της Γεωργίας Κατσογριδάκη Διαιτολόγος Διατροφολόγος 

Κατά τη διάρκεια της προπόνησης ο ασκούμενος δεν πρέπει να τρώει, πρέπει οπωσδήποτε όμως να πίνει νερό (περίπου 1 ποτήρι ανά 15 με 30 λεπτά). Εφόσον η προπόνηση διαρκεί λιγότερο από μία ώρα, τα ροφήματα με υδατάνθρακες και μέταλλα (ηλεκτρολύτες) δεν είναι απαραίτητα, αν και τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι βοηθούν σε προπονήσεις υψηλής έντασης διάρκειας μιας ώρας στο να μη μειωθεί πολύ η απόδοση. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ροφήματα μπορούν να περιέχουν απλούς υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη (συγκέντρωση έως 8% για να μη δημιουργούνται γαστρικά προβλήματα), μέταλλα, ιχνοστοιχεία και ίσως αμινοξέα που απορροφούνται εύκολα και γρήγορα. 

Συνολικά η ποσότητα υδατανθράκων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30-50gr την ώρα. Σκέτη φρουκτόζη δε συστήνεται κατά τη διάρκεια της προπόνησης, αλλά φρουκτόζη με άλλα σάκχαρα (όπως ο χυμός) φαίνεται να έχει καλά αποτελέσματα. Ο οργανισμός απορροφά αποτελεσματικά τους υδατάνθρακες με ρυθμό 15γρ ανά τέταρτο, αρκεί το διάλυμα να είναι υποτονικό. 

Επομένως για μια προπόνηση 45 λεπτών μπορούν να καταναλωθούν ένα κουτάκι χυμός και ένα μπουκαλάκι νερό.Μεγαλύτερη ποσότητα χυμού δεn συστήνεται, γιατί η φρουκτόζη μπορεί να δημιουργήσει ενοχλήσεις στο στομάχι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης