Ζήσης Ψάλλας

Σε μια διεθνή μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Bergen στη Νορβηγία, οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν κατά πόσο το υπερβολικό βάρος των ενηλίκων (Δείκτης Μάζας Σώματος πάνω από 25) και η παχυσαρκία (ΔΜΣ πάνω από 30) αυξάνουν τον κίνδυνο διαφόρων τύπων καρκίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη έδειξε ότι αν είσαστε υπέρβαροι πριν από την ηλικία των 40 ετών, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου αυξάνεται:

  • 70% για τον καρκίνο του ενδομητρίου.
  • 58% για καρκίνο των νεφρών στους άνδρες.
  • 29% για τον καρκίνο του εντέρου.
  • 15% για όλους τους καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία (και στα δύο φύλα).

«Η παχυσαρκία είναι ένας καθιερωμένος παράγοντας κινδύνου για διάφορους καρκίνους. Σε αυτή τη μελέτη βρήκαμε το βαθμό, το χρόνο και τη διάρκεια του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας σε σχέση με τον κίνδυνο καρκίνου», είπε ο καθηγητής Tone Bjørge στο Τμήμα Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, του Πανεπιστημίου του Bergen.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη μελέτη, οι ερευνητές περιέλαβαν ενήλικες με δύο ή περισσότερες μετρήσεις, που ελήφθησαν με διαφορά τουλάχιστον τρία χρόνια μεταξύ τους και πριν από τη διάγνωση του καρκίνου. Κατά μέσο όρο, τα άτομα παρακολουθήθηκαν για 18 χρόνια.

Οι παχύσαρκοι (ΔΜΣ άνω των 30 ετών) κατά την πρώτη και την δεύτερη υγειονομική εξέταση είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που είχαν φυσιολογικό ΔΜΣ. «Ο κίνδυνος αυξήθηκε κατά 64% για τους άνδρες συμμετέχοντες και κατά 48% για τις γυναίκες», είπε ο Bjørge.

«Το βασικό μας μήνυμα είναι η αποτροπή της αύξησης του σωματικού βάρους. Αυτό μπορεί να αποτελέσει σημαντική στρατηγική δημόσιας υγείας για τη μείωση του κινδύνου για καρκίνο», είπε ο Bjørge.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία για 220.000 άτομα από τη μελέτη Me-Can, με συμμετέχοντες από τη Νορβηγία, τη Σουηδία και την Αυστρία. Τα δεδομένα από τις εξετάσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών για το ύψος και το βάρος, συνδέθηκαν με άλλα δεδομένα από τα εθνικά μητρώα καρκίνου. Από τους συμμετέχοντες, 27.881 άτομα διαγνώστηκαν με καρκίνο κατά τη διάρκεια παρακολούθησης, εκ των οποίων 9.761 (35%) σχετίζονταν με την παχυσαρκία.

Πηγή: BMI and weight changes and risk of obesity-related cancers: a pooled European cohort study.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης