Με «προστασία» μέσω των sites που ήλεγχαν, παρεμβάσεις σε εφημερίδες αλλά και με τις «υψηλές» τους διασυνδέσεις, κατάφερε η δημοσιογραφική παρέα των τριών συλληφθέντων να απομυζεί τεράστια χρηματικά ποσά από στελέχη τραπεζών και δημοσίων φορέων.

Στοχευμένα δημοσιεύματα κατά επιχειρηματιών, πολιτικών προσώπων, απειλές και ωμοί εκβιασμοί ήταν τα «όπλα» που χρησιμοποιούσαν, σύμφωνα με τη δικογραφία (που αποκάλυψε το zougla.gr) οι κατηγορούμενοι (ασκήθηκε νέα δίωξη περί Καταχραστών του Δημοσίου, που επισύρουν ακόμη και τα ισόβια) στην προσπάθειά τους να βάλουν στο χέρι τα θύματά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένοιωθαν πανίσχυροι και για αυτό ήταν επικίνδυνοι, όπως τονίζει στους αστυνομικούς η συνεργάτης του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, Α. Κάτζου, η μαρτυρία της οποίας άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι της δράσης τους. «Χωρίς ηθικούς φραγμούς και αναστολές» είχαν στήσει ένα μεγάλο δίκτυο ελεγχόμενων sites απ’ όπου εξαπέλυαν ενορχηστρωμένη επίθεση σε βάρος των προσώπων που είχαν μπει στο στόχαστρό τους. Και μόνο όταν εκείνοι υπέκυπταν, τα δημοσιεύματα σταματούσαν.


Διαβάστε επίσης: Δημοσιογράφοι-εκβιαστές

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Ι. Μπενίσης ήταν ο τελευταίος στόχος της ομάδας, καθώς προσεγγίζοντας τη συνεργάτιδά του, τον εκβίαζαν ανοιχτά να «κοιτάξει τις φορολογικές τους δηλώσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη και μετά τη σύλληψή τους, η συνεργάτιδα του κ. Μπενίση φοβάται για τη ζωή της αλλά και για το ανήλικο παιδί της. Για τον λόγο αυτό, ζητεί την προστασία της Αστυνομίας και της Πολιτείας. «Δεν ξέρω τι είναι ικανοί να κάνουν» λέει. Χαρακτηριστικά είναι όσα υποστηρίζει για τον έναν εκ των κατηγορουμένων, τον Π. Μουσσά, ο οποίος της τηλεφωνούσε πολλές φορές την ημέρα, ασκώντας της αφόρητη πίεση. «Γενικά ο τρόπος που μου μιλούσε και συμπεριφερόταν, έδειχνε ένα άτομο με διασυνδέσεις σε καίρια πόστα και ικανό για τα πάντα, χωρίς ηθικούς φραγμούς και αναστολές προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του. Δηλαδή ένα άτομο επικίνδυνο».
     
                                       Ανακοίνωση Αλεξιάδη για τους «νονούς» της ενημέρωσης

Στη μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει στις 11 Φεβρουαρίου σε βάρος του Π. Μουσσά και κατά παντός άλλου υπευθύνου, ανέφερε: «Έχω περιέλθει σε τρόμο και ανησυχία, φοβάμαι για τη ζωή μου και τη ζωή της ανήλικης κόρης μου με έχει τρομοκρατήσει (σ.σ.: ο Μουσσάς) με όλα όσα μου είπε και ότι γνωρίζει που μένω και ξέρει ότι έχω ανήλικη κόρη».

Στην προανακριτική της κατάθεση η Α.Κάτζου περιγράφει τις πιέσεις που δεχόταν από τον κατηγορούμενο Μουσσά, ο οποίος -όπως λέει- προσπαθούσε να της αποσπάσει χρήματα εκβιαστικά.

Aπό αριστερά: Μαυρίκος,Φράγκου, Μουσσάς

Ερώτηση: Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα στη μήνυση σας, αναφέρετε ότι σας ζητήθηκε εκβιαστικά να καταβάλετε μηνιαίως συνολικά το ποσό των 20.000 ευρώ για προβολή σε sites, χρήματα που προέρχονται από τα κονδύλια της ΕΥΔΑΠ για την προβολή της σε ΜΜΕ. Το ποσό αυτό δικαιολογείται να χορηγηθεί ως νόμιμη ενέργεια και για το συμφέρον της ΕΥΔΑΠ;

Απάντηση: Το κονδύλι αυτό είναι εύλογο για την προβολή της εταιρίας και εφόσον εγώ κάνω τεκμηριωμένη πρόταση προς το Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, θα εγκριθεί σίγουρα και ο Π. Μουσσάς το γνωρίζει πολύ καλά αυτό γιατί ήταν στη θέση του μέχρι τον Μάιο του 2015. Από τη θέση αυτή ξέρει πάρα πολύ καλά τι ποσά δίνονταν και μπορούν να δοθούν για την προβολή της ΕΥΔΑΠ. Συγκεκριμένα, επί θητείας του Μουσσά, ο προϋπολογισμός για την προβολή της ΕΥΔΑΠ έφτανε μέχρι τα 2.200.000 ευρώ ετησίως, ενώ τώρα έχει περιοριστεί στο 1,5 εκατ. ευρώ.

Η ίδια στην αναφορά της περιγράφει συνάντηση που είχε με τους κατηγορούμενους Μουσσά και Φράγκου, κατά την οποία ο πρώτος φέρεται να της είπε: «Να δώσεις χρήματα από το μπάτζετ της ΕΥΔΑΠ στο Μαυρίκο της “Ακρόπολης” για να τον χρησιμοποιήσεις αναλόγως και να μην γράφει αρνητικά για την ΕΥΔΑΠ». Επιπλέον, αναφέρει πως ο Παν. Μουσάς της είπε ότι «στη Νέα Δημοκρατία, σε προσδιορίζουν ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης που σε βάζουν μπροστά για να κλείνεις δουλειές… Μιντιακοί κύκλοι έχουν ζητήσει να ανοιχτούν οι λογαριασμοί σου διαδίδουν ότι παίρνεις χρήματα για τις διαφημίσεις που δίνεις ως υπεύθυνη επικοινωνίας και παρακολουθούν τα τηλέφωνα σου και την προσωπική σου ζωή».

Στην αναφορά της περιγράφει ότι: «αμέσως μετά μου είπε “κάτσε λίγο πίσω χωρίς όμως να καταλάβουν κάτι στο κεντρικό σύστημα, έχεις ένα παιδί να προσέχεις και να σκεφτείς το παιδί σου”». Όπως επισημαίνει ο Π. Μουσσάς της είχε πει: «αναμένεται επίθεση κανόνισε τη συνάντηση που είπαμε αύριο».

Στην προανακριτική του κατάθεση, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Ι. Μπενίσης αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το διαφημιστικό της ΕΥΔΑΠ για το 2016 είναι 1,5 εκατ. Αυτό βέβαια το ποσό δαπανάται και για την προβολή και την επικοινωνία της εταιρείας. Έχω ενημερωθεί ότι οι Μουσσάς, Φράγκου και Μαυρίκος εκβίαζαν την Α. Κάτζου, ώστε η ίδια να εισηγηθεί σε μένα και να με πιέσει να τους δίνω χρήματα από το προαναφερόμενο μπάτζετ και αυτοί να αρθρογραφούν θετικά για την ΕΥΔΑΠ. Σε διαφορετική περίπτωση απείλησαν ότι θα αρθρογραφήσουν συκοφαντικά τόσο ως προς το πρόσωπό μου όσο και προς την ίδια».

Τι βρέθηκε στα γραφεία της «Ακρόπολης»

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται τέσσερα ντοσιέ-βιβλία με πλήθος εγγράφων όπου καταγράφονται χρηματικά ποσά, τιμολόγια, εμβάσματα, ατζέντες, αλλά και χειρόγραφες σημειώσεις μεταξύ των οποίων αναφέρονται: «Έχω (α) 341.000 ευρώ, (β) 300.000 ευρώ, (γ) 282.434 ευρώ και σύνολο 822.334 ευρώ». Επιπλέον, έχουν κατασχεθεί σελίδες με εμβάσματα από τραπεζικό λογαριασμό του κατηγορούμενου εκδότη σε τρίτα πρόσωπα αλλά και προσφορές – διαφήμισης της εφημερίδας Ακρόπολη προς διάφορες εταιρίες (ΙΚΕΑ, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, EUROBANK κα).

Νέα δίωξη περί καταχραστών του Δημοσίου

Συμπληρωματική ποινική δίωξη φέρνει αντιμέτωπους με τα ισόβια τον εκδότη και τους δύο δημοσιογράφους που κατηγορούνται για εκβιασμούς, αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη από διαφημιστικά πακέτα.

Η Εισαγγελία Αθηνών άσκησε νέα δίωξη αυτή τη φορά με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόμου Περί Καταχραστών του Δημοσίου που επισύρει ακόμη και τα ισόβια.

Τι λένε οι συνήγοροι υπεράσπισης των τριών δημοσιογράφων

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον δικηγόρο του δημοσιογράφου Π. Μουσσά, κ. Σάκη Κεχαγιόγλου ο οποίος δήλωσε τα παρακάτω:


Ο εντολέας μου ισχυρίζεται ότι είναι αθώος. Είμαστε ακόμη σε πρόωρο στάδιο. Η ενδελεχής μελέτη της δικογραφίας θα μπορέσει να μας οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα για την ύπαρξη ή μη επιβαρυντικών στοιχείων.


«Έχουμε μια υπόθεση με μεγαλύτερη δημοσιότητα απ’ ό,τι αξίζει»

Ο κ. Κούγιας, δικηγόρος του Τ. Μαυρίκου, κατά την έξοδό του από τον εισαγγελέα υποστήριξε: Από την τυπική διαδικασία ενώπιον του εισαγγελέα ποινικής δίωξης προέκυψε πως ο άγνωστος σε εμάς τρίτος κατηγορούμενος Χ. Φράγκου απεκάλυψε ότι η φερόμενη ως θύμα είναι υπάλληλός του. Έτσι καταρρέει το οικοδόμημα, αφού δεν χρειαζόταν η εμπλοκή του εντολέα μου, μιας και είχαν οποιαδήποτε επαφή οι δυο τους.

Επίσης, ενώ υπήρχε η φημολογία ότι συνελήφθησαν κι άλλοι και πως υπήρχαν κι άλλοι συνεργοί, τελικά φαίνεται πως δεν υπάρχει εγκληματική οργάνωση, καθώς οι δύο κατηγορούμενοι, Μαυρίκος και Φράγκος, δεν γνωρίζονται μεταξύ τους.

Παράλληλα, η καταγγέλλουσα μίλησε και για άλλους εκδότες, οι οποίοι δεν ενοχλήθηκαν καθόλου και δεν αντιμετωπίζουν κατηγορίες. Έχουμε μια υπόθεση με μεγαλύτερη δημοσιότητα απ’ ότι αξίζει.

Από τη μεριά της, η Έλενα Μπατσούλη, δικηγόρος του Χ. Φράγκου, δήλωσε σχετικά: «Δεν έχουμε καμία εμπλοκή με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη».

Σύμφωνα μάλιστα με ανάρτηση στο site sofokleousin, πουθενά στις συνομιλίες που κατέγραψε ο κοριός της ΕΛ.ΑΣ. δεν εμφανίζεται ο διευθυντής του να απαιτεί διαφημιστικά κονδύλια ή οικονομικά ανταλλάγματα από οποιονδήποτε και για οποιοδήποτε μέσο ενημέρωσης.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης