Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Munster της Γερμανίας ο περιορισμός των θερμίδων μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη των ηλικιωμένων αντρών και γυναικών. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που μείωσαν την πρόσληψη θερμίδων κατά 30% περίπου, είχαν καλύτερη επίδοση σε τεστ μνήμης 3 μήνες μετά.
Στο παρελθόν έγιναν έρευνες σε ποντίκια και έδειξαν ότι η μνήμη τους βελτιώθηκε όταν η διατροφή τους περιείχε λιγότερες θερμίδες και μη κορεσμένα λιπαρά οξέα.
Όσον αφορά τους ανθρώπους, η ερευνητική ομάδα χώρισε 50 άτομα, φυσιολογικού βάρους έως υπέρβαρα -και παχύσαρκα- με μέση ηλικία τα 60 έτη, σε τρεις ομάδες. Μια ομάδα περιόρισε κατά 30% την ποσότητα θερμίδων που κατανάλωνε, η δεύτερη αύξησε την κατανάλωση μη κορεσμένων λιπαρών οξέων κατά 20% και η τρίτη δεν έκανε αλλαγές.
Μετά από τρεις μήνες, η ομάδα που περιόρισε την πρόσληψη θερμίδων είδε κατά μέσο όρο αύξηση 20% στο σκορ προφορικής μνήμης ενώ στις δυο άλλες ομάδες δεν προέκυψαν σημαντικές αλλαγές στην απόδοση, όσον αφορά τη μνήμη.
Οι ερευνητές, επίσης διαπίστωσαν ότι η βελτίωση στη μνήμη των ανθρώπων που ανήκαν στην ομάδα που περιόρισε τις θερμίδες σχετίστηκε με πτώση της ινσουλίνης και δεικτών φλεγμονής του οργανισμού και ότι αυτές οι αλλαγές ήταν πιο έντονες στα άτομα που παρέμειναν πιστότερα στη διατροφή περιορισμού των θερμίδων.

