Ζήσης Ψάλλας

Τα πλούσια γεύματα θα μπορούσαν να μας βάλουν όλους σε κίνδυνο μετά τα Χριστούγεννα, προειδοποιεί ένας κορυφαίος ειδικός σε τεστ υγείας. Τα μέσα επίπεδα LDL (“κακής”) χοληστερόλης έχουν αποδειχθεί ότι είναι έως και 20% υψηλότερα τις επόμενες εβδομάδες μετά τα Χριστούγεννα από ό,τι άλλες εποχές του χρόνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Δρ. Quinton Fivelman επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος στο Ιατρικό Εργαστήριο του Λονδίνου, λέει: «Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) αυξάνεται κατά 20% τις ημέρες που ακολουθούν τα Χριστούγεννα. Αυτό οφείλεται στην ποσότητα των πλούσιων τροφών που περιέχουν κρέμα και βούτυρο που τρώμε κατά τη διάρκεια των εορτών. Ένα άλμα 20% στο επίπεδο της LDL χοληστερόλης είναι προφανώς ανησυχητικό. Τα συνεχώς υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορούν να προκαλέσουν απόφραξη των αρτηριών, οδηγώντας σε στεφανιαία νόσο, καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ελέγχουμε τα επίπεδα χοληστερόλης μας για να βεβαιωθούμε ότι δεν έχουν ανέβει στα ύψη τα Χριστούγεννα και να μειώσουμε φαγητά όπως κέικ και τυριά, έως ότου τα επίπεδα χοληστερόλης επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα».

Δανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης εντόπισαν για πρώτη φορά αυτή την άνοδο μετά τα Χριστούγεννα σε μια μελέτη 2.500 ατόμων το 2018. Οι Δανοί, όπως και πολλοί άλλοι, λατρεύουν τα χριστουγεννιάτικα ψητά και τα κρεμώδη γλυκά τους. Η δημοσίευση αποκάλυψε ότι ο κίνδυνος αυξημένης χοληστερόλης είναι έξι φορές υψηλότερος μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης είναι προσωρινά, με τις πρωτοχρονιάτικες δίαιτες και τα προγράμματα φυσικής κατάστασης που ακολουθούν μετά τις γιορτές.

Η δανική έρευνα έδειξε επίσης ότι οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα δεν θα πρέπει να κάνουν μία μέτρηση των επιπέδων χοληστερόλης στις αρχές Ιανουαρίου για να δημιουργήσουν ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο θεραπείας με βάση αυτή την μέτρηση. Διότι τα επίπεδα μπορεί να είναι τεχνητά υψηλά αυτή την περίοδο λόγω του υπερβολικού φαγητού. Είναι καλύτερο να καθορίσετε τα μέσα επίπεδα χοληστερόλης με βάση τις χειμερινές όσο και τις καλοκαιρινές εξετάσεις σας. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν είναι όλη η χοληστερόλη που κυκλοφορεί στο αίμα σας κακή. Η HDL χοληστερόλη θεωρείται καλή επειδή είναι αυτή που απομακρύνεται από τις αρτηρίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης