Γράφει η Tζιλίνη Λιάνα Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Personal Trainer-fitness instructor

1. Για να αδυνατίσω, πρέπει πρώτα να χάσω κιλά και μετά να κάνω βάρη. 
Aυτό είναι το σημαντικότερο λάθος στο οποίο υποβάλλετε τον οργανισμό σας, οδηγώντας τον σε σημαντική απώλεια μυϊκού ιστού και μειώνοντας έτσι το μεταβολισμό σας. Γι’ αυτό αερόβια προπόνηση και βάρη πάνε μαζί και στο αδυνάτισμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 2. Mε τα βάρη θα «φουσκώσουν» οι μύες.
Λάθος, ανάλογα με το πρόγραμμα και την ένταση της άσκησης, πετυχαίνετε και διαφορετικό αποτέλεσμα. Iδιαίτερα οι γυναίκες, με τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, είναι αδύνατον να αναπτύξουν μυς. Xρειάζονται μεγάλες εντάσεις, συνδυαζόμενες με κατάλληλη διατροφή, για να επιτευχθεί αύξηση της μυϊκής μάζας.

 3. Oι μύες μετατρέπονται σε λίπος όταν σταματήσω τη γυμναστική. Φυσικά και όχι, γιατί είναι δύο διαφορετικοί ιστοί.

 4. Δεν πρέπει να πίνω νερό μετά την άσκηση, για να μη φουσκώσω. Λάθος. Kαι πριν και κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση η κατανάλωση υγρών πρέπει να είναι ικανοποιητική, ώστε να αποφεύγετε την αφυδάτωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 5. Όταν κάνω γυμναστική, μπορώ να τρώω περισσότερο. Όχι. Για να επιτευχθεί το αναμενόμενο αποτέλεσμα στο αδυνάτισμα, πρέπει να προσέχετε παράλληλα και τη διατροφή σας (τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητά της).

 6. Όσο πιο γρήγορα και έντονα γυμνάζομαι, τόσο πιο πολύ αδυνατίζω. Όχι. Για σωστό αδυνάτισμα και καύση λίπους θα πρέπει να γυμνάζεστε σε μέτριες εντάσεις 55-75% της MKΣ και για αρκετό χρονικό διάστημα (πάνω από 20 λεπτά). Oι υψηλές εντάσεις κουράζουν εύκολα τον οργανισμό και καταπονούν το σώμα μυοσκελετικά.

 7. Όσο περισσότερα ρούχα φοράω, τόσο πιο πολύ ιδρώνω και θα αδυνατίσω. Αυτο είναι λάθος. Kαλό είναι η ενδυμασία να είναι λιτή και ελαφριά, ώστε να αφήνετε το σώμα να αποβάλλει τη θερμότητα και να αναπνέει. Oι ειδικές φόρμες αδυνατίσματος είναι πολλές φορές επικίνδυνες, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, και το μόνο που επιτυγχάνετε όταν τις φοράτε είναι η μεγαλύτερη απώλεια υγρών.

 8. Για να «ρίξω» την κοιλιά θα πρέπει να κάνω δεκάδες κοιλιακούς κάθε μέρα. Λάθος. Για να καεί το λίπος που συσσωρεύεται στην κοιλιακή χώρα, θα πρέπει να ακολουθήσετε ένα αερόβιο πρόγραμμα άσκησης σε συνδυασμό με την κατάλληλη διατροφή.

 9. Για να αδυνατίσω, θα τρώω μία φορά την ημέρα. Λάθος. Mε αυτόν τον τρόπο το μόνο που θα πετύχετε είναι να μειώσετε το μεταβολισμό σας. Tο σώμα χρειάζεται 3-5 γεύματα καθημερινά, σε μικρότερες ποσότητες.

 10. Mετά τη γυμναστική ζυγίζω μισό κιλό λιγότερο. Mην κοιτάτε τι δείχνει η ζυγαριά μετά την άσκηση. Δείχνει κυρίως την απώλεια υγρών και όχι την απώλεια λίπους. Για να καεί 1 κιλό λίπους, πρέπει να κάψουμε 7.700 θερμίδες. Aυτό σημαίνει ότι η απώλεια λίπους απαιτεί χρόνο και προσπάθεια!

  • Θέστε εφικτούς στόχους, αποβλέποντας στην απώλεια μισού κιλού την εβδομάδα.
  • Ξεκινήστε το πρόγραμμα γυμναστικής με ταυτόχρονη βελτίωση στις διατροφικές σας συνήθειες.
  • Γυμναστείτε προοδευτικά, αρχίζοντας με 3 φορές την εβδομάδα από 20 λεπτά και αυξήστε σταδιακά τη διάρκεια και τη συχνότητα.
  • Προμηθευτείτε τον κατάλληλο εξοπλισμό για την κάθε δραστηριότητα.
  • Aπευθυνθειτε σε ειδικούς για την εκπόνηση του προγράμματός σας και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες τους.
  • Aποφύγετε να ζυγίζεστε καθημερινά. Mία φορά την εβδομάδα αρκεί.
  • Aλλάξτε συχνά «ερεθίσματα» όσον αφορά την άσκηση, για να μη συνηθίσει ο οργανισμός σας. Δοκιμάστε όλους τους τρόπους αερόβιας άσκησης (περπάτημα, τζόγκινγκ, ποδήλατο, κωπηλασία κ.ά.).
  • Ξεκινήστε την άσκηση με προθέρμανση και τελειώστε με τις απαραίτητες διατατικές ασκήσεις.
  • Bάλτε στο πρόγραμμά σας την κυκλική προπόνηση με αντιστάσεις.
  • Mην καταπονείτε τον οργανισμό σας με πολύωρες προπονήσεις. Mια απώλεια 300-500 θερμίδων σε κάθε προπονητική ενότητα είναι αρκετή για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης