».

Η ομάδα των συγγραφέων Beatriz Gutierrrez-Miranda, Isabel Gallardo, Isabel Cabero, Yolanda Alvarez, Marita Hernandez, Maria Luisa Nieto (Ινστιτούτο Βιολογίας και Μοριακής Γενετικής του Βαγιαδολίδ, Ισπανία), Ελένη Μέλλιου και Προκόπης Μαγιάτης (Φαρμακευτική ΕΚΠΑ, Ελλάδα) απέδειξαν για πρώτη φορά ότι το φυσικό δραστικό συστατικό του ελαιολάδου, ελαιασίνη, μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη της αυτοάνοσης εγκεφαλομυελίτιδας δίνοντας πολλές ελπίδες για την ενδεχόμενη ευεργετική δράση του συστατικού αυτού στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας στους ανθρώπους.

Η ελαιασίνη είναι ένα φαινολικό συστατικό του ελαιολάδου πρώιμης συγκομιδής, το οποίο διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Στα πλαίσια της μελέτης, διερευνήθηκαν εκατοντάδες διαφορετικά ελαιόλαδα και επιλέχθηκε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο E-LA-WON από ποικιλία Κουτσουρελιά και Κορωνέικη (Βόρεια Πελοπόννησος) ως μια από τις καλύτερες πρώτες ύλες για την απομόνωση καθαρής ελαιασίνης.

Η ουσία χορηγήθηκε σε πειραματόζωα σε ενέσιμη μορφή και διερευνήθηκε η επίδραση της στα κύρια κλινικά-παθολογικά χαρακτηριστικά της πειραματικής αυτοάνοσης εγκεφαλομυελίτιδας, ενός ζωικού μοντέλου που μιμείται την ανθρώπινη σκλήρυνση κατά πλάκας, συμπεριλαμβανομένης της παράλυσης, της απομυελίνωσης, της φλεγμονής του κεντρικού νευρικού συστήματος και του οξειδωτικού στρες. Η θεραπεία με ελαιασίνη μείωσε αποτελεσματικά την κλινική βαθμολογία και τα τυπικά ιστολογικά συμπτώματα της εγκεφαλομυελίτιδας, την έκφραση των προ-φλεγμονωδών κυτοκινών, τη σύνθεση προφλεγμονωδών μεσολαβητών καθώς και το οξειδωτικό στρες. Συνολικά, τα αποτελέσματά της μελέτης έδειξαν ότι η ελαιασίνη έχει νευροπροστατευτική δράση στο ΚΝΣ ποντικών με εγκεφαλομυελίτιδα, αναδεικνύοντας αυτό το φυσικό συστατικό του ελαιολάδου ως πολλά υποσχόμενο ευεργετικό παράγοντα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Έτσι, ανοίγεται ο δρόμος για τη μελέτη της επίδρασης του υψηλού φαινολικού ελαιολάδου στη σκλήρυνση κατά πλάκας σε ανθρώπους, η οποία είναι ήδη σε εξέλιξη και σύντομα αναμένονται περισσότερα αποτελέσματα.

Η καθημερινή κατανάλωση εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδο πρώιμης εσοδείας – αγουρέλαιο με πιστοποιημένη υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες και ιδίως σε ελαιασίνη, αποτελεί ασπίδα προστασίας του κεντρικού νευρικού συστήματος και πιθανότατα μπορεί να προστατεύσει από την επιδείνωση των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Η ευεργετική επίδραση της δραστικής ουσίας ελαιασίνη, προερχόμενης από το ελαιόλαδο έχει κατοχυρωθεί με διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και σύντομα αναμένεται η κυκλοφορία της σε φαρμακευτική μορφή κάψουλας για όσους δεν μπορούν να καταναλώνουν ελαιόλαδο καθημερινά μέσω της διατροφής τους.

Η χορηγός εταιρεία του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου από το οποίο απομονώθηκε η δραστική ουσία ελαιασίνη ήταν η E-LA-WON της οικογένειας Ιωάννη Καμπούρη και των συνεργατών. Η μελέτη υποστηρίχθηκε οικονομικά από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς για την Υγεία (World Olive Center for Health) μέσα από τις συνδρομές και τις δωρεές εκατοντάδων μελών του από όλο τον κόσμο.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2021, 20:12