Το TRX σίγουρα δε χρησιμοποιείται τόσα χρόνια όσο τα ελεύθερα βάρη στις προπονήσεις, είναι όμως σίγουρο ότι ήρθε για να μείνει και αυτό γιατί εκμεταλλευόμενοι μόνο το βάρος του σώματος το TRX μετατρέπει κάθε άσκηση – σε άσκηση που εμπλέκει όλο το σώμα. Προκαλεί τη βελτίωση, δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις του σώματος και προσφέρει έναν ατελείωτο αριθμό από ασκήσεις για όλο το σώμα.

Ακολουθούν κάποιες ενδεικτικές ασκήσεις…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα atomic pushups εστιάζουν στο στήθος, τα χέρια, τους ώμους αλλά και στους κοιλιακούς ειδικά για τους κοιλιακούς είναι και αυτό που τα κάνει μοναδικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα bicep curls με TRX εστιάζουν φυσικά στα δικέφαλα τους κοιλιακούς και τους μύες της μέσης οι οποίοι κρατούν σταθερό το σώμα κατά την εκτέλεση της άσκησης

Μια από τις κλασσικές ασκήσεις στο ΤRX εστιάζει στη στήθος και τα χέρια.

Η παραπάνω άσκηση ονομάζεται Low Row η αλλιώς κωπηλατική ‘’χαμηλή’ είναι εξαιρετική άσκηση για την ενδυνάμωση της μέσης. Εστιάζει επίσης και στους κοιλιακούς, τους ώμους και τα δικέφαλα.

ΤRX Lunge φυσικά εστιάζει στα πόδια και τους κοιλιακούς όμως σε αντίθεση με την απλή εκτέλεση χωρίς TRX εδώ σημαντικό ρόλο παίζει η ισορροπία ή αλλιώς η εκγύμναση των μυών που μας βοηθάνε να βελτιώσουμε την ισορροπία μας.

Τα squat γνωστά σε όλους, εδώ η χρήση του TRX ωστόσο προσφέρει καλύτερη ισορροπία και έλεγχο πράγματα απαραίτητα για τον αρχάριο για την αποφυγή τραυματισμών.

Από αποτελέσματα όμως;

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2013 ερευνητές του Journal of Fitness Research διενήργησαν μια έρευνα 7 εβδομάδων σε δυο διαφορετικές ηλικιακές ομάδες ατόμων (νέοι μεταξύ 20 και 30 και πιο μεγάλοι μεταξύ 40 και 60 ),στο τέλος τις έρευνας φθάσανε στο συμπέρασμα οτι όσοι προπονήθηκαν με TRX αύξησαν τη δύναμη και την αντοχή τους στον ίδιο βαθμό με άτομα της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας που χρησιμοποιούσαν ελεύθερα βάρη και μηχανήματα. Μοναδική ωστόσο εξαίρεση, αποτελούσαν τα άτομα της νεαρής ηλικιακής ομάδας τα οποία χρησιμοποιούσαν ελεύθερα βάρη και στα αποτελέσματα φάνηκε μια μεγαλύτερη αύξηση της δύναμης στα πόδια και μόνο.

Συμπέρασμα…

Το ΤRX αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο γυμναστικής το οποίο αποτελεί τη καλύτερη λύση όταν δεν χρησιμοποιούνται βάρη. Μπορεί να βοηθήσει στην απόκτηση καλύτερης ισορροπίας, ευελιξίας αύξηση τη δύναμή σας ακόμα και την αντοχή σας. Χρησιμοποιείται ακόμα και από φυσικοθεραπεύτηρια για αποκατάσταση και ενδυνάμωση. Το καλύτερο προσωπικά για μένα είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα σε εξωτερικούς χώρους και να συνδυαστεί με οποιοδήποτε πρόγραμμα γυμναστικής.

Χρησιμοποιήστε το ως ένα νέο βασικό και όχι δευτερεύων σύστημα προπόνησης και (σε συνδυασμό με σωστή διατροφή μη ξεχνιόμαστε ) σύντομα θα δείτε τα πρώτα αποτελέσματα στο σώμα σας ξεμπερδεύοντας με τα μειονεκτήματα των ελεύθερων βαρών χωρίς να θυσιάζετε επί της ουσίας τη πρόοδο και τη προοπτική σας.

Επιμέλεια Τόγιας Κων/νος
Φωτογραφίες από την Alexandra Duron
greatist.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης