Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα, Μάριος Βελέντζας, Κώστας Ιερίδης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα κάγκελα βρίσκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά την απόφαση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τα ταμειακά διαθέσιμα δήμων και περιφερειών για την πληρωμή συντάξεων και μισθών του Δημοσίου.

Σφοδρές αντιδράσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά το “χέρι” στα αποθεματικά δήμων και περιφερειών. Έντονη δυσφορία και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑΤο τσουνάμι αντιδράσεων που ακολούθησε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου οδήγησε μεταξύ άλλων στη σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα. Το «χέρι» στα αποθεματικά προκάλεσε δυσφορία και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Δημήτρη Στρατούλη να παίρνει θέση, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι καλό πράγμα να φέρνεις Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) έστω και για έκτακτα μέτρα».

Δήμαρχοι που μίλησαν στο zougla.gr, έκαναν λόγο για λανθασμένη πολιτική, που απειλεί να τινάξει στον αέρα κάθε σχεδιασμό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επιπλέον, εκτιμούν πως η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να «σπρώχνει τον καιρό», αγοράζοντας χρόνο χωρίς να δίνει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εχθρική απόφαση

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προανήγγειλε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, προκειμένου να ζητηθεί η προσωρινή αναστολή εκτέλεσης της ΠΝΠ. «Η κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ακυρώνει την λαϊκή εντολή. Αρνούμαστε να γίνουμε συνεργός σε αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά στο zougla.gr.

«Αυτή η ενέργεια είναι εχθρική απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αν δεν δοθούν διευκρινίσεις θα πάμε σε έντονες αντιδράσεις» ανέφερε από τη μεριά του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γιώργος Πατούλης.

«Είμαστε υπέρ μιας σκληρής διαπραγμάτευσης αλλά με ολοκληρωμένο σχέδιο. Πρόκειται για κατάργηση της αυτονομίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» είπε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας έκανε λόγο για παράνομη πράξη από πλευράς της κυβέρνησης.

«Δεν μπορούμε να γίνουμε συμμέτοχη σε ένα έγκλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου.

Αντίθετος στη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων του Δήμου Πατρέων στην ΤτΕ εμφανίζεται ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης.

«Η αρπαγή των αποθεματικών θα επιδεινώσει τη ζωή δεκάδων χιλιάδων οικογενειών του δήμου μας, αποτελώντας νάρκη ακόμη και στη στοιχειώδη λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών και δομών του δήμου, που εξυπηρετούν τα λαϊκά στρώματα» είπε, προσθέτοντας πως «η δημοτική Αρχή, στηριγμένη και στο πρόσφατο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου που καταδικάζει τη ρύθμιση για τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων του δήμου, θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες συντονισμού με τους δημάρχους της Αχαΐας και της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ώστε να παραμείνουν τα χρήματα του δήμου για τον λαό και τις ανάγκες του και όχι για τους τραπεζίτες, τους επιχειρηματίες και τους δανειστές».

Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμαρχος Πατρέων ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της διοίκησης της περιφερειακής ένωσης δήμων Δυτικής Ελλάδας, για να καταδικαστεί, όπως αναφέρει, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Την ίδια στιγμή, η Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Μεγάρου Μαξίμου, κατηγορώντας το για υποκρισία. Ειδικότερα, η λεωφ. Συγγρού αναφέρει πως η κυβέρνηση υιοθετεί μια πρακτική, την οποία είχε επανειλημμένα στηλιτεύσει κατά το χρονικό διάστημα που βρισκόταν στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

«Η συγκεκριμένη απόφαση διευκολύνει την ρευστότητα του κράτους. Είναι μια έκτακτη ανάγκη. Δεν σημαίνει ότι τα χρήματα φεύγουν. Δεν συνεχίζουμε την πολιτική μειώνω μισθούς, μειώνω συντάξεις» ανέφερε στο zougla.gr ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής και πρώην Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου.

Διευκρινίσεις Μάρδα

Διευκρινίσεις σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που αφορά στην εκταμίευση των διαθεσίμων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην Τράπεζα της Ελλάδος, έδωσε στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Σύμφωνα με όσα είπε, η διάθεση αυτών των χρημάτων σε ειδικό λογαριασμό στη ΤτΕ προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση σε έκτακτη ανάγκη, θα γίνει με τους εξής όρους:

  • Οι δήμοι θα αποστείλουν ενημέρωση για τις ανάγκες τους, για το επόμενο 15νθήμερο.
  • Τα υπόλοιπα κεφάλαια, που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών, θα τοκιστούν με επιτόκιο 2,5%.
  • Όποιος δήμος ζητήσει επιστροφή χρημάτων, που δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνολικού ποσού που έχει κατατεθεί, το αίτημα θα ικανοποιείται άμεσα. Για ποσά μεγαλύτερα από 20%, η επιστροφή θα γίνεται εντός προθεσμίας ολίγων ημερών.

Δείτε φωτογραφίες από την έκτακτη συνεδρίαση


Αναζητώντας ρευστό

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου, που υπογράφουν ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, γίνεται υποχρεωτική η μεταφορά ταμειακών διαθέσιμων των φορέων του Δημοσίου στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, ώστε να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ρευστότητας και να καλυφθούν οι άμεσες υποχρεώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Είναι φανερό ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει εντολή στο ΥΠΟΙΚ να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εισρεύσουν χρήματα στα κρατικά ταμεία και να πληρωθούν οι υποχρεώσειςΗ εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία εντείνονται οι πιέσεις των διεθνών πιστωτών προς την Ελλάδα για την επίτευξη συμφωνίας, που θα περιλαμβάνει τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων τα οποία έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης. Είναι φανερό ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει εντολή στο ΥΠΟΙΚ να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εισρεύσουν χρήματα στα κρατικά ταμεία και να πληρωθούν οι υποχρεώσεις.

Η κυβέρνηση επιδιώκει μέσω των αποθεματικών να αποπληρώσει μισθούς, συντάξεις και δόσεις προς το ΔΝΤ, συνολικής αξίας άνω των 5 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, στο τέλος του μήνα θα πρέπει να βρεθούν περίπου 2 δισ. ευρώ για μισθοδοσία δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεις, ενώ στις 12 Μαΐου είναι προγραμματισμένη η καταβολή δόσης προς το ΔΝΤ, ύψους 747 εκατ. ευρώ. Επίσης, τον ίδιο μήνα οι υποχρεώσεις για μισθούς και συντάξεις ξεπερνούν τα 2,2 δισ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα δεδομένα αυτά, το κλίμα ασφυξίας γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο εν μέσω καταιγισμού δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο περί σχεδίου περαιτέρω μείωσης κεφαλαίων της ΕΚΤ (μέσω του ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες.

Μπορεί η κυβέρνηση να υποστηρίζει πως την πρακτική αυτή ακολουθούν πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως και ότι τα ποσά παραμένουν στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ προκειμένου να χρησιμοποιηθούν, εάν χρειαστεί για την έκδοση repos, ωστόσο η αγορά έχει «στραγγίξει». Και αυτό επειδή, όπως αναφέρουν περιφερειάρχες, όλα τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη σταματούν, καθώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση καταδικάζεται σε παύση πληρωμών.

Στο πλαίσιο αυτό, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας καταδίκασε, σε ψήφισμά του, την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ επιφυλάσσεται για κάθε ενέργεια «που θα προστατεύει τα χρήματα των πολιτών της Αθήνας».

Φωτογραφίες: Eurokinissi.gr
Φωτογράφος: ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης