Ενώπιον του δικαστηρίου της Λάρνακας οδηγήθηκε το πρωί της Τετάρτης ο 59χρονος Σεϊφέλ-Ντιν Μουσταφά-Εμάν, δράστης της αεροπειρατείας που σημειώθηκε την Τρίτη σε αεροσκάφος των αιγυπτιακών αερογραμμών, το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο από την Αλεξάνδρεια προς το Κάιρο.

Όπως μεταδίδουν τα κυπριακά Μέσα, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε διάταγμα κράτησης οκτώ ημερών και ο Αιγύπτιος οδηγήθηκε στις Κεντρικές Φυλακές. Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο, η κράτηση του 59χρονου που ανάγκασε τον κυβερνήτη του αεροπλάνου να το προσγειώσει στην Κύπρο αποφασίστηκε προκειμένου να διευκολυνθεί το ανακριτικό έργο της αστυνομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει αφορούν σε:

● πειρατεία
● παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών
● απαγωγή προσώπων με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό
● απειλή βιαιοπραγίας
● απειλή
● απόπειρα πρόκλησης σωματικής βλάβης με εκρηκτικές ύλες
● απερίσκεπτες και αμελείς πράξεις
● αδικήματα κατά παράβαση του περί Πολιτικής Αεροπορίας νόμου
● αδικήματα κατά παράβαση του περί καταπολέμησης της τρομοκρατίας νόμου.

Κατά την έξοδό του από το δικαστήριο ο 59χρονος οδηγήθηκε σε περιπολικό της αστυνομίας για τη μεταφορά του στα κρατητήρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσα από το περιπολικό και κοιτάζοντας τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στον χώρο, ύψωσε το χέρι του σχηματίζοντας το σήμα της νίκης.

Τα κίνητρα του αεροπειρατή

Ο Σεϊφέλ-Ντιν Μουσταφά-Εμάν μιλώντας χθες στις κυπριακές Αρχές ισχυρίστηκε ότι ο λόγος που οδηγήθηκε στην αεροπειρατεία ήταν τα παιδιά του.

«Όταν κάποιος δεν έχει δει τη γυναίκα του για 24 χρόνια και θέλει να δει τη γυναίκα του και τα παιδιά του, και η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν τον αφήνει, τι πρέπει να κάνει;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δράστης στην κατάθεσή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το sigmalive, στη ζώνη του αεροπειρατή εντοπίστηκε άγνωστο υγρό, το οποίο θα σταλεί για εξετάσεις.

Το 1994 ο 59χρονος είχε απελαθεί από την Κύπρο και το όνομά του βρισκόταν στον κατάλογο των ατόμων στα οποία δεν επιτρέπεται η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Εικόνες από την προσαγωγή του αεροπειρατή στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας:

Μέχρι τώρα έχουν ληφθεί περισσότερες από 20 καταθέσεις και αναμένονται άλλες 40. Παράλληλα, θα ζητηθεί συνδρομή από τις αιγυπτιακές Αρχές για περαιτέρω εξετάσεις αλλά και την Interpol, προκειμένου να διευκρινιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο δράστης πέρασε όλους τους ελέγχους έχοντας όλα τα ανευρεθέντα αντικείμενα στην κατοχή του.

O 59χρονος παραδέχθηκε όλες τις πράξεις του, ενώ στην κατάθεσή του διατύπωσε διάφορους ισχυρισμούς, οι οποίοι διερευνώνται.

Η αεροπειρατεία σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης, στο αεροσκάφος της Egypt Air, που μετέφερε 56 επιβάτες και 16μελές πλήρωμα. Το αεροπλάνο εκτελούσε το δρομολόγιο Αλεξάνδρεια-Κάιρο, αλλά προσγειώθηκε στην Κύπρο και έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις ο αεροπειρατής άφησε ελεύθερους τους ομήρους, παραδόθηκε και συνελήφθη.

Ο δράστης είναι πρώην αξιωματικός του αιγυπτιακού στρατού και στην επιστολή που ζήτησε να διαβαστεί από την Κύπρια πρώην σύζυγό του περιλαμβάνονταν αιτήματα όπως η απελευθέρωση 63 γυναικών που κρατούνται στο Κάιρο.

Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι πρόκειται για άτομο με ασταθή προσωπικότητα, που κατάφερε ωστόσο με θήκες κινητών αντί εκρηκτικών στη ζώνη που φορούσε να προχωρήσει σε αεροπειρατεία.

Πηγή: sigmalive.com/philenews.com

Διαβάστε επίσης:

Η στιγμή που ο αεροπειρατής περνά την πύλη ελέγχου στο αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 29 Μαρτίου 2016

Αεροπειρατεία στη Λάρνακα: Οι ασάφειες, τα… γέλια και η δήλωση Αναστασιάδη πυροδότησαν σχόλια στον διεθνή Τύπο, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 29 Μαρτίου 2016

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης