Θάνος Ξυδόπουλος

Μπορούμε να αυξήσουμε την πιθανότητα να είμαστε υγιείς και να προφυλάξουμε τους συνανθρώπους μας κάνοντας κάτι απλό: πλένοντας καλά τα χέρια μας. Αυτό μειώνει τα ποσοστά μόλυνσης από ιούς και βακτήρια κατά 30%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε πολιτισμούς όπου η κατανάλωση του φαγητού είναι κυρίως με τα χέρια, παρά με μαχαιροπίρουνα ή ξυλάκια, οι μολύνσεις είναι πιο πιθανές. Δεν είναι κάτι που συζητείται ευρύτερα, αλλά το πλύσιμο των χεριών μειώνει τα κατάλοιπα των κοπράνων που βρίσκονται στα χέρια μας.

Πολλοί τύποι ιών και βακτηρίων διασκορπίζονται στο περιβάλλον μέσω της κοπρανοστοματικής οδού.

Όταν οι άνθρωποι δεν πλένουν τα χέρια τους μετά την μετάβαση στην τουαλέτα και στη συνέχεια αγγίζουν είτε τον εαυτό τους είτε ένα άλλο άτομο ή μια επιφάνεια μπορούν να μεταδώσουν μια λοίμωξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο άνθρωπος στο έντερό του έχει περίπου 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια και για κάθε 1 γραμμάριο περιττωμάτων εκκρίνουμε 1 εκατομμύριο βακτήρια. Επίσης η ανοικτή αφόδευση είναι πιθανόν να οδηγεί σε βακτήρια που μολύνουν τους ανθρώπους μέσω του φαγητού ή του νερού.

Τα παθογόνα μπορούν να μεταφερθούν από τα κόπρανα στα χέρια ή αντικείμενα κοινής χρήσης και επιφάνειες όπου παρασκευάζονται φαγητά. Ακριβώς γι’ αυτό πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας καλά με σαπούνι κάθε φορά πριν το φαγητό. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι σε κάθε χρονική στιγμή, βακτήρια κοπράνων βρίσκονται στο 26% των χεριών, στο 17% των κινητών τηλεφώνων και στο 14% των χαρτονομισμάτων.  

Τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου Νόσων και πρόληψη (CDC) συνιστά το πλύσιμο των χεριών για 20 δευτερόλεπτα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που πλένουν τα χέρια τους δεν το κάνουν αρκετά καλά για να αφαιρεθούν όλα τα βακτηρίδια. Μια μελέτη σε μια πόλη των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι, ενώ 67% των ανθρώπων πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι μετά τη μετάβαση στην τουαλέτα, μόνο το 5% πλένονται αρκετά καλά για να αφαιρούνται όλα τα βακτηρίδια. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης