Ζήσης Ψάλλας

Μελέτη ανακάλυψε ότι η ενδοφλέβια θεραπεία με βιταμίνη C μείωσε τη θνησιμότητα στους σηπτικούς ασθενείς από 46% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου σε 30% στην ομάδα της βιταμίνης C σε μια διάρκεια 28 ημερών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή η θεραπεία θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο φροντίζουμε τους ασθενείς με σηψαιμία. Μπορεί να βρήκαμε μια θεραπεία διάσωσης» δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας Alpha Α. Fowler, καθηγητής στο τμήμα πνευμονικής νόσου και κρίσιμης ιατρικής στο Virginia Commonwealth University.

Σχεδιασμένη για να μελετήσει την επίδραση της βιταμίνης C στην ανεπάρκεια οργάνων, μια κοινή επιπλοκή της σηψαιμίας που συχνά οδηγεί στον θάνατο, η μελέτη CITRIS-ALI έδειξε ότι οι ασθενείς που έλαβαν ενδοφλέβια βιταμίνη C έμειναν λιγότερες ημέρες στη μονάδα εντατικής θεραπείας και συνολικά στο νοσοκομείο.

«Κάναμε αυτήν τη δοκιμή φάσης ΙΙ, για να διερευνήσουμε αν η βιταμίνη C είναι μια πιο αποτελεσματική θεραπεία για την αποτυχία οργάνων από το σημερινό πρότυπο φροντίδας για σήψη» δήλωσε ο Fowler. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά μέσο όρο, οι ασθενείς στην ομάδα της βιταμίνης C πέρασαν τρεις ημέρες λιγότερες στη ΜΕΘ (επτά ημέρες σε σύγκριση με 10) μέχρι την 28η ημέρα και μία εβδομάδα λιγότερο στο νοσοκομείο (15 ημέρες έναντι 22) μέχρι την 60ή ημέρα, σε σχέση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Η σηψαιμία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για το κόστος αναπηρίας, θανάτου και υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ και παγκοσμίως. Οι ασθενείς με σήψη αντιπροσώπευαν 23,7 δισεκατομμύρια δολάρια στο νοσοκομειακό κόστος των ΗΠΑ το 2013 μόνο, σύμφωνα με το Agency for Healthcare Research and Quality.

«Η φροντίδα ενός σηπτικού ασθενούς στη ΜΕΘ κοστίζει δεκάδες χιλιάδες δολάρια την ημέρα» δήλωσε ο Fowler. 

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο «Journal of the American Medical Association». 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης