Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης – Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ούτε τα κάγκελα της φυλακής δεν εμπόδισαν το «δαιμονικό ζευγάρι» να συνεχίσει τη δραστηριοποίησή του γύρω από τους τομείς που γνωρίζει άριστα, δηλαδή τις απάτες, τις υπεξαιρέσεις ποσών-μαμούθ, τις απειλές και τους… εκβιασμούς.

Ο λόγος για τους «απατεώνες του αιώνα» Ηλία Ξημεράκη και Κυριακή Κάλφα, οι οποίοι, αν και πριν από μερικούς μήνες πέρασαν για δεύτερη φορά την πόρτα των φυλακών, εξακολουθούν μέχρι και σήμερα (άγνωστο πώς) να ταλαιπωρούν τα δεκάδες θύματά τους.

Πρόκειται για το διαβόητο ζευγάρι που, ισχυριζόμενο πως έχει μια σχολάζουσα κληρονομιά ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ, κατάφερε να εξαπατήσει πολλούς συμπολίτες μας, υφαρπάζοντας συνολικά πάνω από πέντε εκατομμύρια ευρώ!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Στο άκουσμα της είδησης ότι η Κυριακή Κάλφα και ο Ηλίας Ξημεράκης οδηγήθηκαν στη φυλακή, τα θύματά τους πίστεψαν ότι ο Γολγοθάς τους έβαινε προς το τέλος του.

Είχαν την ελπίδα ότι ακόμα και τώρα θα δικαιωθούν και θα λάβουν πίσω τις περιουσίες τους.

 Λογάριαζαν, όμως, χωρίς τους… ενδιάμεσους.

«Έστειλαν μπράβους»

Και αυτό γιατί τη Μεγάλη Πέμπτη ένα από τα θύματα του ζευγαριού δέχτηκε μια «περίεργη» επίσκεψη από τρεις «φουσκωτούς», οι οποίοι του διεμήνυσαν ότι, αν θέλει να μην έχει μπλεξίματα στο μέλλον και να πάρει πίσω τα χρήματα που έχασε, θα πρέπει να αποσύρει τις καταγγελίες και τις μηνύσεις που έχει καταθέσει. Ο άνδρας, τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση του zougla.gr, κατήγγειλε αμέσως το περιστατικό στην αστυνομία.

Η καταγγελία 

Η δράση του «σατανικού» ζευγαριού

Το πρώτο κεφάλαιο της ιστορίας ξεκινά πριν από περίπου 10 χρόνια, με τη γνωριμία των δύο αυτών ανθρώπων στη φυλακή. Με ποινικό μητρώο και οι δύο, που καλύπτει πολλές σελίδες, σχεδιάζουν τη δημιουργία περιουσίας όταν αποφυλακιστούν. Τα καταφέρνουν: η Κυριακή Κάλφα ισχυρίζεται ότι είναι η μοναδική κληρονόμος της αμύθητης σχολάζουσας κληρονομιάς της Ελληνοεβραίας Μοντ Χατζηλαζάρου και, μάλιστα, επιτυγχάνει να κατοχυρώσει προσωρινά την «περιουσία» της, που ανέρχεται σε 25 δισεκατομμύρια δραχμές, ράβδους χρυσού και 21 ακίνητα στην Αθήνα, με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Η διαθήκη όμως εκ των υστέρων θεωρείται πλαστή και ασκείται ποινική δίωξη εναντίον της Κυριακής Κάλφα για απάτη εις βάρος του Δημοσίου (στην ιδιοκτησία του οποίου έχει περάσει με τελεσίδικη απόφαση η περιουσία της κληρονομιάς). Η ακύρωση της απόφασης δεν εμποδίζει το ζεύγος να κινείται σε κύκλους των βορείων προαστίων και, με δόλωμα την… εκκρεμή αυτή περιουσία, να επιλέγει προσεχτικά τα θύματά του. «Χρειαζόμαστε λίγα χρήματα για την εφορία και για άλλους διεκπεραιωτικούς λόγους ώστε να κατοχυρώσουμε την κληρονομιά. Δανείστε μας και θα τα πάρετε στο πολλαπλάσιο» ήταν το βασικό επιχείρημα που προέβαλλαν στους νέους και ανίδεους φίλους τους, από τους οποίους, αφού κέρδιζαν την εμπιστοσύνη, απομυζούσαν ακόμα και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ.

Ενδεικτικά τα αποσπάσματα των δεκάδων μηνύσεων που έχουν υποβληθεί εις βάρος τους:



Όταν ο «χρυσός» της κληρονομιάς δεν «θάμπωνε» αρκετά τα ανυποψίαστα θύματα, το επόμενο κόλπο του ζεύγους ήταν η εκμετάλλευση του ανθρώπινου θυμικού. Έχοντας χάσει τον γιο της σε τροχαίο, η Κυριακή Κάλφα δεν δίσταζε να βάζει τα κλάματα δημοσίως επιδιώκοντας να κερδίσει τη συμπάθεια των ανθρώπων. Μάλιστα, πολλοί από τους «φίλους» που επέλεγε είχαν μια αντίστοιχη τραγική οικογενειακή ιστορία και έτσι έρχονταν «πιο κοντά».

