Για την απόφασή του να αναστείλει τη συμμετοχή του στις συνομιλίες για το Κυπριακό, μετά τις «τουρκικές προκλήσεις» στην κυπριακή ΑΟΖ, ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και την Ουάσιγκτον ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ, Στέφαν Ντούζαρικ, ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε με επιστολή που απέστειλε στον Μπαν Κι-Μουν για την απόφασή του να μη παραστεί στη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, που είχε οριστεί για αύριο Πέμπτη, στη Λευκωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Ντούζαρικ ανέφερε επίσης ότι ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε έφθασε την Τρίτη στην Κύπρο προκειμένου να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους δυο ηγέτες, τους διαπραγματευτές, ηγέτες πολιτικών κομμάτων και άλλους παράγοντες στο νησί και να συζητήσει μαζί τους το πώς θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Ενήμερη για τις εξελίξεις στην Κύπρο είναι και η Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο κ. Αναστασιάδης είχε την Τρίτη τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Ουίλιαμ Μπερνς, με τον οποίο συζήτησε τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της «τουρκικής προκλητικότητας».

Με βάση τη διπλωματική ενημέρωση, ο κ. Μπερνς επέκρινε την στάση της Άγκυρας και ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επιδειχτεί ψυχραιμία από πλευράς Λευκωσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης