Τόσο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο ο Αρχιεπίσκοπος αλλά και τα πολιτικά κόμματα αντέδρασαν σήμερα στην προσπάθεια του Αμερικανού πρέσβη στη Λευκωσία, Τζον Κόνινγκ, μέσω ανάρτησης στην προσωπική του σελίδα στο Twitter, να διασυνδέσει την επίσκεψη του Προέδρου στη Ρωσική Ομοσπανδία με τη δολοφονία του Ρώσου πολιτικού Μπόρις Νεμτσόφ.

Χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά του κ. Κόνινγκ ως «άκρως αντιδιπλωματική», ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε πως όταν ένας πρέσβης, αντί να βοηθά στην βελτίωση των σχέσεων συμβάλλει συνεχώς στη δημιουργία ψυχρότητας δεν επιτελεί το καλύτερο ούτε για τη χώρα του, ούτε για τη χώρα στην οποία είναι διαπιστευμένος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τους πρέσβεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο τα έβαλε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β’, χαρακτηρίζοντάς ως «απαράδεκτες» τις τοποθετήσεις που έκαναν σε σχέση με την επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Καταδικάζω ανεπιφύλακτα τη στάση τόσο του Βρετανού όσο και του Αμερικανού πρέσβη» δήλωσε, ενώ διερωτήθηκε ταυτόχρονα κατά πόσο η κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει την ανάκληση του Αμερικανού πρέσβη.

«Είμαστε ανεξάρτητη χώρα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «μπορούμε να κάνουμε οποιεσδήποτε συμφωνίες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, για την προκλητική παρέμβαση του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία, Τζων Κόνινγκ, στο Twitter, ο οποίος καλούσε τους χρήστες να σχολιάσουν την επίσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα και όσα έγιναν εκεί διασυνδέοντάς τη χρονικά με τη δολοφονία του Ρώσου πολιτικού, Μπαρίς Νεμτσόφ, ο Αρχιεπίσκοπος εμφανίστηκε λάβρος, λέγοντας πως ο κ. Κόνινγκ οφείλει να βλέπει και τη στάση της κυβέρνησης του, «να κοκκινίζει από ντροπή και να σιωπά».

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επίσκεψη του πρόεδρου στη Μόσχα και τις συμφωνίες που υπεγράφησαν. Όπως είπε, «δώσαμε στην Μόσχα ότι δώσαμε και σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία».

Συμμαχία Πολιτών: Εκτός διπλωματικών πλαισίων

Πώς θα φαινόταν στον Αμερικάνο πρέσβη, αν ο πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, καλούσε τους Αμερικανούς πολίτες να σχολιάσουν την εισβολή της Αμερικής στο Ιράκ, η οποία δικαιολογήθηκε με λόγους που αποδειχτήκαν ανυπόστατοι; Αυτό διερωτάται ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, ο οποίος υποδεικνύει στον υπουργό Εξωτερικών να αξιοποιήσει την παρουσία του στη Ουάσιγκτον για να προβάλει και να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι για να απολογηθεί.

«Ο πρέσβης των ΗΠΑ να αντιληφθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητο Κράτος κι έχει όλη την ελευθερία να συνάπτει σχέσεις με οποιαδήποτε χώρα κρίνει ότι μπορεί να εξυπηρετήσει τα εθνικά μας συμφέροντα χωρίς την εκ των προτέρων έγκριση ή άδεια από τον αμερικανό Πρέσβη» αναφέρει δήλωση του Γιώργου Λιλλήκα.

«Η συμπεριφορά του Αμερικανού Πρέσβη βρίσκεται εκτός διπλωματικών πλαισίων και έχει ξεπεράσει τον κώδικα δεοντολογίας που πρέπει να διέπει τις ενέργειες των Πρέσβεων στη χώρα στην οποία είναι διαπιστευμένοι. Είναι αδιανόητο ο πρέσβης μιας χώρας να καλεί τους πολίτες να σχολιάσουν την επίσκεψη του Προέδρου τους σε μια τρίτη χώρα» σημειώνει επισημαίνοντας ότι η διασύνδεση της επίσκεψης του ΠτΔ με τη δολοφονία Νεμτσόφ δεν είναι απλά απρεπής αλλά και προκλητική.

ΕΥΡΩΚΟ: Στα όρια της παρέμβασης στα κυριαρχικά δικαιώματα

Ως μια άκομψη ενέργεια που προσέγγισε τα όρια της παρέμβασης στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέλαβε την παρέμβαση του Αμερικανού πρέσβη ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ.

«Το αμερικανικό ενδιαφέρον για τα κρίσιμα ζητήματα της Κύπρου με πρώτο το κυπριακό, είναι πάντα καλοδεχούμενο, όταν είναι καλόπιστο» αναφέρει. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση του κυπριακού, αρκεί να θέλουν να υποχρεώσουν την Άγκυρα να αποσύρει τα κατοχικά της στρατεύματα από την Κύπρο ώστε να αφεθούν οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι απερίσπαστοι και ελεύθεροι κα καθορίσουν από κοινού το μέλλον τους» προσθέτει ο Μιχάλης Γιωργάλλας.

Οικολόγοι: Η Κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη τα μηνύματα

«Ο Αμερικανός πρέσβης τιτίβισε – η Κυβέρνηση κατάλαβε;» διερωτάται η εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Οικολόγων, Ελένη Χρυσοστόμου.

«Ο Αμερικανός Πρέσβης κ. Κόνινγκ, ο οποίος σταμάτησε να μας εκπλήσσει πλέον με τις φιλοτουρκικές τοποθετήσεις του, για ακόμα μια φορά μεταφέρει μηνύματα τα οποία θα πρέπει η Κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη» αναφέρει και επισημαίνει ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιόν αντιπροσωπεύει με αυτές τις τοποθετήσεις του ο κ. Κόνινγκ: Τον εαυτό του ή τις θέσεις της χώρας του;

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι αντιδράσεις από τους «δυτικούς φίλους» της χώρας μας. «Πρώτιστο μέλημα της Κυβέρνησης θα πρέπει να είναι να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της χώρας μας και όχι των όποιων ξένων κρατών» σημειώνεται.

Πηγή: philenews

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης