Όλες οι συναντήσεις των ηγετών είναι σημαντικές αλλά η αυριανή είναι κρίσιμη, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, λέγοντας ότι αυτό που είναι σημαντικό τώρα «είναι να αντιμετωπίσουμε τις τελευταίες εξελίξεις ώστε να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη που χάθηκε μεταξύ των κοινοτήτων».

Μιλώντας μετά από συνάντηση μιάμιση περίπου ώρας που είχε στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Έιντε είπε ότι ανεξάρτητα από το πόσο δημιουργικοί και αφοσιωμένοι είναι οι ηγέτες στο να αντιμετωπίσουν τα θέματα που εκκρεμούν, χρειάζεται να έχουν τη στήριξη των δύο κοινοτήτων, που πρέπει να εμπιστεύονται η μια την άλλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Γιατί εάν η Κύπρος πρόκειται να επανενωθεί, χρειάζεται η ελεύθερη βούληση των ανθρώπων που θα θεωρούν ότι να ζουν μαζί είναι καλύτερο από το να ζουν χωριστά. Και τώρα το κλίμα δεν είναι άριστο. Νομίζω ότι όλοι το βλέπουμε αυτό» ανέφερε ο κ. Έιντε.

«Υπάρχει ο ρόλος των ηγετών αλλά και ο ρόλος της ευρύτερης κοινωνίας που πρέπει να αντιμετωπίσουν το ζήτημα» ανέφερε και πρόσθεσε, «γιατί φτάσαμε μέχρι εδώ, είμαστε στο end game, η Διάσκεψη της Κύπρου συνεχίζεται, όλα τα θέματα είναι στο τραπέζι, έχει γίνει δημιουργική δουλειά, αλλά πρέπει να υπάρξει μια αμφίδρομη βάση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

Ο κ. Έιντε είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει δυσκολία στη διαδικασία, στο παρελθόν ξεπεράστηκε επειδή υπήρχε μια γνήσια βούληση στο υψηλότερο επίπεδο για την προσπάθεια επίλυσης αυτού του προβλήματος, μια δηλωμένη δέσμευση να επικεντρωθούμε στη λύση και όχι στα προβλήματα. Το απέδειξαν αυτό και προηγουμένως, είπε λέγοντας ότι η επίδειξη ηγεσίας είναι να μην ψάχνεις για εμπόδια αλλά για λύσεις, και αυτό ενθαρρύνει τους ηγέτες να πράξουν τώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΚΥΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης