Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη θέση Μονοξυλίτης στο Άγιο Όρος, αλλά και στα μέτωπα της Αρκαδίας, της Κορίνθου και της Κεφαλλονιάς και σε ακόμη 10 περιοχές. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το πρωί οι επιχειρήσεις κατάσβεσης στην περιοχή της Ουρανούπολης συνεχίζονται αδιάκοπα, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στο σημείο δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών.

Νωρίς το πρωί δόθηκε εντολή εκκένωσης του χωριού και γειτονικών οικισμών, ενώ εκκενώθηκαν και ξενοδοχεία της περιοχής. Ο δήμαρχος της πόλης, μάλιστα, πρότεινε τη μεταφορά των ευπαθών ομάδων στην παραλία της Ιερισσού. Ηλικιωμένοι και παιδιά, όπως επίσης και όσοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, έφυγαν από τον οικισμό λόγω του πυκνού καπνού. Από τις 12.00 το μεσημέρι ωστόσο παρατηρείται ύφεση στο μέτωπο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Στο σημείο μεταβαίνει ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Το μέτωπο της φωτιάς φθάνει τα 25 χιλιόμετρα και ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής καταβάλλουν προσπάθειες με επίγεια και εναέρια μέσα να περιορίσουν τις φλόγες. Επί τόπου επιχειρούν 29 οχήματα με 70 πυροσβέστες, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, πέντε υδροφόρες από τις Μονές, έξι οχήματα και οκτώ μηχανήματα των δήμων. Από αέρος στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν πέντε αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.  

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις του κ. Κατσαβαβάκη Κώστα, αντιδημάρχου του Δήμου Αριστοτέλη, στο zougla radio:

Η ατμόσφαιρα στην περιοχή είναι αποπνικτική, ενώ ο αέρας που πνέει μεταφέρει αποκαΐδια και στάχτες στις απέναντι ακτές της Σιθωνίας.
 
Διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων

Η κυκλοφορία των οχημάτων προς την Ουρανούπολη, στην περιοχή της Τρυπητής και στα Νέα Ρόδα διεκόπη, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Μάλιστα, ανακοίνωση-έκκληση προς τους πολίτες σχετικά με την πυρκαγιά που μαίνεται στο Άγιο Όρος και βρίσκεται περιμετρικά της Ουρανούπολης εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Εξαιτίας πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί σε δασική περιοχή του Αγίου Όρους και κινείται με κατεύθυνση προς Ουρανούπολη Χαλκιδικής, προληπτικά παρακαλούνται οι πολίτες να μην κινούνται προς Ουρανούπολη και να μην ακινητοποιούν τα οχήματά τους παραπλεύρως της οδού, προκειμένου να μην παρακωλύεται η κίνηση και το έργο των οχημάτων της Πυροσβεστικής».

Σε ύφεση τα μέτωπα της φωτιάς στην Πελοπόννησο

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στην Αρκαδία, η οποία συνεχίζει για τρίτη ημέρα το καταστροφικό της έργο. Το σοβαρότερο μέτωπο εστιάζεται στις περιοχές Μαλλωτά, Βίγλες και Παλαιόχουνη, μεταξύ παλαιάς και νέας εθνικής οδού, ενώ σε όλη την έκταση που έχει καεί, σημειώνονται σποραδικές αναζωπυρώσεις.

Από το πρώτο φως της ημέρας τέσσερα αεροσκάφη πετζετέλ, δύο Canadair και δύο ελικόπτερα Erickson κάνουν στοχευμένες ρίψεις νερού, συνδράμοντας το έργο των χερσαίων πυροσβεστικών δυνάμεων.

Επί τόπου επιχειρούν 65 οχήματα με 153 πυροσβέστες, 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 21 στρατιώτες και 25 υδροφόρες του δήμου. Από αέρος στο έργο της πυρόσβεσης συνδράμουν δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. 

Ανοικτός είναι ο δρόμος στη γέφυρα του Ραψομμάτη, στη νέα εθνική οδό Τρίπολης – Καλαμάτας.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, στάχτη έχουν γίνει περίπου 15.000 στρέμματα, ενώ μεγάλες είναι οι απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο.

Από τη φωτιά τραυματίστηκαν έξι άτομα. Ένας από τους τραυματίες, ένας 60χρονος, νοσηλεύεται με σοβαρά εγκαύματα στο ΚΑΤ, ενώ μία γυναίκα έχει διακομισθεί στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης. Με αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Τρίπολης ο περιφερειάρχης πυροσβεστικών υπηρεσιών Πελοποννήσου, αρχιπύραρχος Αθανάσιος Ρούμπος και τρεις πυροσβέστες.

Μία σύλληψη για εμπρησμό από αμέλεια

Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης, με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια, οδηγείται σήμερα ένας άνδρας, 45 ετών, ο οποίος συνελήφθη χθες από άνδρες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) για την πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Ανεμοδούρι Αρκαδίας.

Ο 45χρονος, που έχει εξοχικό στην περιοχή, φέρεται να πέταξε αναμμένο τσιγάρο σε ξερά χόρτα, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί η πυρκαγιά.

Ο ίδιος προσπάθησε να τη σκεπάσει με χώμα, αλλά δεν τα κατάφερε, με συνέπεια η φωτιά να πάρει διαστάσεις λόγω και των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Κορινθία

Σε ύφεση βρίσκεται και η φωτιά στο Σπαθοβούνι Κορινθίας, όπου δυνάμεις της Πυροσβεστικής καταβάλλουν προσπάθεια να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Από τις 02.30 τα ξημερώματα της Τετάρτης πυρκαγιά καίει σε πευκοδάσος στον Σολωμό Κορινθίας. Επί τόπου επιχειρούν 24 οχήματα με 65 πυροσβέστες, 45 άτομα πεζοπόρο τμήμα και οκτώ οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούν δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Η εικόνα του μετώπου βελτιώνεται, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Κεφαλλονιά

Σε ύφεση βρίσκεται και η πυρκαγιά σε δασική έκταση στον Κατελειό Κεφαλλονίας. Η φωτιά καίει σε χαράδρα και δεν απειλεί μέχρι στιγμής τον οικισμό. Στο σημείο επιχειρούν οκτώ οχήματα της Πυροσβεστικής με 17 πυροσβέστες και δύο υδροφόρες του δήμου.

Δείτε τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για σήμερα, Πέμπτη 9 Αυγούστου, όπως εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Διαβάστε επίσης: Τέσσερα μέτωπα σε εξέλιξη
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2012, 07:01

Πηγή φωτογραφιών: seleo.gr, halkidikinews.gr

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης