Κύπρος: Στη Λευκωσία ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον

Κύπρος: Στη Λευκωσία ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον
Επαφές στη Λευκωσία με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, μετά το «ναυάγιο» του Μοντ Πελεράν, ξεκίνησε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Ο Βρετανός υπουργός, ο οποίος έφθασε στην Κύπρο χθες το βράδυ, συναντήθηκε νωρίς το πρωί σε πρόγευμα εργασίας με τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε στην οικία του Βρετανού ύπατου αρμοστή, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις για τη δυνατότητα επανέναρξης των συνομιλιών. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

Στη συνέχεια, ο Μπόρις Τζόνσον είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, μετά το πέρας της οποίας τόνισε πως το ζήτημα της επανέναρξης των συνομιλιών αφορά τον λαό της Κύπρου.

Ωστόσο, δήλωσε ότι είναι εντυπωσιασμένος από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις.

«Είμαστε εδώ για υποστήριξη και για να φανούμε όσο πιο χρήσιμοι μπορούμε» ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η αφοσίωση της Βρετανίας προς την Κύπρο παραμένει ισχυρή και τώρα και στο μέλλον.

«Μπορεί να εγκαταλείπουμε τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν εγκαταλείπουμε την Ευρώπη και η αφοσίωσή μας στην Κύπρο παραμένει πολύ ισχυρή. Είμαστε εδώ για την Κύπρο και τώρα και στο μέλλον» ανέφερε μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Τζόνσον προσέθεσε ότι είχε μια πολύ καλή συνάντηση και συζήτηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, και σημείωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση συγχαίρει τον ίδιο για την ηγεσία που έχει επιδείξει στο Κυπριακό.

Στη συνέχεια ο Βρετανός υπουργός είχε συνομιλίες στο Υπουργείο Εξωτερικών τόσο για το Κυπριακό όσο και για τις διμερείς σχέσεις και περιφερειακά ζητήματα.Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο κ. Τζόνσον είπε ότι εναπόκειται στις δύο πλευρές να αποφασίσουν τι είδους μελλοντικές διευθετήσεις επιθυμούν για την ασφάλεια της επανενωμένης Κύπρου.

«Παράλληλα, πιστεύουμε ότι είναι λογικό η συζήτηση να βλέπει τη μεγαλύτερη εικόνα και να εξετάζει το ευρύτερο πλαίσιο του σημερινού περιβάλλοντος ασφάλειας στην περιοχή» τόνισε.

Κατέστησε σαφές ότι το μήνυμα που μεταφέρει είναι πως «η διεθνής κοινότητα στηρίζει τους συνομιλητές και θέλουμε να δούμε αίσιο τέλος στη διαδικασία».

Τονίζοντας ότι η χώρα του έχει υποστηρικτικό ρόλο, ανέφερε πως είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια, «πάντα σε συνεννόηση με τους ηγέτες, εάν και όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο».

Ερωτηθείς για τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών είπε πως αυτές συμβάλλουν όχι μόνο στην ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και στη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής, ενώ επανέλαβε την προσφορά του Λονδίνου για παραχώρηση σχεδόν του ήμισυ του εδάφους των βάσεων σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού. «Η προσφορά εξακολουθεί να ισχύει» σημείωσε.Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας την επίσκεψη Τζόνσον στο πλαίσιο των γενικότερων προσπαθειών για λύση του Κυπριακού, υπογράμμισε ότι διαμορφώνεται μια τάση για συμμετοχή των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σε μια διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό.

Σημείωσε ότι η Ρωσία εξέφρασε δημοσίως την πρόθεσή της και η Γαλλία κινείται προς την ίδια κατεύθυνση, ενώ η Βρετανία θα συμμετάσχει ούτως ή άλλως ως εγγυήτρια δύναμη. «Διαμορφώνεται ένα κλίμα συμμετοχής των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σε μια ενδεχόμενη διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η Βρετανία έχει διατυπώσει σαφώς τη θέση πως δεν επιθυμεί να είναι εγγυήτρια δύναμη σε μια λύση του Κυπριακού, εάν δεν το ζητήσουν και τα δύο μέρη στην Κύπρο. «Αυτό είναι πολύ θετικό, δεδομένης και της θέσης της Ελλάδας ότι δεν επιθυμεί διατήρηση των εγγυητικών της δικαιωμάτων» ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016, 12:06