Πατήστε εδώ για να δείτε όλες τις φωτογραφίες του καρτέλ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη δημοσιότητα δόθηκαν, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες 145 ατόμων, κατηγορουμένων ως μελών εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιείτο στην εμπορία ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας και η οποία εξαρθρώθηκε στις 26-11-2016, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών.

Σε βάρος των ανωτέρω ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα κακουργήματα της συγκρότησης-ένταξης-διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών από κοινού και κατ’ εξακολούθηση στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.




ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πατήστε εδώ και δείτε όλες τις φωτογραφίες και τα ονόματα


H επιχείρηση «Χίμαιρα» και τα ευρήματα

Πλατεία Αμερικής, Δροσοπούλου, Προπύλαια, Νομική Σχολή – Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Πλατεία Κάνιγγος, Πλατεία Βικτωρίας και περιμετρικά του Κέντρου της Αθήνας ήταν οι κυριότεροι χώροι δραστηριοποίησης του εγκληματικού δικτύου.

Κατά τη διάρκεια αποδόμησης – εξάρθρωσης της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκαν συνολικά 45 κατ’ οίκον έρευνες, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 433 κιλά και 400 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
  • 6 κιλά κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας,
  • 100 γραμμάρια ηρωίνης,
  • μία φυτεία κάνναβης με 1.300 δενδρύλλια,
  • δύο φυτείες κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας με 300 δενδρύλλια και πλήρη εργαστηριακό εξοπλισμό,
  • μεγάλος αριθμός ζυγαριών ακριβείας,
  • το χρηματικό ποσό των 30.000 ευρώ
  • μεγάλος αριθμός κερδισμένων δελτίων του Ο.Π.Α.Π (με τα οποία εκτιμάται ότι η οργάνωση νομιμοποιούσε μέρος των εσόδων της από τις εγκληματικές δραστηριότητες) καθώς και
  • 10 αυτοκίνητα, δύο μοτοσυκλέτες και ένα φορτηγό.

Εκτιμάται, ότι η εγκληματική οργάνωση στο πλαίσιο της παράνομης δραστηριότητας της έχει διακινήσει επιπλέον:

  • 1 τόνο και 235 κιλά κάνναβη,
  • 1 κιλό και 600 γραμμάρια κοκαΐνη,
  • μισό κιλό ηρωίνη,
  • μισό κιλό MDMA και
  • 8 κιλά κάνναβη, υδροπονικής καλλιέργειας.

Η υπόθεση αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον κυρίως για δυο λόγους.

Ο πρώτος είναι ο ιδιαίτερος τρόπος δόμησης, οργάνωσης και δραστηριοποίησης του εγκληματικού δικτύου. Πρόκειται για ένα πολύπλευρο σχήμα, με κεντρικό σχεδιασμό και οργάνωση, δομημένο σε επτά διαφορετικά επίπεδα, που λειτουργούσαν αυτοτελώς ή συνδυαστικά και κάλυπταν όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριοποίησης στον τομέα των ναρκωτικών. Από την πρωτογενή παραγωγή, την εισαγωγή και την αποθήκευση μέχρι τη διακίνηση και εμπορία σημαντικών ποσοτήτων ακατέργαστης και υδροπονικής κάνναβης καθώς και ηρωίνης και κοκαΐνης.

Το 1ο επίπεδο αφορούσε στην ηγεσία του δικτύου, το 2ο τα ηγετικά στελέχη και τους εντολείς, το 3ο την πρωτογενή παραγωγή, το 4ο τη διαμετακόμιση ποσοτήτων ναρκωτικών δια της ελληνοαλβανικής μεθορίου, το 5ο τους Χώρους αποθήκευσης ναρκωτικών, το 6ο τους μεταφορείς ναρκωτικών ουσιών και τους διακινητές (dealers) και το 7ο τις υποομάδες των διακινητών του Κέντρου των Αθηνών. Ο δεύτερος λόγος που καθιστά την υπόθεση αυτή ξεχωριστή, αφορά στο συστηματικό τρόπο που καταφέραν οι Αρχές να φτάσουν στον «πυρήνα» του εγκληματικού αυτού δικτύου.

Από τη διερεύνηση των υποθέσεων είχε γίνει ορατό ότι λειτουργούσε κεντρικός πυρήνας, που διηύθυνε όλο τα επιμέρους στάδια διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Το διάγραμμα διάρθρωσης της εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε κατά την επιχείρηση «Χίμαιρα» (Πατήστε πάνω στην εικόνα για να μεγέθυνση):

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης