05/11/2000, 26/7/2013, 29/9/2013. Τρεις διαφορετικές ημερομηνίες. Τρεις ξεχωριστές περιπτώσεις. Ένας ο πρωταγωνιστής. Ο αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας Δημήτρης Γιοβανίδης.

Το 2000, οι δρόμοι της δημοσιογραφικής έρευνας διασταυρώθηκαν με τον προαναφερθέντα αστυνομικό στην υπόθεση ομηρίας τουριστικού λεωφορείου με Ιάπωνες τουρίστες στη Νέα Επίδαυρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πανελλήνιο παρακολουθούσε άφωνο τις εξελίξεις. Ο 48χρονος απαγωγέας Χρήστος Κεντήρας, σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, πυροβολεί τον αστυνομικό Δ. Γιοβανίδη, ο οποίος χωρίς εντολή προσεγγίζει με την υπηρεσιακή του μοτοσικλέτα το λεωφορείο θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των επιβατών. Παρότι γνώριζε ότι είχε άμεση εμπλοκή στην υπόθεση, συμμετείχε ενεργά, προκαλώντας πανικό στον απαγωγέα. Για τις ενέργειές του, μάλιστα, δεν κλήθηκε να λογοδοτήσει στους ανωτέρους του, με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να αποσιωπά το περιστατικό.

Τελικά, ο απαγωγέας ζητεί να συνομιλήσει μόνο με τον δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο και -έπειτα από διαπραγματεύσεις- πείθεται να αφήσει ελεύθερους τους επιβάτες. Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση.

Δεκατρία χρόνια μετά και ο εν λόγω αξιωματικός φιλοξενείται σε ρεπορτάζ του zougla.gr σχετικά με την απρεπή συμπεριφορά του στο άκουσμα δικαστικής απόφασης που αφορούσε στην προφυλάκιση του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον περασμένο Ιούλιο, αυτόπτες μάρτυρες κατήγγειλαν στην εφημερίδα πως ο διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Νίκαιας, Δημήτρης Γιοβανίδης, με το που άκουσε την ετυμηγορία των εισαγγελικών λειτουργών για την προφυλάκιση του επιχειρηματία ξέσπασε, εξυβρίζοντας τη Δικαιοσύνη. Επρόκειτο για ένα σοβαρό περιστατικό, κατά το οποίο μάρτυρες άκουσαν τον αστυνομικό να βρίζει και να εκσφενδονίζει μπουκάλια εντός του κτηρίου της Ευελπίδων όπου εκδικαζόταν η υπόθεση ενός ανθρώπου με τον οποίο διατηρεί άρρηκτους δεσμούς συνεργασίας. Μάλιστα για το συγκεκριμένο θέμα -παρότι φιλοξενήθηκε η άποψή του στο ρεπορτάζ- εγκάλεσε με εξώδικο το zougla.gr ζητώντας να κατονομάσουμε τους αυτόπτες μάρτυρες.

Μετά τη δημοσιοποίηση που έλαβε το γεγονός, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αποφάσισε την απομάκρυνση του κ. Γιοβανίδη από το Τμήμα Νικαίας, μεταθέτοντάς τον σε υπηρεσία της Διεύθυνσης Τεχνικών Εφαρμογών στην Αμυγδαλέζα.

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που απασχόλησε τη δημοσιογραφική έρευνα.

Το παζλ πλέον ολοκληρώνεται με την κατάθεση-φωτιά πρώην μέλους της Χρυσής Αυγής, στην οποία ο Δημήτρης Γιοβανίδης κατέχει δεσπόζουσα θέση. Πιο συγκεκριμένα, ξεφυλλίζοντας τις μαρτυρίες που αφορούν στα «έργα και τις ημέρες» της Χ.Α. διαπιστώσαμε ότι ο ίδιος φέρεται να διατηρούσε άριστες σχέσεις με τα μέλη της οργάνωσης και από θέση ισχύος να καλύπτει έκνομες πράξεις τους. «Όταν γινόταν έφοδος της αστυνομίας, τα στιλέτα, τα κλομπ και τα πτυσσόμενα μαχαίρια τα μάζευε ο Πατέλης (σ.σ. πυρηνάρχης Νίκαιας), τα έβαζε σε μία σακούλα, τα έδινε στη μάνα του και εκείνη τα μετέφερε σπίτι της. Κάθε φορά που γινόταν έφοδος της αστυνομίας, η οργάνωση είχε έγκαιρη ειδοποίηση από αστυνομικό του Τμήματος Νικαίας, τον Γιοβανίδη» ισχυρίζεται ο μάρτυρας-κλειδί.

Επί της ουσίας, ο κ. Γιοβανίδης εμφανίζεται ως ο ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ των αστυνομικών που έκαναν τις έρευνες και των μελών της οργάνωσης.

Nέες εξελίξεις στην υπόθεση Φύσσα

Ραγδαίες και συνεχείς είναι οι αποκαλύψεις γύρω από τη στυγερή δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, καθώς, κατάθεση – βόμβα αποκαλύπτει ότι ο δράστης του εγκλήματος, Γιώργος Ρουπακιάς, έφτασε στο σημείο της συμπλοκής συνοδευόμενος από έναν άντρα και δύο ξανθιές γυναίκες.

Άτομα που έχουν πρόσβαση στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, μιλώντας στο zougla.gr, αναφέρουν ότι μάρτυρας που βρισκόταν μπροστά στο φονικό, έχει καταθέσει ότι μέσα στο αυτοκίνητο που επέβαινε ο Ρουπακιάς, υπήρχε ένας άντρας και δύο ξανθιές γυναίκειες που καθόντουσαν στο πίσω κάθισμα.

Πρόκειται για ακόμη μια ιδιαίτερα σημαντική κατάθεση, καθώς αποδομεί τους ισχυρισμούς του δολοφόνου ότι πήγε μόνος του στην Αμφιάλη.

«Η κατάθεση είναι πολύ σημαντική, καθώς καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του Ρουπακιά ότι πήγε μόνος του στον τόπο του εγκλήματος. Ο δράστης, σύμφωνα με την κατάθεση, συνοδευόταν από έναν άντρα και δύο γυναίκειες. Τα όσα κατέθεσε ο μάρτυρας διερευνώνται από τις ανακριτικές Αρχές» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Το κινητό του δεύτερου ατόμου

Το γεγονός ότι υπήρχαν και άλλα άτομα στο αυτοκίνητο του Παύλου Φύσσα, είχαν επιβεβαιώσει με καταθέσεις τους ακόμα τρία άτομα.

Πρόκειται για δύο φοιτήτριες, οι οποίες βρίσκονταν μπροστά στο περιστατικό και έναν φίλο του μουσικού ο οποίος κατέθεσε πως μέσα στο αυτοκίνητο του δολοφόνου υπήρχε ένα ακόμη πρόσωπο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πρόκειται για τον Ι. Κ. του οποίου το κινητό είχε βρεθεί ξεχασμένο στο αυτοκίνητο. Όταν ο δράστης είχε ερωτηθεί τότε για το πώς βρέθηκε στο αυτοκίνητό του το κινητό του Κ., ισχυρίστηκε πως το είχε ξεχάσει από την προηγούμενη μέρα που είχε μπει σε αυτό.

Ενημερωμένος ο Λαγός

Παράλληλα, από την δικογραφία και από αστυνομικές πηγές, προκύπτει ότι ο βουλευτής -και πλέον συλληφθείς- της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, είχε ενημερωθεί για την επικείμενη επίθεση κατά του Παύλου Φύσσα.

Επιπλέον, 28 λεπτά μετά το φονικό, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, φέρεται να δέχθηκε κρίσιμα τηλεφωνήματα από μέλη της τοπικής οργάνωσης και να ενημερώθηκε για το συμβάν.

Κατέθεσε η σύντροφος του Φύσσα

Στα δικαστήρια Πειραιά προκειμένου να καταθέσει μετέβη το πρωί της Δευτέρας η κοπέλα του δολοφονηθέντος Παύλου Φύσσα.

Υπενθυμίζεται ότι η κοπέλα βρισκόταν στον τόπο του εγκλήματος το μοιραίο βράδυ και για αυτόν τον λόγο η κατάθεσή της αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

«Είμαστε σε καλό δρόμο»

Ένας εκ των συνηγόρων της οικογένειας Φύσσα, μιλώντας στο zougla.gr, ανέφερε ότι αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι οι Αρχές χαρακτήρισαν την Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση.

«Η πολιτική αγωγή είδε ότι οι προσπάθειες της ευδοκίμησαν. Ο δρόμος είναι μακρύς ακόμα, καθώς τώρα που πρόκειται για εγκληματική οργάνωση θα αρχίσουμε να αναζητούμε τα επιμέρους εγκλήματα, καθώς μέρος αυτών αφορά τον Παύλο Φύσσα. Πρέπει να εξακριβωθεί αν πρόκειται για συνέργεια ή για ηθική αυτουργία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Νέα στοιχεία για τη δομή στη Χ.Α.

Δικαστικοί κύκλοι αναφέρουν ότι βάσει της εισαγγελικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη προκύπτει ότι ως επικεφαλής του επιχειρησιακού τομέα της Χρυσής Αυγής φέρεται ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος είχε την ευθύνη για τη «στρατιωτική οργάνωση» και «τις εξετάσεις των μελών» προκειμένου να περάσουν από τον ανοικτό πυρήνα της οργάνωσης στον κλειστό.

Όσον αφορά στην υπόθεση Φύσσα, λίγο μετά τη δολοφονική επίθεση ο Γιάννης Λαγός φέρεται να τηλεφώνησε στον Ηλία Παναγιώταρο ο οποίος με τη σειρά του είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Νίκο Μιχαλολιάκο.

Με βάση το καταστατικό 8-10 στελέχη φέρονται να είχαν διευθυντικό ρόλο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης