Ζήσης Ψάλλας

Μέχρι σήμερα, ένας αυξανόμενος αριθμός in vivo και in vitro μελετών έχει δείξει τα ευεργετικά αποτελέσματα των μανιταριών στην υγεία. Φαίνεται πως αυτή η τροφή είναι αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδης και ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπρόσθετα, τα μανιτάρια έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Τα in vivo και τα in vitro στοιχεία έχουν δείξει ότι τα μανιτάρια έχουν τη δυνατότητα να αποτρέψουν διάφορα είδη καρκίνων (π.χ. του μαστού, της ουροδόχου κύστης, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα και του προστάτη.

Τα εκχυλίσματα μανιταριών όπως τα Agaricus blazei Murill, Agaricus bisporus, Trametes versicolor, Cordyceps militaris και Coprinus comatus, έχει αναφερθεί ότι αναστέλλουν τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό σε ανθρώπινες κυτταρικές σειρές καρκίνου του προστάτη και περιορίζουν την ογκογόνο εξέλιξη.

Τώρα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Ιnternational Journal of Cancer διαπίστωσε μια αντίστροφη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης μανιταριών και της ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη μεταξύ των μεσήλικων και των ηλικιωμένων Ιαπώνων, γεγονός που υποδηλώνει ότι η τακτική πρόσληψη μανιταριών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά 36.499 άνδρες ηλικίας 40 έως 79 ετών οι οποίοι συμμετείχαν στη Μελέτη Miyagi Cohort το 1990 και στη μελέτη Ohsaki το 1994 παρακολουθήθηκαν για μια διάμεση περίοδο 13,2 ετών.

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, το 3,3% των συμμετεχόντων ανέπτυξε καρκίνο του προστάτη.

Σε σύγκριση με την κατανάλωση μανιταριών λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα, η κατανάλωση μία ή δύο φορές την εβδομάδα συσχετίστηκε με 8% χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη. Η κατανάλωση τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα συσχετίστηκε με 17% χαμηλότερο κίνδυνο.

«Δεδομένου ότι οι πληροφορίες για τα είδη μανιταριών δεν συλλέχθηκαν, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποια συγκεκριμένα μανιτάρια συνέβαλαν στα ευρήματά μας. Επίσης, ο μηχανισμός των ευεργετικών επιδράσεων των μανιταριών στον καρκίνο του προστάτη παραμένει αβέβαιος», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Shu Zhang, της Σχολής Δημόσιας Υγείας Πανεπιστημίου Tohoku, στην Ιαπωνία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης