Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας υπερήλικας που μοίραζε εικονικά τιμολόγια σε αγρότες με σκοπό την παράνομη είσπραξη επιδοτήσεων, μια offshore ενός εφοπλιστή στο Πόρτο Χέλι που απέκρυπτε εκατομμύρια ευρώ και μια ιδιοκτήτρια βίλας στη Μύκονο που εδώ και καιρό είχε «ξεχάσει» να κόβει αποδείξεις είναι μόνο μερικά από τα λαβράκι που έπεσαν στα δίχτυα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν τους τελευταίους μήνες από τους υπαλλήλους της Δίωξης απέδειξαν -για ακόμη μια φορά- ότι στη χώρα μας, η διαφθορά και η φοροδιαφυγή συνεχίζουν να “ζουν και να βασιλεύουν”.

Όπως εξηγούν στελέχη της υπηρεσίας στο zougla.gr «υπάρχουν ακόμη διάφοροι επιτήδειοι που πιστεύουν ότι μπορούν να κλέβουν συνεχώς το κράτος και να αποκρύπτουν χρήματα χωρίς συνέπειες. Αυτό πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η offshore της εφοπλιστικής οικογένειας

Πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ είχε αποκρύψει τα τελευταία χρόνια μια offshore εταιρεία η οποία ανήκει σε γνωστό εφοπλιστή B.M. από το Πόρτο Χέλι.

Οι ελεγκτές που χειρίστηκαν την υπόθεση διαπίστωσαν ότι ο εν λόγω επιφανής επιχειρηματίας, χρησιμοποιώντας μια offshore εταιρεία κατάφερε να «εξαφανίσει» κάτι παραπάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να υποστεί ζημιά ύψους 3,2 εκατομμυρίων ευρώ!

«Η εταιρεία του τζίραρε πάνω από 10 εκατ. ευρώ τα οποία δεν φαίνονταν πουθενά. Με αυτόν τον τρόπο δεν απέδωσε στην εφορία φόρους που υπολογίζονται σε 3,2 εκατ. ευρώ. Ήδη έχει συνταχθεί έκθεση ελέγχου και ο εφοπλιστής θα κληθεί σύντομα να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη» εξηγούν στο zougla.gr καλά ενημερωμένες πηγές.

Η «ξεχασιάρα» ιδιοκτήτρια βίλας

Ιδιαίτερα «ξεχασιάρα» αποδείχθηκε η Κάθριν Φρίντμαν, μια επιχειρηματίας που ασχολείται με την ενοικίαση πολυτελών καταλυμάτων και δραστηριοποιείται στην κοσμική Μύκονο.

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα που διενήργησαν τα στελέχη του ΣΔΟΕ, η επιχειρηματίας την περίοδο 2009 – 2013 είχε «λησμονήσει» να εκδώσει 21 αποδείξεις ύψους 369.100 ευρώ!

Όταν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τα χρήματα δεν μπόρεσε να τα δικαιολογήσει, με αποτέλεσμα να συνταχθεί έκθεση ελέγχου η οποία στις 23 Οκτωβρίου 2013 στάλθηκε στην αρμόδια ΔΟΥ προκειμένου να καταλογιστούν τα ανάλογα πρόστιμα. «Πρόκειται για μία από τις πολλές περιπτώσεις που επιχειρηματίες νοικιάζουν πολυτελείς βίλες και εισπράττουν τα χρήματα μαύρα. Οι έλεγχοι για τους ενοικιαστές πολυτελών καταλυμάτων ξεκίνησαν το καλοκαίρι και συνεχίζονται μέχρι και αυτή την στιγμή» επισημαίνουν στελέχη της υπηρεσίας στην ηλεκτρονική εφημερίδα.

Ο 86χρονος… επιχειρηματίας

Επιπλέον, στο στόχαστρο των «ράμπο» της ναυαρχίδας του υπουργείου Οικονομικών μπήκε και ένας 86χρονος από την Κέρκυρα, ο οποίος, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, «μοίραζε» εικονικά τιμολόγια σε αγρότες προκειμένου οι τελευταίοι να λαμβάνουν επιδοτήσεις.

Συγκεκριμένα, από τον έλεγχο προέκυψε ότι ο 86χρονος, ο οποίος φέρονταν να διατηρεί επιχείρηση, εξέδιδε εικονικά φορολογικά στοιχεία τα οποία εν συνεχεία έδινε σε έξι Ρομά αγρότες από την Θήβα προκειμένου να δικαιολογηθούν ανύπαρκτα εμπορεύματα και υπηρεσίες.

Με αυτόν τον τρόπο οι αγρότες κατάφεραν να εισπράξουν επιδοτήσεις το ύψος των οποίων ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης