Επιμέλεια: Περικλής Χαλάτσης

Η σουηδική εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων υψηλών επιδόσεων ανακοίνωσε πρόσφατα έναν εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο. Δεδομένου ότι η κλιματική ουδετερότητα απαιτεί αναθεώρηση της παραδοσιακής προσέγγισης, καινοτομίες και εκθετικές τεχνολογίες, χρειάζεται  χρόνος αλλά κα σοβαρές επενδύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος της Polestar είναι να δημιουργήσει το πρώτο πραγματικά ουδέτερο κλιματικά αυτοκίνητο μέχρι το 2030. Η εταιρεία με το Polestar 0 project, αντί να κάνει χρήση παραδοσιακών μεθόδων στην κατασκευή αυτοκινήτων και στη συνέχεια να φυτεύει δέντρα για να αντισταθμίσει το CO2e1,  θα μειώσει τις εκπομπές άνθρακα. Για να γίνει αυτό σωστά και να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα θα πρέπει να έχει σοβαρή συνεργασία σε όλη τη διαδικασία εξέλιξης και την αλυσίδα εφοδιασμού,από τους προμηθευτές έως τους διανομείς.

Η αντιστάθμιση όπως ισχυρίζονται οι περιβαλλοντολόγοι, δεν είναι βιώσιμη σε βάθος χρόνου. Πρέπει να δοθούν απαντήσεις σε πάρα πολλά ερωτήματα. Και το βασικότερο είναι πως θα πετύχουν την μακροπρόθεσμη ικανότητα αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα από τα δάση και το έδαφος.

Όπως γνωρίζετε, ένα  δάσος επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Πρώτος παράγοντας είναι η υλοτομία. Ένας δεύτερος είναι η κλιματική αλλαγή. Ας μην παραβλέπουμε  τις εκατοντάδες καταστροφές δασών από τις πυρκαγιές. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τόμας Ίνγκενλατ Διευθύνων Σύμβουλος της Polestar γνωρίζει πολύ καλά ότι οι  καταναλωτές αποτελούν τεράστια κινητήριο δύναμη για τη μετάβαση σε μία βιώσιμη οικονομία.

Για να είναι ενημερωμένοι και να παίρνουν ηθικές αποφάσεις, χρειάζεται να τους παρέχονται τα κατάλληλα εργαλεία. Αυτό κάνει τα πράγματα πολύ ξεκάθαρα.Το Polestar 2 βγαίνει από τις πύλες του εργοστασίου έχοντας ένα ορισμένο αποτύπωμα άνθρακα. 

O Δ.Σ  της Polestar είπε: «Το 2030, θέλουμε να παρουσιάσουμε ένα αυτοκίνητο που δεν θα έχει κανένα αποτύπωμα άνθρακα. Πιέζοντας τους εαυτούς μας να δημιουργήσουν ένα απολύτως ουδέτερο κλιματικά αυτοκίνητο, αναγκαζόμαστε να φτάσουμε πιο μακριά από αυτό που είναι εφικτό σήμερα.Πρέπει να τα αμφισβητήσουμε όλα, να καινοτομήσουμε και να στραφούμε προς τις εκθετικές τεχνολογίες καθώς σχεδιάζουμε με στόχο το μηδέν».

Η επικεφαλής βιωσιμότητας στην Polestar, Φρεντρίκα Κλάρεν  δήλωσε: «Είμαστε ηλεκτρική εταιρεία, επομένως δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για κινητήρες εσωτερικής καύσης που παράγουν τοξικές εκπομπές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η δουλειά μας έχει τελειώσει. Τώρα εργαζόμαστε για να εξαλείψουμε όλες τις εκπομπές που προέρχονται από την παραγωγή.

Η εποχή που ζούμε είναι ιστορική και συναρπαστική για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, μία ευκαιρία να αδράξουν την στιγμή, να βελτιωθούν και να τολμήσουν να υλοποιήσουν το όνειρο των κλιματικά ουδέτερων, κυκλικών και όμορφων αυτοκινήτων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης