Ζήσης Ψάλλας

Τοξικές ουσίες που διαρρέουν από το έντερο μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία των λιποκυττάρων και να οδηγήσουν σε παχυσαρκία, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη μια διεθνούς ομάδας ερευνητών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ουσίες που ονομάζονται ενδοτοξίνες είναι θραύσματα βακτηρίων στα έντερα μας. Ενώ αποτελούν ένα φυσιολογικό μέρος του οικοσυστήματος του πεπτικού συστήματος, αυτά τα μικροβιακά υπολείμματα μπορεί να προκαλέσουν σημαντική βλάβη στο σώμα εάν βρουν το δρόμο προς την κυκλοφορία του αίματος.

Οι ερευνητές ήθελαν να εξετάσουν την επίδραση των ενδοτοξινών στα ανθρώπινα λιποκύτταρα. Ανακάλυψαν ότι οι βασικές διαδικασίες που συνήθως βοηθούν στον έλεγχο της συσσώρευσης λίπους επηρεάζονται από τις ενδοτοξίνες.

«Τα θραύσματα μικροβίων του εντέρου που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος μειώνουν τη φυσιολογική λειτουργία των λιποκυττάρων και τη μεταβολική τους δραστηριότητα, η οποία επιδεινώνεται με την αύξηση βάρους, συμβάλλοντας σε αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2», ανέφερε ο μοριακός βιολόγος Mark Christian από το Πανεπιστήμιο Nottingham Trent στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη μελέτη συμμετείχαν 156 άτομα, 63 από τα οποία ταξινομήθηκαν ως παχύσαρκα και 26 που είχαν υποβληθεί σε βαριατρική επέμβαση για παχυσαρκία -μια διαδικασία όπου το μέγεθος του στομάχου μειώνεται για να περιοριστεί η πρόσληψη τροφής. Δείγματα από αυτούς τους συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε επεξεργασία στο εργαστήριο καθώς η ερευνητική ομάδα εξέτασε δύο διαφορετικούς τύπους λιποκυττάρων, που περιγράφονται ως λευκά και καφέ.

Τα λευκά λιποκύτταρα αποθηκεύουν λιπίδια σε μεγαλύτερους όγκους. Τα καφέ λιποκύτταρα διασπούν το λίπος χρησιμοποιώντας τα πολυάριθμα μιτοχόνδριά τους, όταν το σώμα είναι κρύο και χρειάζεται ζεστασιά. Κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, το σώμα μπορεί να κάνει τα λευκά λιποκύτταρα που αποθηκεύουν λιπίδια να συμπεριφέρονται σαν καφέ λιποκύτταρα που καίνε λιπίδια. Αυτή η διαδικασία αμαύρωσης είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και εάν οι επιστήμονες μάθουν περισσότερα για το πώς λειτουργεί και πώς να την ελέγξουν, ανοίγονται περισσότερες πιθανές θεραπείες για την παχυσαρκία.

Η μελέτη έδειξε ότι οι ενδοτοξίνες μείωσαν την ικανότητα του σώματος να μετατρέπει τα λευκά λιποκύτταρα σε καφέ. «Οι ενδοτοξίνες από το έντερο μειώνουν τη μεταβολική δραστηριότητα των λιποκυττάρων και την ικανότητά τους να μετατρέπονται σε καφέ λιπώδη κύτταρα, κάτι που μπορεί να είναι χρήσιμο για να βοηθήσει στην απώλεια βάρους», είπε ο Christian.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο BMC Medicine.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης