Πώς βρέθηκε το τεράστιο τάνκερ μια ανάσα... από την παραλία του Ηρακλείου

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2018, 17:06
Πώς βρέθηκε το τεράστιο τάνκερ μια ανάσα... από την παραλία του Ηρακλείου
Εύλογα ερωτήματα προκύπτουν για το τεράστιο δεξαμενόπλοιο "Gaslog Saratoga", σημαίας Βερμούδων, ελληνικών συμφερόντων, το οποίο χθες αργά τη νύχτα, βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές του Ηρακλείου, ενώ σύμφωνα με τους κανόνες ναυτιλίας, θα έπρεπε θα πλέει αρκετά μίλια μακριά από αυτές.

Το τάνκερ που μεταφέρει 150.000 κυβικά μεθάνιο, έχει πλήρωμα 31 άτομα, εκ των οποίων 10 Έλληνες, προσάραξε έξω από λιμάνι, προκαλώντας συναγερμό στο Λιμεναρχείο Ηρακλείου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Έλληνας καπετάνιος, υποστήριξε ότι προσέγγισε το λιμάνι για να παραλάβει πιστοποιητικό υγειονομικής φύσεως από τον πράκτορα, αλλά και για να εναποθέσει απορρίμματα. Απαντήσεις ωστόσο πρέπει να δοθούν για το πως ένα τόσο καινούριο πλοίο, που κατασκευάστηκε το 2014, εξοπλισμένο με τα πλέον σύχρονα συστήματα, βρέθηκε μια ανάσα από την παραλία του Ηρακλείου στον Κόλπο του Δερματά!

Οι πρωτες εκτιμήσεις δείχνουν βλάβη στα όργανα, κάτι που θα πιστοποιηθεί όταν ολοκληρωθεί η προανάκριση.

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε υποβρύχια επιθεώρηση που έδειξε ότι το πλοίο είναι "καθαρό" και δεν προκλήθηκε πρόβλημα από την προσάραξη.

Το δεξαμενόπλοιο είχε αποπλεύσει από το Χιούστον των Ηνωμένων Πολιτειών με προορισμό το λιμάνι Αλί Αγά της Τουρκίας, με ενδιάμεσο σταθμό το Ηράκλειο.

Δείτε το βίντεο του Νίκου Σαράντου από την επιχείρηση αποκόλλησης:


Η ανακοίνωση του Λιμενικού:

Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Ηρακλείου, βραδινές ώρες χθες, για περιστατικό προσάραξης του Δ/Ξ-LNG “GASLOG SARATOGA” σημαίας Βερμούδες, στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου Δερματά Ηρακλείου, με τριάντα ένα (31) μέλη πληρώματος, εκ των οποίων δέκα (10) ημεδαποί και είκοσι ένας (21) αλλοδαποί, όλοι καλά στην υγεία τους.

Το εν λόγω πλοίο, είχε αποπλεύσει από τον λιμένα “SABINE PASS” των ΗΠΑ με τελικό προορισμό την Τουρκία, έμφορτο με 150.080 Μ3 LNG (μεθάνιο).

Άμεσα υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, στην περιοχή κατέπλευσαν προς τυχόν παροχή συνδρομής, δύο (02) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πέντε (05) Ρ/Κ, ένα (01) πλοιάριο και μία (01) πλοηγίδα του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ από ξηράς έσπευσε ένα (01) περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Σε διενεργούμενη υποβρύχια αυτοψία από ιδιώτη δύτη διαπιστώθηκε ότι το πλοίο προσάραξε σε αμμώδη βυθό, περίπου 330 μέτρα από την ακτή, χωρίς να παρατηρηθεί εισροή υδάτων ή θαλάσσια ρύπανση.

Το “GASLOG SARATOGA”, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, αποκολλήθηκε ασφαλώς με την συνδρομή των ανωτέρω ρυμουλκών και στη συνέχεια αγκυροβόλησε συνοδεία περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛΑ.ΚΤ. και Ρ/Κ βόρεια του λιμένα Ηρακλείου.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου που διενεργεί την προανάκριση απαγορεύτηκε ο απόπλους του “GASLOG SARATOGA” μέχρι την προσκόμιση πιστοποιητικού διατήρησης κλάσης από τον παρακολουθούντα το πλοίο νηογνώμονα.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2018, 17:07