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, το ζευγάρι κατόρθωνε να αναπτύξει «υψηλές» φιλίες (η λίστα των εξαπατημένων ξεπερνά τα 20 άτομα σε όλη την Ελλάδα) και με τα παραπάνω προσχήματα να αποκομίσει ποσά που συνολικά υπερβαίνουν τα πέντε εκατομμύρια ευρώ!

Μέχρι και… διευθυντικές θέσεις σε παιδικά ιδρύματα υπόσχονταν στους καλοπροαίρετους γείτονές τους, οι οποίοι μέχρι να καταλάβουν με ποιους έχουν να κάνουν, ήταν ήδη πολύ αργά. «Η ψυχολογική πίεση και η φορτικότητα στην οποία μας υπέβαλλαν ήταν τόσο μεγάλη, που δεν μπορούσαμε πραγματικά να αντιδράσουμε» λένε τα θύματά τους, τα οποία αναρωτιούνται πώς αυτοί οι άνθρωποι κατάφερναν επί σειρά ετών να κυκλοφορούν αλώβητοι…

Στο νεκροταφείο της Άνοιξης ξεχωρίζει ένας μεγάλος, ιδιαίτερα φροντισμένος, τάφος, του γιου της Κάλφα, «σύμβολο» της αγάπης της για αυτόν και ενδεικτικό του μεγέθους της απώλειας που βίωνε. Στοιχεία πειστικά για τα ανυποψίαστα θύματα, που επισκεπτόμενα το νεκροταφείο κατανοούσαν πιο πολύ το δράμα της και την εμπιστεύονταν περισσότερο.

Πολλοί από τους εξαπατημένους πολίτες βρίσκονται σε άσχημη οικονομική και ψυχολογική κατάσταση μετά την αποκάλυψη της αλήθειας… Οι μαρτυρίες τους στο zougla.gr συγκλονίζουν (οι φωνές έχουν αλλοιωθεί έπειτα από επιθυμία τους).

«Δεν μπορούσαμε να σκεφτούμε λογικά, μπήκαμε σε έναν κυκεώνα διάθεσης των χρημάτων μας και για να ελπίζουμε να πάρουμε τα προηγούμενα έπρεπε να συνεχίσουμε να δίνουμε» αναφέρουν τα θύματα, μην μπορώντας να πιστέψουν πώς το θράσος και η πειστικότητα αυτών των ανθρώπων τούς έφεραν σε αυτήν την κατάσταση.

«Αυτό που θέλουμε είναι να σαπίσουν στη φυλακή και να πάρουμε τα λεφτά μας πίσω» σημειώνουν.

Τα πολυτελή σπίτια στα βόρεια προάστια, τα οποία… άλλαζαν σαν τα πουκάμισα, εξόργιζαν ακόμα περισσότερο τα θύματά τους που ήξεραν ότι αυτά τα είχαν πληρώσει οι ίδιοι από τις οικονομίες τους. Ο φακός του zougla.gr βρέθηκε σε μερικά από αυτά.

Ψεύτικα ταξίδια στο εξωτερικό, «χρήματα που χρειάζονται για να κατοχυρωθεί η κληρονομιά», επίδειξη πλούτου, συνεχείς αναβολές και… κλάματα για να κερδηθεί η εμπιστοσύνη ήταν η… συνταγή της απάτης που κατέστρεψε πολλούς ανθρώπους.

(Συνέντευξη: Χρυσάνθη Παππά)

Μόλις διαπίστωναν ότι δεν υπήρχε άλλο ευρώ να αποσπάσουν από το εκάστοτε θύμα τους, εξαφανίζονταν.

Το ζευγάρι συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη, καθώς πρόσφατα αποχώρησαν από τα βόρεια προάστια, αφού το κλίμα εκεί άρχισε να μην τους… σηκώνει. Στα δικαστήρια -όπου καταδικάστηκαν για μία από τις περιπτώσεις σε οκτώ χρόνια κάθειρξη, ενώ εκκρεμούν πολλές δίκες ακόμα, εκ των οποίων και για απάτες κατά του Δημοσίου- συγκεντρώθηκαν πολλά από τα θύματά τους για να τους αποδοκιμάσουν.

Τα αυστηρά αστυνομικά μέτρα τούς προστάτεψαν από την μήνιν των θυμάτων, τα οποία θέλουν να πιστεύουν ότι αυτήν τη φορά «θα μείνουν μέσα για τα καλά» και ότι θα βρεθούν τραπεζικοί λογαριασμοί με εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να αποζημιωθούν -έστω εν μέρει- για την απίστευτη ταλαιπωρία και οικονομική αφαίμαξη που υπέστησαν.


(Ο Ηλίας Ξημεράκης «απαντά» στις αποδοκιμασίες που δέχεται από τα εξοργισμένα θύματα)


(Με τις χειροπέδες στα χέρια οδηγούνται στον ανακριτή)


(Το ζευγάρι οδηγείται στις φυλακές, μέχρι το επόμενο δικαστήριο)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης