Με το συγκεκριμένο βούλευμα είχαν παραπεμφθεί, κατά πλειοψηφία με ψήφους 2 έναντι 1, σε δίκη για την κατηγορία της αλλοίωσης ποδοσφαιρικού αποτελέσματος (κακούργημα), ο (μέχρι πρόσφατα) πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης και άλλα 27 πρόσωπα.

Ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού με το ίδιο βούλευμα, παραπέμφθηκε με την κατηγορία της σύστασης και συμμορίας (πλημμέλημα) κι ενώ η αρχική πρόταση σε βάρος του αλλά και σε βάρος άλλων ήταν για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης (κακουργημα). Επίσης απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για απάτη, εκβίαση (τετελεσμένη και σε απόπειρα) καθώς και για ηθική αυτουργία σε έκρηξη (στον φούρνο του πρώην διαιτητή και νυν βουλευτή Π. Κωνσταντινέα στην Καλαμάτα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το κακούργημα της αλλοίωσης αποτελεσμάτων ποδοσφαιρικών αγώνων εκτός του Μαρινάκη, παραπέμφθηκαν και οι :Γιάννης Κομπότης (μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Λεβαδειακός), Γιώργος Σπανός (μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Ατρόμητος), Γιώργος Αρβανιτίδης (πρώην μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Βέροια), Γιώργος Λαναρής (γενικός αρχηγός ΠΑΕ Βέροια), Γιάννης Αγγελόπουλος (γενικός αρχηγός ΠΑΕ Ατρόμητος), Γιώργος Σαρρής (πρώην πρόεδρος ΕΠΟ), Θεόδωρος Κουρίδης (πρώην νομικός σύμβουλος ΕΠΟ), Άρης Σταθόπουλος (μέλος ΔΣ ΕΠΟ), Γιάννης Παπακωνσταντίνου (μέλος ΔΣ ΕΠΟ), Νίκος Προύντζος (μέλος ΔΣ ΕΠΟ), Γιώργος Δούρος (πρώην αναπληρωτής πρόεδρος ΚΕΔ), Θανάσης Μπριάκος (πρώην μέλος ΔΣ ΚΕΔ), Κωνσταντίνος Ιωαννίδης (διαιτητής Super League), Απόστολος Αμπάρκιολης (διαιτητής Super League), Ιωάννης Κάμπαξης (διαιτητής Super League), Αλέξανδρος Δημητρόπουλος (διαιτητής Super League), Αθανάσιος Γιάχος (διαιτητής Super League), Ηλίας Σπάθας (διαιτητής Super League), Χαράλαμπος Παυλίδης (ποδοσφαιριστής Βέροιας), Κώστας Μπάρμπας (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας), Ηλίας Ιωάννου (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας), Δημήτρης Αμαραντίδης (ποδοσφαιριστής Βέροιας), Δημήτρης Μάνος (ποδοσφαιριστής Βέροιας), Γιώργος Σκαθαρούδης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας), Αλέξανδρος Καλογέρης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας), Ρικάρντο Σα Πίντο (πρώην προπονητής Ατρομήτου) και Γκιγιέρμο Πέρεθ (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας).

Για το πλημμέλημα της σύστασης συμμορίας παραπέμφθηκαν και οι Γιώργος Σαρρής (πρώην πρόεδρος ΕΠΟ), Θεόδωρος Κουρίδης (πρώην νομικός σύμβουλος ΕΠΟ), Άρης Σταθόπουλος (μέλος ΔΣ ΕΠΟ), Γιάννης Παπακωνσταντίνου (μέλος ΔΣ ΕΠΟ), Νίκος Προύντζος (μέλος ΔΣ ΕΠΟ), Γιώργος Δούρος (πρώην αναπληρωτής πρόεδρος ΚΕΔ) και Θανάσης Μπριάκος (πρώην μέλος ΔΣ ΚΕΔ). Τον τελικό λόγο θα έχει το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Απαλλάσσεται οριστικά και αμετάκλητα ο Βαγγέλης Μαρινάκης από τις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος της απάτης, της εγκληματικής οργάνωσης και της εκβίασης που αντιμετώπιζε για την υπόθεση των στημένων αγώνων στο χώρο του ποδοσφαίρου. Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απάρριψε την αναίρεση που είχε ασκήσει ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Χαρ. Βουρλιώτης για τη μη απόδοση των κατηγοριών αυτών από το Συμβούλιο Εφετών το οποίο κατά πλειοψηφία, με ψήφους δύο έναντι ενός, τον είχε απαλλάξει για τα κακουργήματα αυτά, παραπέμποντάς τον μόνο για την κατηγορία της «αλλοίωσης ποδοσφαιρικού αποτελέσματος» (κακούργημα) και της «σύστασης συμμορίας» (πλημμέλημα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίθετα, παίρνουν και πάλι τον δρόμο για το δικαστικό συμβούλιο για να κριθούν εκ νέου οι κατηγορίες που αφορούν την παράβαση του άρθρου 132 του νόμου 2725/99 (αθλητική δωροδοκία με συνέπεια την αλλοίωση του αποτελέσματος αγώνος) και συνακόλουθα την αξιόποινη πράξη της σύστασης και συμμορίας.

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αναιρεί το σκέλος αυτό του βουλεύματος θεωρώντας ότι έχει ελλιπή αιτιολογία. Συνεπώς θα κριθεί εκ νέου αν ο κ.Μαρινάκης θα παραπεμφθεί για το μοναδικό κακούργημα που έχει Συγκεκριμένα το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου:

-Απορρίπτει ομόφωνα την αναίρεση που στρέφεται κατά της απαλλαγής Μαρινάκη από το αδίκημα της κακουργηματικής εκβίασης.

-Απορρίπτει κατά πλειοψηφία (2-1) την αναίρεση της απαλλαγής από το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

-Απορρίπτει επίσης την αναίρεση της απαλλαγής του Βαγγέλη Μαρινάκη από το αδίκημα της απάτης σε βαθμό κακουργήματος (επίσης κατά πλειοψηφία 2-1).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης