Θάνος Ξυδόπουλος

Υπάρχει πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος επικίνδυνων καρδιακών προβλημάτων σύντομα μετά το πρώτο εγκεφαλικό επεισόδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για περισσότερα από 93.000 άτομα ηλικίας 66 ετών και άνω στο Οντάριο του Καναδά. 

Κανένα από τα άτομα δεν είχε εμφανή καρδιακή νόσο. Ωστόσο, έπειτα από ένα πρώτο εγκεφαλικό επεισόδιο, ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακού επεισοδίου, όπως καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια ή καρδιαγγειακός θάνατος, 30 ημέρες αργότερα, ήταν 25 φορές υψηλότερος στις γυναίκες και 23 φορές υψηλότερος στους άνδρες.

Έναν χρόνο έπειτα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, οι άνδρες και οι γυναίκες εξακολουθούσαν να έχουν διπλάσιο κίνδυνο να υποστούν σοβαρό καρδιακό επεισόδιο σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που δεν είχαν εγκεφαλικό επεισόδιο, διαπίστωσε η μελέτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι γιατροί είχαν υποψιαστεί ότι η σύνδεση σχετίζεται με παράγοντες κινδύνου που μοιράζονται μεταξύ της καρδιακής νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης ή το κάπνισμα.

Παρόλο που η μελέτη δεν διαπίστωσε διαφορές στον κίνδυνο εμφάνισης μετα-εγκεφαλικού επεισοδίου μεταξύ γυναικών και ανδρών, προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι οι άνδρες έχουν οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να έχουν κρυφή καρδιακή νόσο, ανέφερε ο Sposato. Αυτό υποδηλώνει ότι διαφορετικοί μηχανισμοί μπορεί να λειτουργούν στους άνδρες και στις γυναίκες, είπε.

Η δρ Cheryl Bushnell, καθηγήτρια νευρολογίας στο Wake Forest School of Medicine, χαρακτήρισε το επίπεδο κινδύνου που αποκαλύφθηκε από τη μελέτη «εντυπωσιακό». 

Αναφερόμενος στις πιθανές συνδέσεις, ο Sposato είπε ότι η καρδιά και ο εγκέφαλος μοιράζονται βαθιές νευρολογικές συνδέσεις. Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι η εγκεφαλική βλάβη από εγκεφαλικά επεισόδια και άλλες αιτίες μπορεί να προκαλέσει καρδιακή βλάβη.

Εάν οι επιστήμονες μπορούσαν να «ξεκλειδώσουν» τους τρόπους με τους οποίους ένα εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλεί καρδιακά προβλήματα, αυτό θα οδηγούσε σε νέες ιδέες για το πώς να αποτραπούν τα τελευταία.

Εν τω μεταξύ, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να γνωρίζουν τον κίνδυνο και να «παρακολουθούν πολύ ενεργά» για στεφανιαία συμπτώματα ή κρυμμένες καρδιακές παθήσεις σε άτομα που πρόσφατα είχαν εγκεφαλικά επεισόδια, «επειδή αυτό μπορεί να είναι ένας άλλος τρόπος πρόληψης καρδιαγγειακών επεισοδίων».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Stroke».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης